母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問奶泵是否每次用完都要steam,若這樣一天要steam很多次?

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

奶泵同奶樽一樣會接觸到BB食的奶,每次用完要洗乾淨steam,在家我放入電奶煲度steam,返工就用微波爐專用的袋裝住steam...同埋我有2個泵(d泵可以配多個喇叭做spare),有時steam唔切都有得用。

原文章由 dickmiu 於 08-5-6 17:09 發表
請問奶泵是否每次用完都要steam,若這樣一天要steam很多次?

大宅

我會用飲用水沖洗下, 或用熱水"6"一"6" 佢, 每日烚一次, 應該無問題.

別墅

我每日泵奶5次, 每次泵完都會用奶瓶清潔液洗刷乾淨, 再放入電奶煲steam, 奶泵同奶樽一樣接觸到d奶, 除非你接受到bb用完奶樽之後唔steam, 下一次再比佢用, 我就接受唔到, 始終覺得奶泵同奶樽steam過衛生d。

原文章由 dickmiu 於 08-5-6 17:09 發表

別墅

我都係咁話..
一日烚足三次..但我得一個泵..
同埋都用左半年喇..
諗緊好唔好配過一個新既定買set 全新..:;pppp:

大宅

我之前得一個喇叭, 我係公司泵完一次用熱水洗咗, 就留返當日下午再用, 都ok (so far都冇問題)..後尾我再買多過喇叭, 因為夜晚晚返屋企steam唔切, 咁當然每日都要steam啦!

但係如果環境訐可, 我就一定每次用完都會steam一次。

原文章由 2eggs 於 08-5-7 03:56 發表
我每日泵奶5次, 每次泵完都會用奶瓶清潔液洗刷乾淨, 再放入電奶煲steam, 奶泵同奶樽一樣接觸到d奶, 除非你接受到bb用完奶樽之後唔steam, 下一次再比佢用, 我就接受唔到, 始終覺得奶泵同奶樽steam過衛生d。

...

[ 本文章最後由 sandylisf 於 08-5-7 09:49 編輯 ]

洋房

請問個喇叭可放入steam機嘛? 我用tommee tippee既steam機, 個泵係朋友幫我買既, 買時個sales話唔可以steam, 淨係可以烚, 我烚左一個月, 覺得好煩, 攪到而家都少用個泵..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我每次用完都有steam. 你可以買多個, 咁咪可以 steam 少d.

曾經有 BK 媽媽話返工用完就放入雪櫃, 之後再用.

別墅

你用邊隻牌子嘅奶泵呀? 個喇叭又會唔可以steam嘅?

原文章由 shading 於 08-5-7 19:22 發表
請問個喇叭可放入steam機嘛? 我用tommee tippee既steam機, 個泵係朋友幫我買既, 買時個sales話唔可以steam, 淨係可以烚, 我烚左一個月, 覺得好煩, 攪到而家都少用個泵.. ...

大宅

you may consider this:
chu chu 微波爐奶樽消毒袋

微波爐奶樽消毒袋 5 個裝 • 只須用微波爐加熱 3 分鐘,加熱後的蒸氣,可以滲透到極微細的部份,

所以不需煮沸,也能達到消毒的效果
• 節省空間,簡單便利

• 每次可徹底消毒 2 個奶樽 (包括瓶身、奶嘴)
• 每個消毒袋可消毒 20 次,經濟方便

• 自動密封開口設計

原價$ 49
now $35 (pick up at prince edward)

i bought it but the milk is getting less, so no need to pump and steam lar!!

洋房

我番工如果要泵2次嘅話,係都用完就放入雪櫃, 之後再用, 收工先帶番屋企蒸, 還掂番屋企都係全埋身:lol ....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊