家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我最近搬左去近山既地方住, d蚊針到我個仔周身係, 好肉赤, 又驚d蚊有菌......我而家仲有個1.5個月大的女兒, 請問有咩安全又有效的驅蚊方法?? thanks!!!

禁止訪問

洋房

我屋企都好多蚊,我就用捉蚊機,都有d效。不過其實如果環境許可的話,我相信全屋裝蚊網會有好d

複式洋房

原文章由 PyHo 於 08-4-25 11:41 發表
我屋企都好多蚊,我就用捉蚊機,都有d效。不過其實如果環境許可的話,我相信全屋裝蚊網會有好d

請問捉蚊機和蚊網在那裡買到?

洋房

回覆 #4 小寶媽gc 的文章

一般捉蚊機,各大貨公司有售,價錢一般都係幾百,但效果只係一般,我就用緊呢隻 http://www.acotaelec.com/it/mod396.htm

蚊網簡單的可以係日本城買到,不過係用雙面膠紙黐上去,會甩和比較易爛。市面有一些公司/鋪頭幫人做及安裝蚊網,你可以搵下,不過價錢當然比較貴。

大宅

去鋁窗公司整個蚊網啦!

大宅

我都係用緊 MOEL, 效果都唔錯, 問過最平係 "教協" $399 (永安 $480)。

放客廳, 夜晚關哂啲燈, 效果會好啲。

男爵府

回覆 #1 monkeyhill 的文章

教協是否要教師才可買 , 我們這些一般市民是否買不到 ?

大宅

係呀, 要有會員證先可以買嘢。

我今日打電話訂咗貨(現冇哂貨, 但有貨時會通知我), 你是否真的想買呢? 如果真係, 我都可以幫你買的。

教協是否要教師才可買 , 我們這些一般市民是否買不到 ? [/quote]

別墅

請問moel係咩??我住村屋,快比啲蚊和"室"玩死,咬到我個女成面又紅又腫!!唔開window,都入到屋!!煩死

大宅

PyHo 有放咗這條 link啦:

http://www.acotaelec.com/it/mod396.htm

MOEL no. 396

男爵府

是否要放較高的位置 ? 因我怕囡囡會攪部機 ! 如 Touch 到部機 , 會否 "電親" 嗎 ?

大宅

我都係只放在地下, 不過放上一點吸蚊效果會好啲。

這架機的原理係好似風扇, 有淡藍色光來吸引啲蚊自己飛入去, 再吹乾佢地。

電器如果用得唔好, 都會有機會電親! 我想最好要教囡囡小心, 唔好用手掂!

原文章由 katrinafu 於 08-5-6 14:34 發表
是否要放較高的位置 ? 因我怕囡囡會攪部機 ! 如 Touch 到部機 , 會否 "電親" 嗎 ?

男爵府

我係擔心囡囡放隻手入去攪 , 因阿囡只是3歲 . 好奇心較大 .

洋房

原文章由 katrinafu 於 08-5-6 16:17 發表
我係擔心囡囡放隻手入去攪 , 因阿囡只是3歲 . 好奇心較大 .

我部機就放高左,大約5尺高的位置,因為售貨員話LEE個高度效果好D,我個仔都係得3歲幾,但咁耐都無攪過。其實都唔使太擔心,因為部機唔同一般風扇,力度好細,就算手指放入去都只係有小小痛,唔會整親,反而我覺得要小心支光管,因為佢地如果推跌部機,支光管就可能打爛。

禁止訪問

回覆 #7 monkeyhill 的文章

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我是教協會員,請問返貨未?因我住村屋,今年很多蚊,想LUNCH去買?請可否詳細點教我點用?可否關左一間房,開一陣,再轉另一間房,最後放廳?是否要長開??有熱力嗎?有聲嗎?風扇是否會長開的?

大宅

好快已經有人打電話比我話有貨($399), 不過你最好先打電話叫佢地幫你留/訂貨, 咁就唔洗白行啦!

效果最好就係放在客廳中, 夜晚關哂啲燈之後。

而我就將一個放在客廳, 一個放在房與房之間的走廊(因為如放在房中, 夜晚會好光, 影響睡眠)。

要長開.....無熱力.....無聲.....風扇會長開。

希望能解答到你的問題!

原文章由 ydoris 於 08-5-14 09:19 發表
我是教協會員,請問返貨未?因我住村屋,今年很多蚊,想LUNCH去買?請可否詳細點教我點用?可否關左一間房,開一陣,再轉另一間房,最後放廳?是否要長開??有熱力嗎?有聲嗎?風扇是否會長開的? ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我今朝打左電話去問,佢話落左ORDER訂,但未到,叫我2日後打去.佢地今朝幾點打俾你架??我見有好多MODEL TIM 架.係未用呢隻396?佢吾係用濕電架咩?周圍放都得架??

複式洋房

想請問會唔會好"晒"電?
THANKS!

首頁

尾頁

跳至