自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

唉,比個工人激發la!今早9:15am拍我房門,失失慌咁話:我整爛先生電話,原來佢洗我c6牛仔褲,拎佢浸左成粒鐘,冇摷下d褲袋同$15940現金!

我好嬲咁鬧佢:叫過你超過10次,每次洗衫褲要摸下d褲袋!

工人話:唔好意思,我比返電話1半$你!

跟住我用風筒吹乾d$同電話

再鬧工人:先生有責任放好貴重物件,但你有冇記得聽太太講過既野?你賠$300,但先生電話$3980,用左4個月,電話咁重,我已成叫你洗衫摸下d野褲袋!

工人話:我賠一半

我話:你賠1半都冇用la!先生爛左li部成$4000,再買1部,我地咁錫你,你話放假2weeks太少,我比夠3weeks,叫你早2日放,(早2日機票,平$4xx幾!)你又話約左fd,算;你話怕撞機,坐國泰,我照比!你話行李重,我重應承比的士$,車埋你去機場!

我好嬲再鬧:我冇講就係我問題,但你又有冇記得太太講過既野放係心,你有乜要求,我樣樣比你!有多冇少!但你有冇錫過我?我滿足你唔係怕冇左你,係想你比心機係li度開開心心做得好!!!

唉,我c6有唔啱,但我覺得個工人真係都有責任問題,我唔信個電話咁重,都feel唔到~~!!!

男爵府

大把工人冇帶腦冇帶心嚟打工ga la,係唔係真係要人地貼晒工作程序(圖+文字)在間屋所有地方先得!!!!!

子爵府

個工人梗係一手就攬住一大舊衫,
就放左入洗衣機,咁咪唔覺有野係入面囉.

侯爵府

原文章由 yoyomum2002 於 08-5-12 11:09 發表
個工人梗係一手就攬住一大舊衫,
就放左入洗衣機,咁咪唔覺有野係入面囉.

唔係呀,通常牛仔褲係放係洗衣粉水,再浸,再放洗衣機攪乾!

侯爵府

原文章由 Japenese 於 08-5-12 11:07 發表
大把工人冇帶腦冇帶心嚟打工ga la,係唔係真係要人地貼晒工作程序(圖+文字)在間屋所有地方先得!!!!!

係囉,我已成日提佢,因之前試過洗爛啲惠康現金券!

禁止訪問

男爵府

佢自己講賠2000都好, 佢好肉赤架, 等佢以後吾好咁失雲.

但1000會吾會好D..廢事有條刺.令小朋友受罰.

複式洋房

侯爵府

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-5-12 11:31 發表
其實自己都有責任,我諗工人姐姐都好惨 .....所以我都成日提自己洗褲前要摷吓個褲袋,求人不如求己呀

我有話我老公,但我老公夜瞓過我,佢漏野係褲袋,我成日叫工人睇下褲袋有有野,有幾辛苦?我平時自問對工人好好,這要求過分嗎?佢慘?佢話怕撞機,我有權買最平機票,但我買最貴既國泰比佢坐;我成日買埋印尼報紙、零食...又成日見千色店有特價兒童服,買比佢女...我對佢咁好,咁佢有冇比小小心機做野?做野慢,有小部分家務我做架啦!

琥珀宮

俾我會鬧個C6多d !

你靠工人幫你CHECK 戔自己激氣!

侯爵府

原文章由 keroroee 於 08-5-12 11:32 發表
佢自己講賠2000都好, 佢好肉赤架, 等佢以後吾好咁失雲.

但1000會吾會好D..廢事有條刺.令小朋友受罰.

我唔會要佢一半錢,但我一定罰佢賠$300囉,我要比佢知,佢已整爛我唔止一次野,我同佢講,$300根本賠唔到啲乜,我送比你去機場的士$都係度!但我要你知道,罰過你,你先記得以後會識摸下褲袋!同埋啲衫,叫極將啲手袖、腳袖放好,你有冇一次做好過?

侯爵府

原文章由 木土土 於 08-5-12 11:44 發表
俾我會鬧個C6多d !

你靠工人幫你CHECK 戔自己激氣!

我有係工人面前鬧老公呀,我都話佢自己有責任,咁多錢都夠膽死亂放!仲唔止一次!

禁止訪問

男爵府

吾好對佢地太好...無用架! 幾好工人都有缺點, 我只著重佢錫小朋友, 吾借錢就算..吾要求得咁多.

最好吾好係工人面前鬧老公, 老公作用要鎮壓工人, 等D工人吾好咁放肆...

原文章由 朗仔 於 08-5-12 11:49 發表

我唔會要佢一半錢,但我一定罰佢賠$300囉,我要比佢知,佢已整爛我唔止一次野,我同佢講,$300根本賠唔到啲乜,我送比你去機場的士$都係度!但我要你知道,罰過你,你先記得以後會識摸下褲袋!同埋啲衫,叫極將啲手袖、腳袖放好,你有冇一次做好過? ...

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-5-12 11:56 發表

其實廣東話唔係佢哋母語,但係要聽廣東話嘅指示....有甩漏就在所難免 .....唔好咁激氣啦,我成日都覺得工人蠢好過叻,激氣好過担驚受怕呀 ...

我工人之前係香港做左五年!佢啲廣東話好好,我鬧完佢,即讚佢有錯即認!其實我明每個人都會有時犯錯!但佢有乜要求,我就好似黃大仙咁,有求必應;相反,我希望佢咁小要求姐,咁都做唔到!

複式洋房

炒左佢把啦

侯爵府

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-5-12 11:56 發表

其實廣東話唔係佢哋母語,但係要聽廣東話嘅指示....有甩漏就在所難免 .....唔好咁激氣啦,我成日都覺得工人蠢好過叻,激氣好過担驚受怕呀 ...

我工人算醒目,但太大意同冇乜記性!佢試過同我仔沖涼,夾到我仔中指同尾二隻手指,佢唔出聲,果時我臨生細女,又見佢啱啱黎到,但我淨係鬧佢,有錯一定要即刻認,夾到朗仔手指,點可以唔出聲?結果朗仔果次隻中指指甲甩左,驚左沖涼一排,尾二手指瘀哂!

侯爵府

原文章由 keroroee 於 08-5-12 11:59 發表
吾好對佢地太好...無用架! 幾好工人都有缺點, 我只著重佢錫小朋友, 吾借錢就算..吾要求得咁多.

最好吾好係工人面前鬧老公, 老公作用要鎮壓工人, 等D工人吾好咁放肆...

...

係呀,我會慢慢收緊對佢好,因對佢太好,一做錯野,真係鬧佢,佢會超難受!我係工人面前,鬧我老公,係因我老公唔啱,唔想工人淨係以為乜都鬧工人一個!

侯爵府

啱啱我行去廚房,見佢一路住公仔麵;一邊夾住電話傾

首頁

尾頁

跳至