論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

唉,比個工人激發la!今早9:15am拍我房門,失失慌咁話:我整爛先生電話,原來佢洗我c6牛仔褲,拎佢浸左成粒鐘,冇摷下d褲袋同$15940現金!

我好嬲咁鬧佢:叫過你超過10次,每次洗衫褲要摸下d褲袋!

工人話:唔好意思,我比返電話1半$你!

跟住我用風筒吹乾d$同電話

再鬧工人:先生有責任放好貴重物件,但你有冇記得聽太太講過既野?你賠$300,但先生電話$3980,用左4個月,電話咁重,我已成叫你洗衫摸下d野褲袋!

工人話:我賠一半

我話:你賠1半都冇用la!先生爛左li部成$4000,再買1部,我地咁錫你,你話放假2weeks太少,我比夠3weeks,叫你早2日放,(早2日機票,平$4xx幾!)你又話約左fd,算;你話怕撞機,坐國泰,我照比!你話行李重,我重應承比的士$,車埋你去機場!

我好嬲再鬧:我冇講就係我問題,但你又有冇記得太太講過既野放係心,你有乜要求,我樣樣比你!有多冇少!但你有冇錫過我?我滿足你唔係怕冇左你,係想你比心機係li度開開心心做得好!!!

侯爵府

我e+仲好唔開心ar!

大宅

又真係損失慘左D

侯爵府

原文章由 bb012506 於 08-5-12 11:03 發表
又真係損失慘左D

咪係囉,啱啱先買完機票比佢!唉,佢真係唔珍惜我屋企既野!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

浸成個鐘,d $$仲用唔用到呀??

朗仔,唔好嬲啦,您工人都好驚咁既樣,唔係特登既,丙完佢都記得丙埋C6呢,咁無手尾.mouth:

丙晒2個爽番晒,笑番.

侯爵府

好媽媽勳章

我屋企隻臭賓咪又係咁衰,整爛D野唔講我知仲要收埋佢,到你要搵時就話冇見過!平時要永多多,我CARE佢感受乜都順佢意,年初佢番老家放假時,又話要放XMAS & NEW YEAR,我臨時臨急買埋張國泰BUZ CLASS俾佢飛,但佢呢...放完假番黎好似食左A咁,做野唔上心又黑我面,整爛野甚至係傷到我D小朋友時,一句SORRY都冇,好似老馮咁!

真係天下烏鴉一樣黑!!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

原文章由 FA8866 於 08-5-12 11:38 發表
浸成個鐘,d $$仲用唔用到呀??

朗仔,唔好嬲啦,您工人都好驚咁既樣,唔係特登既,丙完佢都記得丙埋C6呢,咁無手尾.mouth:mouth:" />

丙晒2個爽番晒,笑番. ...

佢冇驚,但佢個樣我知佢內疚囉,我都有係工人面前,狠狠地丙個衰佬一獲甘!我丙完工人,都讚工人有錯即認!

侯爵府

原文章由 tsznok 於 08-5-12 11:50 發表
我屋企隻臭賓咪又係咁衰,整爛D野唔講我知仲要收埋佢,到你要搵時就話冇見過!平時要永多多,我CARE佢感受乜都順佢意,年初佢番老家放假時,又話要放XMAS & NEW YEAR,我臨時臨急買埋張國泰BUZ CLASS俾佢飛,但佢呢...放完假 ...

咁你重有冇用佢?

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 朗仔 於 08-5-12 11:56 發表

咁你重有冇用佢?

而家仲用緊傢,但四月中時已經入紙申請緊另一個(印印),所以佢都時日無多!

講真,佢對我態度唔好唔緊要,但唔好做埋D野出黎係傷害到我D小朋友囉!佢條PK成日借D二對我D細路發皮氣,講真你唔妥我唧,唔好攪到D細路,我最大果個得4歲,細路邊知你响度扭屎忽花唧!細單果D傷人事件唔好講,大單果D,例如:

1. 開行D熱水幫我大仔洗手洗腳,雖然冇6傷,但事發都近一個月,我大仔仲係好驚掂水,次次,係次次佢洗手/洗面/沖涼之前都好驚咁問:"係咪熱傢?我唔要熱水呀!!!"

2. 有次幫我細仔沖涼,佢條PK用D指甲"唔小心"咁界傷佢左面額位,成條血痕長有2吋,仲要我唔問佢發生乜事,佢都好似照冇野咁唔講我知!好彩之後冇疤咋~!

3. 打我大仔,雖然唔係大力,但就算我大仔幾曳都好,打既人係我,唔係佢囉!

仲有其他家務上做得唔好既野...
總之一RENEW完CONTRACT就好似食左A咁,次次我話完佢都黑面,自問我都冇發惡話佢,只係提佢下次做好D,佢都唔LIKE,做錯野永冇SORRY,呢排仲賤到當我丙佢時,佢就一邊唱歌一邊行開....
我真係頂佢唔住喇!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

哎呀.....又真系慘 lor....好多時真系比佢地激到死蝦噤跳....
我由 e 個工人﹝第 2 個﹞開始...總之佢地做錯就照炳...因為佢地真系實在太無記性...教過嘅野...做幾次都仲系吾掂

珍珠宮

系米續左約嘅工人都會嘅呢.....諗住亞 mum 同佢續約就以為自己好好.....吾會炒佢....話佢 2 句就黑晒口面

[quote]原文章由 tsznok 於 08-5-12 12:18 發表

總之一RENEW完CONTRACT就好似食左A咁,次次我話完佢都黑面,自問我都冇發惡話佢,只係提佢下次做好D,佢都唔LIKE,做錯野永冇SORRY,呢排仲賤到當我丙佢時,佢就一邊唱歌一邊行開....
我真係頂佢唔住喇!

男爵府

Trevor, Marcus, Arianna 我都鐘意呢幾個英文名.
綠色衫既叫Marcus嗎? 因号一個樣幾櫬Trevor.
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

侯爵府

啱啱我行去廚房,見佢一路住公仔麵;一邊夾住電話傾

侯爵府

原文章由 tsznok 於 08-5-12 12:18 發表

而家仲用緊傢,但四月中時已經入紙申請緊另一個(印印),所以佢都時日無多!

講真,佢對我態度唔好唔緊要,但唔好做埋D野出黎係傷害到我D小朋友囉!佢條PK成日借D二對我D細路發皮氣,講真你唔妥我唧,唔好攪到D細路,我最大 ...

嘩,咁賤格 咁你兩個仔,係咪佢絛1個賤賓睇?

侯爵府

原文章由 MrsHo98 於 08-5-12 12:20 發表
哎呀.....又真系慘 lor....好多時真系比佢地激到死蝦噤跳....
我由 e 個工人﹝第 2 個﹞開始...總之佢地做錯就照炳...因為佢地真系實在太無記性...教過嘅野...做幾次都仲系吾掂 ...

好彩我工人肯認錯咋

珍珠宮

佢地認錯當食生菜....下次米又一樣.... same as my yan yan

原文章由 朗仔 於 08-5-12 12:33 發表

好彩我工人肯認錯咋

子爵府

Under Employment Ordinance,
Maximum deduction from wages for damange to or loss of employer's property = HK$300 !!

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 MrsHo98 於 08-5-12 12:24 發表
系米續左約嘅工人都會嘅呢.....諗住亞 mum 同佢續約就以為自己好好.....吾會炒佢....話佢 2 句就黑晒口面

[quote]原文章由 tsznok 於 08-5-12 12:18 發表

...

我有三個細路,雖然我生完三妹後已經做全職媽咪留向屋企湊仔,但我三隻細路都細,好多時冇工人幫手真係唔得,可能佢睇中我呢個弱點,加上二仔係佢一手帶大,佢自以為我冇左佢唔得囉!

男爵府

what a pity!!!

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 060228 於 08-5-12 12:26 發表
Trevor, Marcus, Arianna 我都鐘意呢幾個英文名.
綠色衫既叫Marcus嗎? 因号一個樣幾櫬Trevor.

哈哈...你估錯左喇,綠衫人係大仔,佢係trevor,另一個先係marcus,係細佬~

首頁

尾頁

跳至