爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係駕駛學院學棍波輕型貨van,5月中考試(沙田區)。同我一齊學(自動波)的朋友啱啱考完但肥左,所以我好緊張,有冇最近考左又pass左的師兄師姐分享下心得!感激不盡!
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

民房

我剛在二月pass考銀城棍波van,你是大組遝是智專?

大宅

我friend都係考銀城線自動波私家車,但冇你咁好彩,佢肥左。哀轉彎唔稳定。
我原是大組,中途改左智專。智專會唔會好d呢?
你練習左幾多堂?唔計理論課。
係唔係要好熟悉先至得呀!?我仲有十二堂上完就要考啦!聽講好多人都要考兩次至pass!係唔係真係咁難架?
原文章由 williamyiu 於 08-4-13 12:56 發表
我剛在二月pass考銀城棍波van,你是大組遝是智專?

民房

理論加場內外約廿七堂(不太肯定),場內考時依足程序也很易PASS,記著車速一定要盡量慢(緊記)很多同學車速快呔盤轉不切入位就肥了,場外緊記轉彎不要和其它車場平排及太接近,車頭在前車後呔位置(大約)緊記,這一點很易肥,另一點就是過線望鏡拎頭緊記做得明顯考官也会肥你,祝你好運!

大宅

我老公之前考棍波-智專, 因斜路泊車流後肥路, 加上佢話棍波好易死火.

之後另一朋友考自動波-大組, 肥路試, 話佢望盲點轉頭不足 , 激死.

原文章由 kinbb媽咪 於 08-4-14 00:36 發表
我friend都係考銀城線自動波私家車,但冇你咁好彩,佢肥左。哀轉彎唔稳定。
係唔係要好熟悉先至得呀!?我仲有十二堂上完就要考啦!聽講好多人都要考兩次 ...
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老也不偏離.(箴言22:6)
~九龍塘宣道小學~APS的過往討論~

子爵府

我都係剛考左泊車,調頭,上斜(van棍),pass左,路試排左5月中呀,上星期第一次出街,幾好玩呀,無係場內咁悶~~haha,不過我自己都預要考二次先pass了
p.s.我係智專+元朗考
^0^

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我 99 年係香港仔個間駕駛學院考牌,考自動波,好好彩一次過 pass 左
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

原文章由 kinbb媽咪 於 08-4-14 00:36 發表
係唔係要好熟悉先至得呀!?我仲有十二堂上完就要考啦!聽講好多人都要考兩次 ...

我情況同你好似,又係O係沙田學,都係中途轉做智專組,同樣係學棍波貨VAN,我就上年十一月考到個牌(第二次至PASS)

第一次未就兩PART都衰哂!!! O係場內考時,有其他學員會唔遵守場內o既交通指示過馬路。我考果時就係冇預計有d咁o既人。果朝有個女仔o係非行人過路處過馬路,我又冇諗過佢會同我駕車鬧快wow!點知佢真係死都要同我鬧快,但阿sir話我衰太接近物體。之後個心已經好慌,後來太緊張就死埋火!衰o左!

第二part考銀成路試,我就衰轉彎時扭軚太慢,因而接近物體。因為果度成日有d大型車(可口可樂大貨車、工程車)所以預錯時間扭軚。轉彎時我知顧猛咁望住左邊,驚死踏黃線/上壆,於是好小心慢慢咁轉彎,因而冇留意隔離線同我同一時間轉左o既大型車。

[ 本文章最後由 dhc 於 08-4-19 00:24 編輯 ]

大宅

我另一個朋友昨日啱啱考完,但又肥左。兩park都唔pass。拍位哀撞壆;路試就比前面的同學好心做壞事,佢考安睦線。喺多石停車場時行係佢前面的同學見佢考緊試,就好心把車駛埋一邊讓我的朋友行先,就因為佢停埋一邊而令路面窄左,在轉彎時上左壆。唉!冇辦法啦!
因為我地都係考縱合試。我朋友話第一park考得唔好就好影響第二park,因有心理壓力。唔知其他考緃合試的同學有冇同感呢?

子爵府

我老公就係睇過話緃合試合格率無咁高,所以我簡左分開考,因操好一樣考,會信心大d,咁多野要我記真係好大壓力呀~~不過我考泊車時林考前學一堂,都係咩都做錯哂....好緊張呢,但上到考車時,我出奇咁定....(因預衰la,最多咪比錢考過),好彩都pass左,亞sir仲話我學左咁耐,泊得最靚係今次同控制到架車咁慢呀~~比佢笑死....
不過考完有張單比返我睇,個考官都寫我中左好多錯呀,多數係開車無睇鏡....但我記得我全部有睇的.佢只有上斜開車果下話我有睇(我係成個頭同身令向佢果邊),原來真係要好大動作佢先當你做左呀~~大家小心呀!!!
^0^

大宅

好大動作佢先當你做左呀~~大家小心呀!!!
你呢句講得啱呀!我有個朋友都係咁話呀!佢話令頭睇鏡的動作真係要做夸張d,如果唔係考官感覺唔到你有睇!

567:
    恭喜你pass左泊位呀!希望你的路試都一樣咁順利啦!我5月14日考呀!你快定我快呀?我都預左要再考的啦!

子爵府

我排左5月16日呀....遲你二日,
今日上第3-4堂出街,明顯好左好多,無咁緊張,都記得2條考車路線....不過都有死火呀~~haha~~記得第1-2堂出街,係黃格度死火呀,比車狂响安呀....(有無攪錯,明知人地係學仔...咁都唔就下...)我一錯...就咩都唔記得呀~~haha
^0^

大宅

你都好叻喎!咁快就記得兩條考試線,我上左十堂八堂都一頭霧水,只記得兩條咋!後尾跟朋友的車兜左幾圈至熟悉咋!我呢輪好忙,要下星期再開始操,直至到考試。唔知會唔唔生梭左添。
死火我就好少,唔記得望鏡多,同有時切線後唔記得息燈,轉彎唔夠穏定。
原文章由 567 於 08-4-20 13:12 發表
我排左5月16日呀....遲你二日,
今日上第3-4堂出街,明顯好左好多,無咁緊張,都記得2條考車路線....不過都有死火呀~~haha~~記得第1-2堂出街,係黃格度死火呀,比車狂响安呀....(有無攪錯,明知人地係學仔...咁都唔就下...) ...

子爵府

你仲有幾堂就考呀?
我仲有9堂就考了~~不過無打算補鐘呀,因預左衰左都要補ga la~~haha~~
我都打算叫老公帶下我行d路呀...因上堂時顧得果樣又記唔到路了~~~haha~~
係呢...你泊車泊成點呀??我一向係驚泊s位呀,因唔係下下做到,三手軑同斜路就好ok呀....點知到考果時..泊車好靚呀.窄路三手軑返而最多錯呀,我回唔直軑呀,幾驚撞野呀.....又話我扭死軑呀...haha~~好彩佢都比我pass啫....

我比個大貼士你....就係考果日,叫亞sir張架考車泊係多數考果二個位的對面....等你開車時就直去...咁就唔會泊斜左個位....架車直就好易泊到個s位了!!!
^0^

大宅

比個大貼士你....就係考果日,叫亞sir張架考車泊係多數考果二個位的對面....等你開車時就直去...咁就唔會泊斜左個位....架車直就好易泊到個s位了!!!
你呢個貼士都唔錯喎!等我都話比我d朋友知。

我仲有十三堂(包括自己加左的五堂),唔知夠唔夠堂添!到時再睇亞sir的意見,如有需要我都會再加堂。有時我地的技術唔穏定係因為唔夠熟練。考第二次要再比租車費、買路票,不如將呢d錢去補鍾好過,唔知我的諗法啱唔啱呢!?我有個朋友成日告誡我及同我一齊學的朋友:你地唔好褀望唔補鍾就一次pass呀!...千其唔好為荷包慳錢,你地起碼要去補多十堂先去考呀!...我啱啱肥左的朋友要參加一個短期課程共12堂,再加租車、路票等要$5xxx,差不多六千。因佢兩part都哀左,佢都好後悔冇好似你咁分開來,分開考壓力冇咁大同唔會受第一part的失準而影響。

其實我覺得熟悉路線都有好大的幫助。因為起碼知道喺邊度切線、喺邊度有交通燈、邊度有路口等要留意,路面掌握熟悉對我們的判斷係有幫助的。

子爵府

補鐘...我無諗過呀...因考街跟本就係特發野多,都預唔到咁多,我老公話補鐘錢不如留返來再考好過,其實有十幾堂學街,都差唔多了,元朗有4條線考,多數都係考果二條,我學左4堂街,都記得果二條路了,昨日仲叫老公車我去學院時,再行下...
第四堂亞SIR全部話我無望盲區....haha~~我真係無意識去睇因學泊車時都無叫望....下星期去學要留意下先!!!

你係點學呀??孖鐘學,學完泊車就出街?定頭一個堂泊后一堂街咁?

記得我學泊車時,多數頭半個鐘都係度遊雲...都唔記要做d咩(因我要返工呀,夜晚要湊b,所以簡星期日早上學,一星期先學一次孖鐘咋),

你補鐘點計呀??係咪智專又會貴d?你亞sir有無sale你補呀??
^0^

別墅

我一年前就係o係沙田學棍波van,因為窮,所以只跟大組無入智尊。初頭場內練時都幾緊張下,但慢慢就覺得好悶,成日一二波、泊位、掉頭、上斜,阿sir淨係format式為考試而教,學到o既都有限。到後期果幾堂,出街喳熟o左,同d阿sir一路傾閒計一路喳,有時重去到好遠,試過有個阿sir叫我o係河畔條大直路開到四波,超過70km/h,哈哈,當時真係有d驚!

考part1重點:
- 泊位:慢車快呔,望鏡睇線,最後望車尾魚眼鏡睇位停車,千奇唔好泊出界。
- 掉頭:慢車快呔,望鏡睇壆,記得打o岩燈(通常都唔記得)。
- 上斜(停車):切記望鏡打燈,預好時間踩brake。
- 上斜(開車):切記望鏡打燈,千奇唔好溜後。

考part2重點:
- 學院出口:望右邊交通時唔好忘記望埋左邊行人,因為係暗斜,小心溜後。
- 行車:忌快,最高三波,少用為妙。
- 過線:一定要誇張大動作拎頭望盲點。
- 燈位:就算綠燈都預早收少少油,以防衝黃燈或停出界。
- 小瀝源路燈位:因為暗斜,小心停車溜後及開車死火。
- 學院入口:直角左灣,呔慢隨時駛過隔離線,所以最好慢車,必要時用一波。

我考試時上斜停車無打燈,小瀝源路燈位開車死火...mouth:
慶幸part1及part2都係一剔過攪掂!

後感:智尊plan,由頭到尾同一架車同一個sir,雖可盡快熟習,但學唔到野;大組plan,堂堂唔同車唔同sir,可感受個別車的微細分別從而增加對機械o既掌握及了解,可吸收個別導師o既唔同經驗從而增加對路面突發情況o既應變能力。

[ 本文章最後由 aa1001 於 08-4-23 01:50 編輯 ]
......a..a......
..1..0..0..1..

大宅

首先恭喜你!你一次就pass,可想而知你係十個考生只有一兩個pass中的其中一個,都好唔間單喔!你當時考邊條線架?

多謝你咁詳細的分享!我覺得兩種plan都各有利弊。我上左二十堂大組,剩下十二堂時轉左智專。....

我好中意你所列的重點非常精簡,我會print兩張比我另外的同學朋友摆喺手袋得閑睇下。因呢d導師成日有講,但我地總是會忘記做呢d細節野,顧到呢樣又顧唔到嗰樣。
原文章由 aa1001 於 08-4-23 01:37 發表
我一年前就係o係沙田學棍波van,因為窮,所以只跟大組無入智尊。初頭場內練時都幾緊張下,但慢慢就覺得好悶,成日一二波、泊位、掉頭、上斜,阿sir淨係format式為考試而教,學到o既都有限。到後期果幾堂,出街喳熟o左,同d阿sir一路 ...

大宅

我係孖鍾學的,咪時我覺得上一堂做完熱身就冇左下文,好似唔夠喉。我學左泊位後耐唔耐都有操下,有時頭半堂操下,之後再出街,都冇一定,亞sri睇我的表現再作決定。因我冇返工,雖有工人,但要跟小朋友功課,所以我多數係上午練習。星期六日就較少,不過我打算在考試前一星期浸住日日去練,希望有幫助。補堂係我自己要求的,因我覺得自己唔係好熟。
我下星三開始再上堂。
原文章由 567 於 08-4-22 09:58 發表
補鐘...我無諗過呀...因考街跟本就係特發野多,都預唔到咁多,我老公話補鐘錢不如留返來再考好過,其實有十幾堂學街,都差唔多了,元朗有4條線考,多數都係考果二條,我學左4堂街,都記得果二條路了,昨日仲叫老公車我去學院 ...

[ 本文章最後由 kinbb媽咪 於 08-4-24 00:16 編輯 ]

子爵府

我個亞SIR話佢教的,泊車十個有九個PASS,街就十個有六個la,所以合格率都好低下....
星期日原本我book左十點,亞sir話有個學生好想要10點上,問我可唔可以調上11點半...其實我無咩問題ge....之后我問個學生係咪學街?佢話二樣都學,不過就考了,咁我要求做跟車,但唔想跟泊車果part...佢就我,話10點半之后如果出左街就入返學院接我wor,幾好呀....
我覺得同個亞sir夾唔夾係好緊要呀....我有朋友又係智專,同我一齊學,一樣係分開教的,佢學左6堂仲未學過調頭...頭二堂係場內行下,3-4堂就係上斜,5-6堂就s位....學得好慢...之后轉左亞sir了!!
^0^

首頁

尾頁

跳至