想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日c6去左驗精, 結果都係一樣, 精子比正常差, 但比上年既報告好左d. 而我今日都有照ultrasound, check下排左卵未, 因為我話比醫生知我17號用d仔check倒有下線, 琴日都check倒有線, 不過琴日條線就淺色左d, 結果醫生果然照倒我已經排左卵, 因為上次照倒(11號)果粒卵子已經唔見左, 即排卵正常, 又過一關...醫生估計我應該係琴日排卵既.

雖然排卵正常, 但醫生suggest我地做ivf. 佢話成功機會有47% (以我年齡計算, 我快將34喇.) 而且佢話是次ivf係叫ivf-x, 會直接打d精蟲入卵子度, 比傳統ivf等精蟲游入卵子度成功機會高d. 我當然有問佢價錢係唔係比傳統ivf貴, 佢就話收費一樣, 佢話如果我鐘意既可以選擇番傳統ivf, 嘩, 一樣價錢, 成功機會又高d, 梗係做反傳統架啦. 醫生話我最快可以下星期開始療程, 咁快? 我同c6都有d招架唔住, 一時三刻真係好難決定...唯有過幾日先答覆醫生...

醫生話佢將會用long protocol同我做, 即係要打多d針同用多d藥, 佢話如果對針藥無敏感, 用long protocol好d, 因為成功機會高d. 而療程會用打針黎代替噴鼻, 咁我為左將來既幸福, 唯有挨多幾枝針啦...

點好呢, 個心十五十六, 唔知好唔好下星期就start療程...其實快d start都係no harm既, 不過總係覺得一切黎得太快, 好似字有心理準備咁......

大宅

你睇邊個醫生? 我既CASE 同你一樣, 但我決心做IVF , 如果是蟲蟲問題, IVF 成功率機會係大, 就不用多想. 我睇梁家康醫生, 佢地全部用打針.(不用噴鼻). 抽蛋前, 我打足一個月肚皮針. 放蛋後, 為
左保胎,打足三個月PATPAT, BINGO 左,都一定要打!.
還要一個月驗兩至三次血.

我隻手已經有少針孔, PATPAT 過百針孔, 當時,整個過程,都流過不眼淚, 晚晚都要老公按摩PATPAT, 否則,又痛又腫. 還要早午晚塞不同既藥,

但是,回頭一望, 自己所受的苦, 絕對值得.
你都不要放棄 !!!

別墅

我都係ivf,我想知道噴nose同打針的分別?謝謝!

大宅

只知道,每位醫生所做既方法都不同. 有些噴鼻, 亦有些打針.
我個醫生放蛋後(一個月驗兩至三次血), 有需要,便要打針,塞藥, 塞CREAM !! 加食藥,
就算BINGO左, 都要驗血, 打針,......塞藥, 塞CREAM !! 加食藥,

複式洋房

Hi Agnescheng, 我睇仁安周敏姬醫生, 佢都有解釋因為會用long protocol, 所以將經常打針, 驗血及覆診, 佢都有問我公司請假難唔難, 所以我都有哂心理準備. 只係c6有d擔心我未ready...

rachelyim, 我都唔知打針同噴鼻有咩分別, 我估打針會直接d落倒血度, 噴鼻就好睇個人對藥既吸收啦.

複式洋房

仲有醫生話我年紀仲細, 成功機會都唔低, ha, 我三十三架喇, 呀醫生真係識講笑. 雖然我唔信佢講, 但佢真係比倒好多信心我.

醫生仲話多數會一次放三粒受精卵, 增加成功機會, 不過都要睇受精卵質素再定案. 事後我c6就問我如果三粒都中哂咁點算, 我同佢講, 你估話禁易著倒床咩, 真傻瓜.

別墅

多謝您們的資料,你哋現在等緊結果or bingo了嗎?
如有了的話,祝bb健康!
如等緊結果,祝早孕!

大宅

回覆 #7 rachelyim 的文章

想請教下大家:
你地看邊個醫生葛?難吳難約期嘎?會晤會排好時間先到自己。因爲聼講有d私家要提前成個月卜期。
我現在打算做ivf,想知道邊個醫生好,一般要幾錢度?

複式洋房

原文章由 rachelyim 於 08-4-20 01:57 發表
多謝您們的資料,你哋現在等緊結果or bingo了嗎?
如有了的話,祝bb健康!
如等緊結果,祝早孕!

我未開始療程架, 只係見左兩次醫生, 仲諗緊好唔好係下星期就start個ivf療程, 我都知好多bk d姊妹都好似我咁好需要大量既資料, 所以我會繼續update大家.

複式洋房

原文章由 寶貝168 於 08-4-20 08:24 發表
想請教下大家:
你地看邊個醫生葛?難吳難約期嘎?會晤會排好時間先到自己。因爲聼講有d私家要提前成個月卜期。
我現在打算做ivf,想知道邊個醫生好,一般要幾錢度? ...

我睇仁安周敏姬醫生, 貪佢排得快d, 只需兩星期, 又冇bad record from Bk d 姊妹, 又係女人, 我原本想搵仁安董醫生, 但要排六個月. 我覺得做療程成唔成功好睇自己本既體質, 所以只要唔係出名差既醫生都冇問題, 反正大家都係跟程序做, 背後班幕後功臣都冇得你選擇o既, 所以不如襯自己身體還好既時候早d見醫生, 因為再等既話, 年紀大d成功機會又低d...

仁安ivf package $65880. 唔計未開療程之doctor consultant and body check fee.

[ 本文章最後由 baby_fung 於 08-4-20 12:06 編輯 ]

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

baby_fung,

我係睇仁安的董醫生架,我三月iui失敗後就決定唔浪費時間做ivf,我上個星期已開始噴鼻,現在就等緊M come準備開始打針,我之前都好擔心唔知ivf係點樣架,但後來董醫生好詳細咁解釋左ivf每一個step比我同老公聽,其實清楚ivf每一個step之後就唔會好驚,而且董醫生叫我同老現在要多做運動,食得健康一些唔好夜瞓為ivf作好準備,另外我又看中醫做針灸調理,不過董醫生話開始打針就要停飲中藥但就可以繼續針灸。
如果你覺得心理上係ready做ivf就go ahead啦!因為ivf係越早做成功機會越高,時間唔等人架。不過你只是33歲所以成功率至少有40%,但係一過35歲成功率會降至33%,40歲後更會跌至15%。

原文章由 baby_fung 於 08-4-20 11:51 發表

我未開始療程架, 只係見左兩次醫生, 仲諗緊好唔好係下星期就start個ivf療程, 我都知好多bk d姊妹都好似我咁好需要大量既資料, 所以我會繼續update大家. ...

大宅

仁安package 包雪蛋幾耐?
我舊年8月養和package 都係$60000, 包雪蛋兩年. 其實iui又好,ivf 又好. 真係要睇返自己既問題.
一個月得一次iui 機會, 做 幾次 都已經三個月.
我都唔細, 舊年33, .所以, 只決定做ivf. 今年生左阿b.
都打算,出年, 年尾再來多次 ivf. [ 希望,我仲有心有力]

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

仁安去年11月加價後package已經唔再包雪胎,現在無論join唔join package雪胎都要收$8,800一年架!

原文章由 agnescheng 於 08-4-20 20:18 發表
仁安package 包雪蛋幾耐?
我舊年8月養和package 都係$60000, 包雪蛋兩年. 其實iui又好,ivf 又好. 真係要睇返自己既問題.
一個月得一次iui 機會, 做 幾次 都已經三個月.
我都唔細, 舊年33, .所以, 只決定做ivf. 今 ...

大宅

$8800 一年雪蛋, 上個月問養和, (雪完兩年後),就一千元一個月. 所以,係contract 完, 前, 我打算放多次蛋.

複式洋房

yee? 我仲以為仁安會平d添, 原來仲貴?

HappyDay2008, 咁你有冇join package呀? 姑娘話join唔join價錢差唔多, 唔join貴少少, 但萬一要終止療程, join package refund唔係太多, 所以如果要終止療程, 續次俾會抵d. 不過冇人會expect會終止療程架啦...

禁止發言

大宅

仁安舊年平過養和, 但可能太多人睇. 所以加左價 !

大宅

我覺得你唔好諗咁耐, 把握機會, 其實唔係好驚, 同 iui 一樣打下針, 手術又全身痳醉...放心啦

原文章由 baby_fung 於 08-4-19 16:53 發表
今日c6去左驗精, 結果都係一樣, 精子比正常差, 但比上年既報告好左d. 而我今日都有照ultrasound, check下排左卵未, 因為我話比醫生知我17號用d仔check倒有下線, 琴日都check倒有線, 不過琴日條線就淺色左d, 結果醫生 ...

侯爵府

baby_fung,

仁安舊年加價之後唔平架!我未加價前做iui都係五千幾,加價後要比六千三,仁安ivf package未加價前抵好多又包雪胎一年,沒辦法啦!現在樣樣都加價,我驚現在唔做ivf到年尾仁安又加價,其實現在加左價,仁安D patient都沒有少過,因為需求真係好大,現在仲有好多大陸人落來做treatment呀!
我有join package呀!因為我會返仁安覆診,咁package已包醫生費,咁會比每次比平少少,但如果你決定在診所覆診就唔好join package。我有問過姑娘join package又要終止療程的問題,姑娘話會扣番已用藥錢同療程中已覆診的醫生費,佢話都試過有patient在噴鼻個cycle自已自然bingo左,所以都有得取回未使用的費用。

原文章由 baby_fung 於 08-4-20 22:38 發表
yee? 我仲以為仁安會平d添, 原來仲貴?

HappyDay2008, 咁你有冇join package呀? 姑娘話join唔join價錢差唔多, 唔join貴少少, 但萬一要終止療程, join package refund唔係太多, 所以如果要終止療程, 續次俾會抵d. 不 ...

大宅

而定冇package, 一個月一千元, 我剛剛做完, around 9-10萬......

原文章由 MyToffy 於 08-4-20 23:03 發表

養和PACKAGE 包2年雪蛋真係好好WOR
點解雪完兩年後就一千元一個月平咁多?
係羨慕妳BINGO 仲可以有再機會可以再放雪蛋.........

首頁

尾頁

跳至