跳至

首頁

尾頁

大宅

之前食粥仔(係幾"傑"下)會一餐食1碗多,改食爛飯後都有3/4碗,但最近就得半碗,食成1-1.5hrs(工人餵)...食奶就食多左...

我見這2日食奶多左,早上那餐早左要食(5:00am,之前6:30-7:00am),問下至知...即係唔夠飽...奶奶話BB唔肯食,用手"暗"住個嘴,加上工人次次都煮得好少(我今日叫佢一定要煮夠一碗)...唉...我想知係唔係現在17個月大的BB會咁? 咁食半碗會唔會唔夠?

大宅

唉...今早至叫個工人要煮夠一碗飯,剛剛問過奶奶,工人只係煮多少少咋(半碗多D)...今次我一定要閙下佢,話明BB野唔可以馬虎...(唉,可能平時家務做得唔好我都未閙過佢,搞到佢大膽左)

男爵府

原文章由 CYK 於 08-5-12 12:31 發表
唉...今早至叫個工人要煮夠一碗飯,剛剛問過奶奶,工人只係煮多少少咋(半碗多D)...今次我一定要閙下佢,話明BB野唔可以馬虎...(唉,可能平時家務做得唔好我都未閙過佢,搞到佢大膽左) ...

其實我都唔知爛飯同杰粥的分別, 我個仔食緊1碗大康寧碗(好似細湯碗甘)的份量, 比我地平時食的飯碗大隻d, 約1.5碗左右, 次次都見佢個肚腩仔出晒來.
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

你地個b食得咁好, 真羨慕.....
紅豆一餐最多都係吃半碗咋架,
佢都真係冇咩飯癮......
魚肉反而可以吃半條....
奶就飲最多, 一次起碼8安.......
爸爸話見到佢出大牙, 不過我未見到, 唔知係唔係真架呢.....

子爵府

我唸每個bb 鍾意食既野都有d分別,份量都吾同,無話正吾正常,伴伴有時食2碗粥(多數),有時就全日都食少左一半,奶就一向都少,不過細細個時我好緊張,佢食得少我擔心到死,不過依家就好好多la,佢食吾食,吾食就比第2樣佢食,我唸我自己都係吾係食好多,個囡或者好似我咁呢,加上之前睇左一個醫生一篇專欄,依家既bb吾怕食得少,係多數食得太多太肥,所以我就"叮"一聲,又係wor 加陣我都係隨伴伴la

大宅

昨晚奶奶出馬,"tum"下,玩下咁,文文晚上那餐就食到成3/4-1碗爛飯(仲要好快食曬),今早上餐奶就5:45am至要食...不過,現在食奶可以食足8oz(1日3餐奶+2餐爛飯)...我覺得個囡係要人tum下佢,就會食得快同多D飯...否則,就可以食好少...偏偏個工人就係D唔識湊B的人,可能佢唔想餵得咁耐,就煮少D,快D做完,摶我唔知...真係睇少陣工人都會出事...

hellokitty1011,

其實我都唔知"爛飯"同"杰粥"的分別,現在我俾文文食的"爛飯"係比大人飯"軟"D,一粒粒飯咁樣,之前D"杰粥"就會好似"潮洲粥"咁,無咩水,一pat pat咁...係呀,見到個肚腩仔出晒來真係好開心ga...

大宅

伴伴me,

我都知BB有時食多有時食少,但一向文文食開成碗飯,係近期食少左,咁工人就自作主張煮少左(得半碗),我最怕是工人專登煮少D,咁就可以餵短D時間,攪到文文食少左唔夠飽就無心機食咋,而且,煮咁少,BB想食多D都無啦...

文文係我死穴,尤其我見過親戚個BB(本身好食得)瘦到得排骨,後來,個BB媽咪管住個工人要餵足一碗粥後,嘩,吹波仔咁肥番後,我就真係幾驚下

首頁

尾頁

跳至