婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我永遠記得今日,我老公竟然為左佢個衰丫媽同我講離婚

頭先佢放工返黎,打電話俾佢媽報告(我老公次次出街/返工/返到屋企都要立即打電話俾我99報到,但我老公40歲都黎緊啦)我99又問佢我聽日會唔會出街,去邊到,做咩野我老公照答,我好唔開心,點解個八婆成日要check我,要遙控我??我已經同我老公講過好多次,我好唔鍾意個八婆依種行為,連我媽都同我老公講過,叫佢丫媽唔好咁樣,我媽我爸都無咁樣check我(以前個八婆check我o既程度係我出門口唔夠10分鐘佢好似知道咁,打去我屋企搵唔到我就打我手樓,問我去邊?.....買咩?買左幾多錢?去左邊檔買?(佢同我住同一憧大廈)以後唔好去依檔要去佢買開o個檔.....點解落街前唔話俾佢聽?幾時會返屋企?(大佬買親餸都唔會半夜三更啦)返到屋企要打返電話俾佢.......以為佢搵我有咩緊要事,點知咩事都無,只係又再重覆問"買咩?買左幾多錢?去左邊檔買?"有時響樓下撞到我同我媽都仲要係咁問,我媽好唔開心,話我99做咩咁樣,係唔係當我成日去勾佬?!!唔信我就唔好俾個仔娶啦

大家話咁樣點忍,我覺得仲慘過坐監!雖然今晚個八婆只係經我老公問左關於我的3個問題"會唔會出街,去邊到,做咩野"但我都好反感,我就同我老公講:都話左唔好再講我o既事俾佢知,佢知道會好煩,點知我老公話我好怪佢答,話叫我自己同個八婆講唔想俾佢知喎,我就話我完全唔想同個八婆講野,我老公就發哂脾氣好大聲話我搵佢做磨心,我當時餵緊丫b食糊仔,丫b已經想想地喊,我就話你媽成日咁樣,我地遲早俾佢攪到離婚(因為為左佢丫媽我同我老公已經鬧過N次交了)點知我老公竟然超大聲兇神惡煞問我"係咪想離婚?係咪離羅!"我無出聲,因為我覺得佢又開始狂燥,佢以前已經試過發脾氣打爛屋企D野,我以前可以"盤"死同佢嘈,但依家我有個仔,我驚激起佢把火,可能聽日大家會見到我兩仔"也母"上頭條,佢大大聲聲打開埋個街門講左幾次,但我都死忍無出聲,係咁餵個仔食野,唔望佢........之後佢就帶左隻狗落街.......

我唔怕離婚,我只係擔心佢同我爭個仔o既撫養權,佢落左街之後我係咁諗如果離婚我爭到個仔o既贏面有幾大?佢家姐係做社工的實有好多方法幫佢,教佢點同我爭贏個仔.....但我餵人奶個仔又咁細(未夠7個月)而且由始至今都係我一個人一雙手湊個仔的,個官好大可能會判俾我的.....我好唔好響佢返黎之前打俾我媽我爸求救......我媽我爸屋企加埋我同個仔應該無問題.......我媽可以幫我湊住個仔我去返工....

我完全無諗我捨唔捨得依個男人,甚至諗如果佢打我就仲好,個官一定唔會判個仔俾佢......突然我覺得我好似已經唔再愛依個人了,我一早同我老公講過成日為佢丫媽o既事嘈,一定會傷感情,我一早已經提意我唔會再理佢丫媽o既事,叫佢丫媽亦唔好理我o既事,我地完全無可能形成任何關係,連普通朋友都做唔到,俾盡做點頭之交..........但係三日唔埋兩日我老公就叫我唔好對佢丫媽咁冷淡,次次越講就越有火,終於到左佢話離婚我都唔傷心o既地步,我覺得好悲
不過我覺得有仔萬事足,我只係最緊張個仔

珍珠宮

睇完你的topic, 又再一次印證, 好多時候, 婆媳之間本來可能會相處得好好多, 只不過因為d男人唔識搞, 以為將2個人拉埋d, 婆媳之間既感情就會好d, 殊不知咁樣一搞, 反而令到2個人更加多嘈交!!

話你聽, 我對你99既行為身同感受, 因為我住我99對面, 每次落街就要好似審犯咁被佢審, 去邊, 做d乜, 同邊個去, 佢個仔會唔會去, 佢個仔有冇飯食, 幾時返, 去送就問買咩, 幾錢, 跟住就數我不應該買乜乜物物, 不應該煮乜乜物物, 不應該咁晏先去買送(大姐, 屋企得晚上要煮飯, 4點幾去買唔過份丫!), 仲要比佢皇太后反覆檢查過先可以過關, 返去整送.....

直到某一次, 佢係佢個仔面前又係咁樣check我, 審我, 本來之前佢個仔都唔信佢阿媽會咁樣做, 話我敏感左姐! 但當佢自己親眼見到佢阿媽咁樣做之後, 佢就開始明白我點解會想要搬遠d, 其實我既要求唔多, 只係想大廈的出入口不在佢既視線範圍之內姐.... 如果而家呢座大廈既出入口可以改係背面, 我絕對唔會再有想搬既念頭!!

有時, 男人真係唔會明白, 我地呢d可憐新抱要既, 只係唔會無事啦啦比人當犯咁審既公民權利, 只係一個好小好卑微的願望!!
我地連小小的公民權利, 都被99們當成無理取鬧, 蠻不講理, 我真係唔知應該要點樣做, 點樣放棄自己既一切, 先至合乎99們既要求!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

原文章由 小寶貝兒 於 08-4-26 03:10 發表
睇完你的topic, 又再一次印證, 好多時候, 婆媳之間本來可能會相處得好好多, 只不過因為d男人唔識搞, 以為將2個人拉埋d, 婆媳之間既感情就會好d, 殊不知咁樣一搞, 反而令到2個人更加多嘈交!!

話你聽, 我對你99既行為 ...

原來你仲慘過我我99住我樓上,但你99直情住響對面!!可想而知你有幾咁痛苦
我狂想搬屋,以前成日忍唔住借d二暗示明示明喻隱喻我老公我想搬我想搬我想搬,但有次又同佢嘈左次大大獲之後都唔敢再提了
我同你唔同o既係我老公晨早都知佢丫媽係點check我的,因為佢丫媽由細到大都係咁check佢,佢俾佢媽check到慣,根本已經去到自動波o既地步,我覺得佢丫媽一日唔check佢的話佢可能會身痕添
佢係佢個仔,佢覺得天經地義,但點解要我同佢一樣咁受!?每次我媽我爸叫我同丫b搬返屋企住,話屋企永遠有我的位,老豆仲養得起我(我爸已經60幾了,點忍心?養唔返佢已經很不孝仲要佢老來咁辛苦)我次次都話如果我搬返黎我個家就會散,而且只係我99衰(當然仲有其他好多好多衰事,check我已經係小事了)唔關我老公事..............點知佢今晚竟然同我講離婚..........我咁辛苦陀bb,之前check到我個仔屬於高危患唐氏,我嚇到死o下死o下去抽絨毛.........我陀到8個月時一樣日日下午去放狗,後來只係因為我隻係小狗,怕有大狗黎時我保護唔到佢,先無再帶佢落街.........我41week生丫b,第41week我都仲係自己由彩雲沿清水灣道行上行落抽餸返屋企........早上6點開始大陣痛,做屋企家頭細務到生之前o個晚都無一日停過.............最後,佢話俾我聽離婚...........

我老公一早已經訓到成隻死豬咁了,但我仲係訓唔到,好唔開心,想攬住個仔喊,但又怕整醒佢.....

複式洋房

可以feel到你有幾咁唔開心, 但我想講你先唔好想離婚, 話哂你地都係兩公婆, 仲有個仔tim, 如果你地分開左個bb會好慘架... 你老公又係衰嘅, 不過有時好多野都係一時之氣, 佢可能心煩又唔識控制自己, 無經大腦就衝口而出, 咁就不如俾個機會大家(亦都俾個機會你個bb), 先冷靜一下, 有時瞓醒過左度氣會好d...

至於你99, 我估佢已習慣凡事都要知, 你都好難叫佢改架啦, 只可以講佢都真係當左你係自己個女敢去管, 你唯有向好個方面諗, 佢好緊張你, 想成日都知道你安全 (因我阿媽都係咁, 成日都叫我打電話俾佢報平安, 咁佢就會好放心), 咁樣諗你會好過D, 不過我都明if係99真係好煩人, 但你千其唔好為左99而輕易放棄你自己個家, 好唔抵架 !

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

個男人可能"發悔氣"先話離婚je...樓主又唔駛咁灰咁快為撫養權作假設, 由樓主topic睇到, 係樓主先撩起'離婚'兩個字, 男人對女人講呢兩個字好敏感 (特別興興地嘅時候, 仲要lar到佢"至愛"嘅母親大人), 瞓一覺, 可能已經唔記得講過都未定...

樓主99又係離譜, 個新抱去邊做d咩關佢鬼事咩?! 怪人一個 !

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我都唔明D老公點解甘幫佢阿媽,當初同我地結婚海誓山盟,但結了婚,99同老婆關係唔好實覺得老婆唔啱,其實係個老公處理得唔好,甘鍾意個阿媽,不如唔好結婚,攬住阿媽一世丫!

樓住我好明你,因為我老公都係甘,你乜都唔好理,顧住個仔,你仲有外家支持!

大宅

原文章由 妹妹豬媽媽 於 08-4-26 10:21 發表
我都唔明D老公點解甘幫佢阿媽,當初同我地結婚海誓山盟,但結了婚,99同老婆關係唔好實覺得老婆唔啱,其實係個老公處理得唔好,甘鍾意個阿媽,不如唔好結婚,攬住阿媽一世丫!

樓住我好明你,因為我老公都係甘,你乜都唔好理,顧住個仔,你 ...

同意,絕對同意!
其實係c6唔識好仔兩頭瞞,成日覺得個老婆對99有乜野不滿,就自己同99講,唔好煩到佢!佢又唔明解,新抱一出聲,99就判我地d新抱死罪!!做老婆如果唔係為左個c6,又點會忍到爆都唔出聲先?全部都係為左c6著想,先至唔同99嘈到出面,但c6就唔會諒解老婆有幾慘

別墅

其實你老公都好煩架, 一時之氣ja, 男人有時真係好辛苦, 佢唔孝順老人家, 你就覺得e個男人會不負責任。 太過千就老婆, 99 都會唔高興。你話佢地幾辛苦。個男人識做, 其實屋企就唔會發生咁多事。 但我屋企就偏偏有個太過千就老婆的男人(唔係我c6, 係我哥哥), 而唔識對自己屋企人。
家姐 2005年12月19日出世﹗                                      細佬 2010年11月1 日出世!

大宅

好多謝大家的回應及安慰丫:-(我尋晚爬返上床(我同丫b訓的)丫b竟然醒左!mouth:但丫b無喊,只係眼晶晶咁望住我,響黑暗中我地對望左好耐,我唔知點解佢咁反常可以唔訓又唔喊仲唔郁咁望左我咁耐??但佢令我由好軟弱o既感覺之中走返出黎!我要堅強!唔可以沮喪!

大家估得無錯,我老公完全唔當一回事,好似無事發生過咁,我諗我又要硬食......
大家講得o岩,我咩都唔好理,顧住個仔最重要!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 hinhofion 於 08-4-26 10:47 AM 發表

同意,絕對同意!
其實係c6唔識好仔兩頭瞞,成日覺得個老婆對99有乜野不滿,就自己同99講,唔好煩到佢!佢又唔明解,新抱一出聲,99就判我地d新抱死罪!!做老婆如果唔係為左個c6,又點會忍到爆都唔出聲先?全部都係為左c6著想 ...

絕對同意 !!!!佢地冇經歷過...

大宅

我同老公都試過因為佢屋企嘅事,炒大鑊炒到要離婚。

男人就係咁,一講到佢屋企同阿媽D唔好嘅嘢,就立時起晒槓,變咗非洲黑猩猩,IQ無晒EQ零蛋。

再加上要講到"離婚",佢地個腦就馬上停擺.....你老公好明顯就係自己唔知點處理,先要帶隻狗落街冷靜下。

樓主唔好諗得咁灰,你老公唔係唔緊張你同BB,只係佢完全唔識招架婆媳衝突,你要俾D時間佢學習長大。

大宅

樓住我好明你,因為我老公都係甘,你乜都唔好理,顧住個仔,你 ...

你講得好o岩, 咁鍾意個仔咪米比佢結婚囉. 我99都係咁, 開頭成日打黎屋企問個仔呢樣個樣, 我心諗, 老公晚晚都返去99家吃飯 (除左sat, sun 之外), 咁洗咪仲打來問d無謂野呀. 所以, 當條電話線壞鬼左之後, 我地都冇整, 因為我唔想聽到佢阿媽把聲, 亦都唔想佢煩住晒打來問無聊野.
我都唔明, 個仔都結左婚啦, 個阿媽仲要成日check住晒, 大佬呀, 結婚後就有自己個家啦, 洗唔洗我地連幾時做d咩野都要話佢知啫, 都白痴的. 我99以前仲突然走落黎我屋企自己開門, 喂, 如果我穿得性感d咁點呀. 之後, 我同老公講完之後, 99就冇自己開門走入黎. 算佢識做囉. 都唔明點解d99 咁鬼討厭, 佢都做過人新抱呀, 佢應該明白如果佢99咁對佢, 佢都唔開心啦. 都唔知係咪變態的, 佢唔通想用佢99以前的方式對代我地呢代人咩.:;pppp:

大宅

原文章由 emilywpy 於 08-4-26 11:57 發表
大家估得無錯,我老公完全唔當一回事,好似無事發生過咁,我諗我又要硬食......

樓主可唔可以等你老公冷靜番之後,兩個人坐低傾下?

搵日你地心情平靜,只有你兩個(BB先俾婆婆湊,因為BB一喊你地就傾唔到),好好同佢講:因為你地已經嗌大交,如果又放埋一邊唔解決,對你對佢對BB對奶奶都唔係好事。

傾計時,記住剩可以講事實同你嘅感受,唔好批評奶奶啱唔啱,你老公係大人,其實佢知道佢阿媽唔啱,但係又落唔到臉認衰;亦唔好急急話你老公應該點點點做,俾D時間佢諗一下先答你;男人個腦轉速好鬼慢 ,你要聽佢嘅心聲就要慢慢來。

大宅

原文章由 A.C.C. 於 08-4-26 12:16 發表
我同老公都試過因為佢屋企嘅事,炒大鑊炒到要離婚。

男人就係咁,一講到佢屋企同阿媽D唔好嘅嘢,就立時起晒槓,變咗非洲黑猩猩,IQ無晒EQ零蛋。

再加上要講到"離婚",佢地個腦就馬上停擺.....你老公好明顯就係自己唔知點處理,先 ...

我覺得一日有99係身邊, 一日都唔係有好日子過. 可以的, 咪搬離佢囉, 唔得就少見為妙. 佢講咩, 你咪係咁講 "啊, 啊, 啊" 囉, 理鬼佢呀. 我老公都係架, 佢阿媽講咩, 佢都會照單全收, 我就最憎佢呢樣野, 咁大個人, 都唔識分咩應該做咩唔應該做. 每次, 佢阿媽一講d我唔鍾意聽既事, 我就發顛架啦, 我係咁罵個老公, 我都會叫個衰佬唔好將我d事話比佢阿媽聽. 我點解要將我既事話佢比知啫, 佢又唔係我呀媽. 始終, 冇血源關係, 關係係疏d架啦.

大宅

d99係咁架啦!可能係屋企話開事,所以做什麼都要知~~
我99都係咁!我現在仲要同佢一齊住...你地有自己的屋企已經好好架啦

大宅

我同99嘅關係都搞到好薑架,結咗婚咁耐都冇返過去,
如陌路人一樣。妳而家乜都唔好諗最緊要係個仔,
妳仲有父母會幫妳,唔好唔開心呀,呢度好多姊妹支持
妳架

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 emilywpy 於 08-4-26 02:13 發表
我永遠記得今日,我老公竟然為左佢個衰丫媽同我講離婚

頭先佢放工返黎,打電話俾佢媽報告(我老公次次出街/返工/返到屋企都要立即打電話俾我99報到,但我老公40歲都黎緊啦)我99又問佢我聽日會唔會出街,去邊到,做咩野:censure ...

個個始終係你老公阿媽,佢亦慣左咁o既方式,所以你老公唔會覺得有咩問題,但係你老公o既處理方式唔係咁好,你又唔係冇講俾佢聽唔鍾意咁樣,自己唔識做,就話人迫佢,咁樣只會令大家關係更加惡劣

大宅

d 99係咁架啦﹗就算我99對我幾好我都覺得佢煩。

好在我c6唔會聽晒我99講…每次我對99有"勞蘇"。佢就會反問我…咁你想點呀…我就只會講…"冇,講下姐…明知改唔到,申下都好呀﹗"

兩公婆的野,有咩事慢慢講囉…每次都叫離婚的話,好快就收唔到科架啦﹗
孖寶Club HK Int'l  (歡迎所有twin參加)
請到留下言啦︰http://hk.myblog.yahoo.com/twinclubhkint
e-mail: [email protected]

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

你99真係超那煩:;pppp:
不過,若你c6平靜番而你又諗通唔值得為99而毁左個家!
玩番你99轉頭!佢禁鍾意問長問短,你就一日九萬個 call ,晨早起身一個 call "99我起身啦!" "99我疴尿啦!" "99我去梗街啦!" "99 我買左斤菜十萬九千七至奇呀!" "99 我老公返梗工!" "99 我講梗野呀!"................發揮你的小宇宙,佢投訴你,你米同c9 up "佢以前問長問短我唔答就話我唔啱,家陣我乜都up 比佢知佢又話我玩野,你地有冇人權架!你有冇諗吓當初你老母玩野!定係你慣左比你老母玩慣,覺得好好玩就要你老婆都比人玩!"

你老公再唔自醒,個家就一定比佢毁左!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

民房

講得啱,未結婚時我話點就點,到依家結左婚有個仔就話之你,之前就話同8婆99一齊住啫,依家分開住都要報到,對佢阿媽仲好過對我呀,當初都唔知點解要同我結婚呀... 總之一句做人媳婦勁難!

首頁

尾頁

跳至