自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家可以分享下嗎?

大宅

我曾經去一個地方做物理治療,我見過有小朋友去上呢d言語治療(單對單的)
你可以打去問下: 82025123
呢個centre係大窩口.
佢應該重有其他地點架.

大宅

可以叫學校寫信轉介到有關中心接受治療

原文章由 lui_BB 於 08-4-25 15:27 發表
大家可以分享下嗎?

子爵府

我個女都講唔到 F 音既字.例如: 老虎,佢會講 老ju, 長褲 ,會講左長 ju , 佢而家2歲幾,咁有冇問題 ? 仲有 S 音都講唔到

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

會唔會你太緊張呀?? 咁細個, 係有d 未發到既喎.
不如你試吓同佢讀呢d 音既時候, 口形誇張d, 叫佢跟仔講
佢有可能講多兩次唔肯講, 不過由佢, 唔好迫佢, 慢慢聽得多會好d.
仲有, 唔好重覆既錯既音
只要你讀個正音就得既啦.
原文章由 LittleMiyo 於 08-4-25 16:20 發表
我個女都講唔到 F 音既字.例如: 老虎,佢會講 老ju, 長褲 ,會講左長 ju , 佢而家2歲幾,咁有冇問題 ? 仲有 S 音都講唔到

男爵府

回覆 #1 銘銘媽 的文章

多謝大家既意見~~~~~~~~~~~~~

大宅

should go to Speech Therapy.
原文章由 lui_BB 於 08-4-25 15:27 發表
大家可以分享下嗎?

男爵府

試下比佢食一d硬少少的東西, 因為佢要利用口部肌肉 + "利"先可以食到, 系可以訓練小朋友口部肌肉架.

翡翠宮

請問你小朋友多大?我個小朋友就嚟4yrs old, 都有d音講唔到, 好似個'親'字, 佢會講成'辛'字; '子'字變成'史', '陳'又讀左'晨', 我都唔知佢係真係講唔到, 定係突登....佢有個孖生哥哥就咬字好清楚!

大家可以分享下嗎?

男爵府

原文章由 LA 於 08-4-25 17:08 發表
should go to Speech Therapy.

有問過私人言語治療, 價錢太貴喇~

大宅

好媽媽勳章

我個仔同你一樣都係 4 歲 , 見左幾個言語治療師. 佢係 k 音唔得 , 如 : 加 , 卡 音等等..

我睇僅政府專科裡面的言語治療師, 你可以睇政府醫生, 叫他轉帶你去睇專科.

男爵府

原文章由 bb2 於 08-4-25 17:22 發表
請問你小朋友多大?我個小朋友就嚟4yrs old, 都有d音講唔到, 好似個'親'字, 佢會講成'辛'字; '子'字變成'史', '陳'又讀左'晨', 我都唔知佢係真係講唔到, 定係突登....佢有個孖生哥哥就咬字好清楚!

...

我小朋友3歲半, 老師都有講可能佢口部肌肉發展得未咁好, 所以咬字不清, 去過健康院做檢查...但表示係合格線內, 不過個人覺得健康院既準則落後左D 而且連老師日日對住佢都話係發音唔太好, 所以想早D搵地方跟進下

咁請問你有無搵人跟進過你小朋友情況呀

男爵府

原文章由 amyivan 於 08-4-25 17:35 發表
我個仔同你一樣都係 4 歲 , 見左幾個言語治療師. 佢係 k 音唔得 , 如 : 加 , 卡 音等等..

我睇僅政府專科裡面的言語治療師, 你可以睇政府醫生, 叫他轉帶你去睇專科. ...

請問你是睇政府既門診 OR 健康院 幫你轉介呀~ 因為我有帶小朋友去健康院, 但佢唔肯寫信比我轉介呀~

男爵府

去健康院俾轉介信睇言語治療師, 睇私家好貴, 成$600-$7001粒鐘, 政府衰在排期等都要成年, 但就可以跟到小朋友識發音為止.
"s"音言語治療師話5歲才懂發音, 當然有小朋友例外..

男爵府

我個小朋友係3歲時經健康院轉介, 見醫生時佢要小朋友讀D音俾佢聽, 之後就寫封信俾我去約言語治療師..
見言語治療師時, 佢要小朋友讀D字, 從而知道佢咩音發唔到, 再跟進, 其實主要都係你係屋企斗正佢,教佢時, 要讀得慢, 咀要誇張俾佢見到..

原文章由 lui_BB 於 08-4-25 17:41 發表

請問你是睇政府既門診 OR 健康院 幫你轉介呀~ 因為我有帶小朋友去健康院, 但佢唔肯寫信比我轉介呀~

男爵府

原文章由 fannynsf 於 08-4-25 17:47 發表
我個小朋友係3歲時經健康院轉介, 見醫生時佢要小朋友讀D音俾佢聽, 之後就寫封信俾我去約言語治療師..
見言語治療師時, 佢要小朋友讀D字, 從而知道佢咩音發唔到, 再跟進, 其實主要都係你係屋企斗正佢,教佢時, 要讀得 ...

我個仔都係 就算轉介左都要排到09年 依家我都係成日聽到佢講錯音我就教返佢讀清楚d個口真係要放大黎讀 誇張d 而且依家返學好左好多一黎有老師幫忙聽到佢錯會教返好佢d音
lu     lu[size=xx-large] 天賜泳銅

男爵府

原文章由 林仔 於 08-4-25 18:28 發表

我個仔都係 就算轉介左都要排到09年 依家我都係成日聽到佢講錯音我就教返佢讀清楚d個口真係要放大黎讀 誇張d 而且依家返學好左好多一黎有老師幫忙聽到佢錯會教返好佢d音 ...

嘩~ 排到09年 都好耐下wo~ mouth:

大宅

wait so long!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔都有語言問題, 以前係唔肯講, 而家講多左好多不過口肌運用都係差d, 佢一路有做speech therapy的, 係1:1, 50分鐘, 我o係協康會上, 協康係非牟利機構, st之中算係龍頭地位了
價錢真係唔平, 要$600/50分鐘, 比私家只係平dd, 不過效果係好好的, 佢地會就住每一個小朋友黎俾individual訓練, 例如咩係做唔到, 咩係懶得做(例如我仔以前講m音, f音, g音, 提住就識, 唔提住就求鬼祈做, 有d就真係未做到)
如果排政府, 真係好耐架, 以我所知standard係排半年至做到評估, 再排1.5年至有訓練(到時個仔都大了!), 如果去協康, 約排2-3個月應該有期了
原文章由 lui_BB 於 08-4-30 02:29 PM 發表

嘩~ 排到09年 都好耐下wo~ mouth:

伯爵府

好媽媽勳章

我個女5歲幾都係咁,我就帶佢去健康院..
姑娘即刻初步比佢讀d圖片字 ,再見醫生轉介...
好快就排到期見語言治療 ,幾堂之後都唔洗再去..上小一前攪掂 (放心哂)
起初佢連自己個名都讀唔到(人地問佢咩名) ,佢細細聲講(因為冇了自信),因之前試過n咁多次人地都聽唔明,我女好介意,面都紅埋
小朋友到4,5歲就好介意講唔正,驚比人笑 ,所以及早糾正都岩 !~
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

首頁

尾頁

跳至