嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無人用 AVENT 奶樽呢,怕唔怕有 雙酚A 呢,用家請比(口的) 意見,好嗎?

子爵府

全世界咁多人用怕咩,有問題都唔賣得啦,其他無做過測試既牌子都可能一樣,如果驚就用玻璃奶樽.
原文章由 wahkee726 於 08-4-19 20:08 發表
有無人用 AVENT 奶樽呢,怕唔怕有 雙酚A 呢,用家請比(口的) 意見,好嗎?

大宅

加拿大衛生局尋日就已經宣佈禁止左啦,我用開 Avent 架,都去左買 glass bottles 啦,依家係加拿大 Avent 等膠樽已經回收晒唔再賣啦。

別墅

我個仔仔用左1年,同埋佢姐姐都係用avent,無事呀!何況大牌子,大把bb用過啦!照用 !

複式洋房

我諗用返AVENT既烚奶煲同埋每6MTHS換一次OKAY掛...好似話烚得耐D雙酚A先會RELEASE架咋

大宅

兒科醫生話BPA會影響人體生殖器官。呢D影響好似 cancer 咁唔係一朝一夕。研究顯示奶樽除左加熱之外,放流質飲料在奶樽太久也會釋放BPA。

奶樽唔係貴,無謂為左個幾百蚊讓自己的孩子take 呢個 risk。

民房

我都用緊 avent 膠奶樽, 而家聽咗咁講都有啲驚, 咁究竟轉唔轉好呀?? 有無好見意, 定真係轉玻璃奶樽, 我仲係心大心細, 因大女之前係用 nuk, 我費時佢地兩個一齊用一款, 所以個細咪用 avent 囉!! 點知又有咁啲新聞。

原文章由 BabyGorgeous 於 08-4-20 08:05 發表
加拿大衛生局尋日就已經宣佈禁止左啦,我用開 Avent 架,都去左買 glass bottles 啦,依家係加拿大 Avent 等膠樽已經回收晒唔再賣啦。

大宅

繼 美 國 塑 膠 水 壺 生 產 商 Nalgene , 宣 佈 停 產 以 有 機 化 學 品 雙 酚 A ( Bisphenol A ) 製 造 的 水 壺 後 , 加 拿 大 更 率 先 實 施 禁 制 令 , 禁 止 進 口 及 銷 售 由 雙 酚 A 製 造 的 奶 樽 。

衞 生 部 長 克 萊 門 特 引 述 實 驗 結 果 指 , 雙 酚 A 可 能 令 嬰 兒 出 現 神 經 系 統 及 行 為 問 題 。

消 委 會 建 議 家 長 , 可 選 用 玻 璃 奶 樽 , 或 標 明 沒 有 雙 酚 A 的 膠 奶 樽 , 海 關 亦 表 示 會 密 切 留 意 情 況

其實之前已經聽過好多次, 我都冇理到, 但係今次我見加拿大政府咁高調立例, 連一向謹慎既消委會都開腔建議人改選玻璃樹, 可能真係有d嚇人既research results, 我兩個女都用緊唔同圖案既nuk, 不過安全起計, 尋日買過一批無雙酚a既奶樽, 因為我驚玻璃樽危險, 另外, 個報告仲話d老鼠只係食用很少份量, 經已出現不良反應, 包括腫瘤 , 泌尿問題和早發青春期.....聽落有d驚

原文章由 yeelam 於 08-4-20 14:35 發表
我都用緊 avent 膠奶樽, 而家聽咗咁講都有啲驚, 咁究竟轉唔轉好呀?? 有無好見意, 定真係轉玻璃奶樽, 我仲係心大心細, 因大女之前係用 nuk, 我費時佢地兩個一齊用一款, 所以個細咪用 avent 囉!! 點知又有咁啲新聞。

...

[ 本文章最後由 doublei 於 08-4-20 15:57 編輯 ]

大宅

d奶樽就會全部轉, 不過我另外都用緊個avent個手泵, 唔知個樽可以點轉, 因為係一個闊口肥樽

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

May I know where can i see the news?
Can anyone can post the link here...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 CreamyWen 於 08-4-20 16:42 發表
May I know where can i see the news?
Can anyone can post the link here...

今日既生果報有報導. 今次講埋未有證據係影影人體健康.

不過呢 d 報導間中都會出, 唔算係新聞了.

珍珠宮

好媽媽勳章

膠品加雙酚A 增耐熱度

(明報) 04月 20日 星期日 05:05AM

【明報專訊】中文大學生物及化學系副教授陳竟明指出,雙酚A是一種雌激素,在塑膠製品中很普遍,加入後可使製品更難裂開,加熱亦不易變形,可用來盛載熱水,因此適合戶外活動使用。

事實上,科學界一直以來只擔心雙酚A會污染環境,但在10多年前已有人做實驗,發現雙酚A會影響老鼠、魚類等動物的健康。陳竟明解釋,它對人體的影響至今尚存爭議。由於雙酚A會影響動物發育、內分泌和生殖系統,故有意見認為它會危害嬰兒。

美國 歐盟 未列危險品

他指出,由於缺乏數據證明,美國食品及藥物管理局(FDA)一直未將它列為有害物質,甚至對日用品安全要求更為嚴格的歐盟,亦批准其進口和銷售。本港海關亦表示,曾抽查市面上的塑膠製品,結果未發現有樣本釋放出雙酚A。

陳竟明認為,加拿大禁制雙酚A塑膠製品未必是必須,但仍歡迎有關決定,因為畢竟雙酚A有可能影響人體,若加以禁制,將可鼓勵工業界尋找更佳的替代品。

珍珠宮

好媽媽勳章

我bb都係用開 Avent, 而家好煩呀, 因為佢食Avent食左四個月, 一向ok.

我知市面剩係得2隻 (chu chu PPSU+B-free) 係保證安全, 其他全部都係塑膠製, 一定會有雙酚A

我剛剛俾BB試左chu chu PPSU, 打算買住一個試下先, chu chu無錯係唔會漏奶, 但係佢要bb用力啜先有奶, 係"多勞多得", bb食奶比正常用多1/3時間, 而且BB中間食到訓著 (因為出奶較Avent 慢), 要我敲打奶樽先食.

佢爸爸叫我試多三日先, 如果佢習慣, 就全部換過哂, 而家我地觀望下.

不過, 好在Avent 蒸氣煲可以放chu chu, 唔駛再買過.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 jaycee_mami 於 08-4-20 17:03 發表
我bb都係用開 Avent, 而家好煩呀, 因為佢食Avent食左四個月, 一向ok.

我知市面剩係得2隻 (chu chu PPSU+B-free) 係保證安全, 其他全部都係塑膠製, 一定會有雙酚A

我剛剛俾BB試左chu chu PPSU, 打算買住 ...

你有冇用 chuchu 果支野拮大個奶咀窿? 會好d 架.

子爵府

好媽媽勳章

I think I should also change the bottles too,,,,
Hello everybody~~!

大宅

麥果支野用黎拮大個奶咀窿嫁咩?我問sales,佢話如果用耐左愛黎通一通個奶咀窿!!

我本來用緊tt&avent,頭先都去左jusco買左3個pigeon嘅glass bottle,同chu chu 嘅奶嘴試吓,個sales話match倒喎!!
原文章由 bosch 於 08-4-20 17:22 發表

你有冇用 chuchu 果支野拮大個奶咀窿? 會好d 架.

大宅

原文章由 doublei 於 08-4-20 03:55 PM 發表
繼 美 國 塑 膠 水 壺 生 產 商 Nalgene , 宣 佈 停 產 以 有 機 化 學 品 雙 酚 A ( Bisphenol A ) 製 造 的 水 壺 後 , 加 拿 大 更 率 先 實 施 禁 制 令 , 禁 止 進 口 及 銷 售 由 雙 酚 A 製 造 的 奶 樽 。

衞 ...

咁你買咗邊一隻呢?

禁止訪問

大宅

b-free "lee"隻會穩陣d喇!
佢又有得排氣,bb唔使咁多風

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 e_ekitty 於 08-4-20 21:27 發表
b-free "lee"隻會穩陣d喇!
佢又有得排氣,bb唔使咁多風

請問 b-free 係咪清洗會麻煩D? 中間支管難唔難清潔?

首頁

尾頁

跳至