影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

不如大家分享下吖, 小說也好, 日/韓/台劇也好, 中外電影也好, 甚至連漫畫都可以..不分國界...係要一諗起便教人刻骨銘心既愛情故事..

我心中永遠既三甲係:
1.小甜甜vs迪里斯
2. 奇勒基寶vs 慧雲李(亂世佳人中的郝思嘉與白瑞德)
3. 黃日華vs 莊靜兒 (香城浪子)

琥珀宮

cheapbombom,

講起愛情故事,我心中只有一個我自己認為至驚典:

梁祝---無線《民間傳奇》、芭蕾舞、舞台劇通通睇過哂,配上果首小提琴協奏曲,以前係錄音帶、後買CD都買過不同小提琴家黎聽,有2隻咁多,真係百看/聽不厭。

原文章由 cheapbombom 於 08-5-3 13:40 發表
不如大家分享下吖, 小說也好, 日/韓/台劇也好, 中外電影也好, 甚至連漫畫都可以..不分國界...係要一諗起便教人刻骨銘心既愛情故事..

我心中永遠既三甲係:
1.小甜甜vs迪里斯
2. 奇勒基寶vs 慧雲李(亂世佳人中的郝思 ...

[ 本文章最後由 SandyKL 於 08-5-4 01:02 編輯 ]

大宅

我中意既係台劇:1.惡作劇之吻
2.流星花園
3.東方茱麗葉

大宅

i am watching tokyo juliet till ep. 3, but I don't quite enjoy it, hope it will become good later on.

1. Long Vacation

琥珀宮

係喎,《長假》我會放係我愛情故事第二位,百看不厭。

原文章由 BoBoCute 於 08-5-4 21:06 發表
i am watching tokyo juliet till ep. 3, but I don't quite enjoy it, hope it will become good later on.

1. Long Vacation

大宅

2.戰神
I am rewatching again!

大宅

港產片:
秋天的童話: 船頭尺 + 十三妹

西片:
人鬼情未了Patrick Swayze + Demi Moore
(鐵達尼都經典, 但可能我年紀大, 總覺得一程船的旅程未足以孕育至死不渝的愛)

電視:
天師執位: 司徒文武 + 林楚燕

日劇:
赤的疑惑: 杏子 + 秀夫

男爵府

時光倒流七十年

我諗無人反對的是

時光倒流七十年SOMEWHERE INTIME

李察 與 愛莉絲

偶然下榻一間酒店, 李察在展覽房內看到一張60多年前的舊照片,照片內是年輕貌美的女士愛莉絲,他開始對她產生好感及好奇,開始追查她的資料, ...

當年都有當選最令人難望的愛情片的了 ...........

我自己係碧麗宮有睇左 2 次炸 ..... 而係新蒲崗的麗宮亦有睇 2 次 . 仲未計 TVB 的重播....

男女主角真係好相襯.......可惜 ............
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 SandyKL 於 08-5-3 16:38 發表

講起愛情故事,我心中只有一個我自己認為至驚典:

梁祝---無線《民間傳奇》、芭蕾舞、舞台劇通通睇過哂,配上果首小提琴協奏曲,以前係錄音帶、後買CD都買過不同小提琴家黎聽,有2隻咁多,真係百看/聽不厭。

...

我嘅至愛都係----梁祝
我好鍾意民間傳奇, 黃梅調, 同埋楊采妮/吳奇隆嘅梁祝,
唔只好睇, 歌仲好好聽

水晶宮

多到數不盡, 怕數到第二朝

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

山口百惠+三浦友和

污泥中的純情

大宅

回覆 #8 BoBoCute 的文章

東方朱莉葉無論劇情和依晨的角色造型都欠說服力。須則任達華係有偷依晨兒時的設計初稿,但係佢都有出色設計實力才可成為國際知名大師,就算最後敗給依晨,他的時裝皇國亦不會一夜即倒。另外選依晨做女主角更錯,單看外型氣質就與有才華的時裝設計師風馬牛不相及,再看依晨充當模特兒踏台板走騷,簡直就令人慘不忍睹!

翡翠宮

wow, 太多了, 不過我想到jack & rose of titantic..

伯爵府

喬峰+亞朱
郭靖+黃蓉
楊過+小龍女
張丹楓+雲蕾
梁山泊+祝英台

[ 本文章最後由 beauty 於 08-5-6 22:25 編輯 ]

子爵府

楊過+小龍女
梁祝
Titanic
Somewhere in Time
Long Vacation
Love Generation

琥珀宮

非常同意,外型、衣著不能說服到人,佢是位時裝設計師,仲要咁出色添。

林依晨仲拍緊《射雕英雄傳》,演黃蓉。佢都係依家先睇金庸先生理本鉅著,究竟以佢既氣質能否演得來刁鑽精靈、冰雪聰明既黃蓉?我真係好質疑。加上佢咁忙,要拍《惡吻2》,有冇足夠時間去揣摩黃蓉理個角色?雖然我好奇佢會點演繹,但唔想睇,唔想破壞我心目中黃蓉既形象。

佢都係適合演鄰家小女孩角色。

原文章由 m123s789 於 08-5-6 16:53 發表
東方朱莉葉無論劇情和依晨的角色造型都欠說服力。須則任達華係有偷依晨兒時的設計初稿,但係佢都有出色設計實力才可成為國際知名大師,就算最後敗給依晨,他的時裝皇國亦不會一夜即倒。另外選依晨做女主角更錯,單看外型氣質 ...

大宅

我亦有同感依晨可否演譯出黄蓉的跳脫聰穎。
原文章由 SandyKL 於 08-5-7 22:49 發表
非常同意,外型、衣著不能說服到人,佢是位時裝設計師,仲要咁出色添。

林依晨仲拍緊《射雕英雄傳》,演黃蓉。佢都係依家先睇金庸先生理本鉅著,究竟以佢既氣質能否演得來刁鑽精靈、冰雪聰明既黃蓉?我真係好質疑。加上佢咁忙 ...

大宅

我最喜歡的愛情故事........

台灣
惡作劇之吻
惡作劇2吻
薔薇之戀
熱情仲夏

日本
悠長假期
戀愛世界

侯爵府

原文章由 上校車 於 08-5-5 22:44 發表
多到數不盡, 怕數到第二朝

別墅