跳至
[2008年] 肚紋膏 ~~

首頁

尾頁

大宅

大家開始搽肚紋膏未? 仲有...你地見肚未?

大宅

ARM ARM今日去左MOTHERCARE買左一支BK好多人推介既肚紋膏試下,盛惠$39,真係好抵,不過唔知好唔好呢??等我試完幾日再報告下啦!

洋房

我一直都有擦Baby oil..
而家仲加埋Cocoa Butter (Body Shop)
因為我在香港買既肚紋膏唔夠潤啊。皮膚好快乾。
而家擦Cocoa Butter。好好用。
擦到個肚好似橡皮艇咁彈。。

大宅

原文章由 jazzdawn 於 08-4-24 23:45 發表
ARM ARM今日去左MOTHERCARE買左一支BK好多人推介既肚紋膏試下,盛惠$39,真係好抵,不過唔知好唔好呢??等我試完幾日再報告下啦!

咁真係好抵喎, 我公司隔離間公司, 又有個大肚婆, 而家6個月 (成街都係大肚婆) 佢推薦我用一 隻$3xx 的肚紋膏, 但我諗住用埋d橄欖油先

大宅

原文章由 jazzdawn 於 08-4-24 23:45 發表

$39咁平既~ 搵日都去買一支先~

別墅

我有個朋友佢之前大肚買啲好貴嘅肚紋膏黎搽, 結果佢生到成肚都係紋...所以佢話平貴真係唔關事, 係自己皮膚質地問題至真...佢另一個朋友乜都無搽, 一啲紋都無...真羨慕..
我依家搽緊baby oil, 唔知係咪唔夠潤, 個肚皮成日痕癢, 後來佢介紹我去屈記買支"cocoa butter with Vit E"...佢話好平, 係醫生介紹的...我諗住聽日去買...

大宅

我都係個肚好痕, 痕到瞓瞓下都醒....又抓到一粒粒..唔通我用緊個隻肚紋膏唔夠潤?

原文章由 carolvw 於 08-4-25 11:38 發表
我有個朋友佢之前大肚買啲好貴嘅肚紋膏黎搽, 結果佢生到成肚都係紋...所以佢話平貴真係唔關事, 係自己皮膚質地問題至真...佢另一個朋友乜都無搽, 一啲紋都無...真羨慕..
我依家搽緊baby oil, 唔知係咪唔夠潤, 個肚皮 ...

大宅

可能我第二胎啦,又或者我肚大啦,我無痕呀...
講番肚紋膏既野,其實我問過不同醫生,講真,巨地都不建議用既...因為有無化學作用唔講,而係實際上有無功效...
我個時都無用架...
幾時見過肚紋呢...陀的後期,同生完之後半年左右,之後自動退了....
有肚紋既原因係因為你個肚拉大左呀,甘有紋好正常...
而紋的深淺人人不同的...
我依家都無紋架...
我朋友由一有開始就查,依家都係有紋...我估人人不同的...
不過,痕既問題,醫生都建議查番用開的cream得架啦...
大家不用太擔心,肚紋好少事...不明顯架...
反而我開刀個度,仲明顯

禁止訪問

大宅

其實正常黎講要幾時開始搽o架呢…
我真係咩都唔識…
其實我地宜家得三個月左右,應該係未見肚o架…

洋房

原文章由 比比熊 於 08-4-25 20:13 發表
其實正常黎講要幾時開始搽o架呢…
我真係咩都唔識…
其實我地宜家得三個月左右,應該係未見肚o架…

其實正常黎講。應該平時都擦 LOTION。
等SKIN KEEP住有彈性。到漲大時(3個月左右)。
就用更加潤既。。
其實肚紋膏即係較潤既CREAM。加左盧薈or維他命。。
我自己就擦body shop既cocoa butter。。
因為三藩市好乾燥。擦少日都唔得。但香港。可能就潤得滯﹗
不過如果個肚大得快。要潤d先頂得住﹗
如果唔係好易拉扯到出現肚紋架~~

別墅

可否講下支cream 叫咩名?
我做facial 個到個女人話佢生仔時查個支肚紋高,
一d 紋都無, 好似話350元賣畀我,
而家見你個支39元, 真係唔想去買佢個支350元.
仲有我生第一胎個時, 已經西瓜咁ge 紋,
我只係希望今胎唔好再多幾十條變就感謝主啦.

大宅

原文章由 curry143 於 08-4-25 09:12 發表
我一直都有擦Baby oil..
而家仲加埋Cocoa Butter (Body Shop)
因為我在香港買既肚紋膏唔夠潤啊。皮膚好快乾。
而家擦Cocoa Butter。好好用。
擦到個肚好似橡皮艇咁彈。。 ...

我上次去THE BODY SHOP打算睇支OLIVE OIL噴裝, 個SALES都推薦我用Cocoa Butter~

大宅

原文章由 luvbb 於 08-5-22 17:06 發表

可否講下支cream 叫咩名?
我做facial 個到個女人話佢生仔時查個支肚紋高,
一d 紋都無, 好似話350元賣畀我,
而家見你個支39元, 真係唔想去買佢個支350元.
仲有我生第一胎個時, 已經西瓜咁ge 紋,
我只係希望今胎唔 ...

支野係MOTHERCARE出既,上面寫住大字寫:massage cream, 細字寫: to help to prevent stretchmarks with extracts of soothing camomile and moisturising shea butter.$39

大宅

原文章由 curry143 於 08-4-27 03:27 發表
其實正常黎講。應該平時都擦 LOTION。
等SKIN KEEP住有彈性。到漲大時(3個月左右)。
就用更加潤既。。
其實肚紋膏即係較潤既CREAM。加左盧薈or維他命。。
我自己就擦body shop既cocoa butter。。
因為三藩市好乾燥。擦少日都唔得。但香港。可能就潤得滯﹗
不過如果個肚大得快。要潤d先頂得住﹗
如果唔係好易拉扯到出現肚紋架~~

係呀, 我之前用過惠氏、OLIVE OIL 同唔記得邊隻肚紋膏都唔夠潤, 後來買L'Occitane Mom & Baby Balm 先夠潤, 可能補充到皮膚彈性啦, 最後生時touchwood無肚紋, 所以今胎都用佢~~

大宅

我都係用mothercare $39個一枝~ 另外買埋bodyshop隻噴噴olive oil返公司..去廁所時順便吱一吱...希望肚紋唔好出現啦~

伯爵府

原文章由 KVV 於 08-4-25 14:35 發表
我都係個肚好痕, 痕到瞓瞓下都醒....又抓到一粒粒..唔通我用緊個隻肚紋膏唔夠潤?

same same, I have 粒粒, 痕到瞓瞓下都醒, I am using olive oil. sometimes I use vitamin E oil, sometimes lotion/cream, but no 粒粒....I heard from a BK sister has the same problem using olive oil. However, I still like olive oil better because it's more natural.

複式洋房

恕我直言,我個人認為肚紋膏係無用的。
有無紋,其實真係視乎各自體質。
如果係有紋的體質,點搽都有,用幾貴嘎產品都一樣有。
我睇過好多例子。
我自己屬於無紋的,上一胎個肚都好大,不過就只有差吾多生咯個月先有幾條紋,生完無耐,就消失曬喇。

[ 本文章最後由 kamiti 於 08-5-28 03:41 編輯 ]

大宅

原文章由 kamiti 於 08-5-28 03:40 發表
恕我直言,我個人認為肚紋膏係無用的。
有無紋,其實真係視乎各自體質。
如果係有紋的體質,點搽都有,用幾貴嘎產品都一樣有。
我睇過好多例子。
我自己屬於無紋的,上一胎個肚都好大,不過就只有差吾多生咯個月先有幾條紋,生完無 ...

我個 fd 生第1胎時有, 第2胎又無喎, 唔通佢體質唔同o左?

複式洋房

我今日都去mothercare買左,真係超抵,加埋baby oil,我諗ok啦!不過我個肚都幾大,個個都話我似5個幾月,成36吋(以前是25吋)你地點呀?

首頁

尾頁

跳至