論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我整好d相,想要既請PM我,我比個User Name & password大家,您地自己選番想要既相,save落自己電腦入面.
一個星期後我會Delete左個相簿.

http://www.hkemployergb.net/11052008meeting.htm <<<已放左上天書啦,大家可click入去睇睇.

p.s. 今日活動詳情,由於有多張照片,所以會load得慢少少,請耐心等待,謝謝!!

今日511我地既遊行,全賴一班團結既僱主肯行出黎,一起向政府爭取.我地今日人數,大人+小朋友超過100.

有好多人須要多謝,如有漏,請其他媽咪補充.

多謝匯賢智庫葉劉淑儀女士及智庫的員工及義工協助,特別要多謝劉小姐,佢由申請遊行,登報,印傳單,口號紙到今日現場安排,都一直幫忙,尋晚佢做到凌晨都仲係公司喔.mouth:mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />

而家長都好辛苦,帶埋小朋友一齊出黎,最抵錫係班小朋友,咁攰都咁乖.簡直無得頂呀.

四月,請記緊多謝您老公同仔仔,好彩有您地幫手.

貓姐,多謝您送出40個No Levy襟章.

當然,一班一黎到就自動報到做義工既媽咪及爸爸.

最後,梗係要多謝今日有份出席既僱主啦.嘻嘻,雖然我好想同各位相認,但趕唔切,只有幾個認得番.

p.s. 會員060228今日影左好多短片同相,d大圍既我會放上天書,d小朋友個別同葉太影既,如想要番d,PM,但要比少少時間我,我會send番比您地.ops:" />ops:" />ops:" />ops:" /> 短片我唔識放上網,要研究下.
如您地唔介意我放上天書既,都可出聲.
小朋友好多,但我最記得金色祺袍超級靚女女,您有好多相呀.

[ 本文章最後由 FA8866 於 08-5-13 15:25 編輯 ]

公爵府

511遊行新聞稿及廣告,大家可click入去睇睇.

http://www.hkemployergb.net/05112008adv.htm

水晶宮

回覆 #1 FA8866 的文章

數十人遊行爭取撤銷外傭稅
【17:05】2008年05月11日
【on.cc專訊】 多個婦女團體約數十人,下午由立法會遊行到中環政府合署,要求政府撤銷外傭稅。參加者有多名小朋友,他們跟隨家人舉標語牌及叫口號。代表其後遞交請願信後和平散去。
有份發起遊行的匯賢智庫主席葉劉淑儀表示,政府收取外傭稅以支持再培訓局經費,但當局已滾存32億元盈餘,認為做法浪費資源。她又指再培訓局課程未能符合知識型經濟需要,認為政府投放更多教育資源會更有效。

Thank you Mrs. Reginia Yip and all volunteers

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

好媽媽勳章

多謝咁多位義工媽咪, 另外我c6建議大家打鐡趁熱, send一人一信比局長, 炸爆佢地個email box, 我可以幫手整信嘅sample 比大家做參考!!(可以稍作更改 )

唔知大家贊唔贊成

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

複式洋房

贊成,請提供sample letter 同個email address,得我地一人一信反映訴救。

另外,今日出席既媽咪同bb點止得三十人呀,好浩蕩口架喎。

公爵府

http://www.hkemployergb.net/11052008meeting.htm<<<已放左上天書啦,大家可click入去睇睇.

p.s. 今日活動詳情,由於有多張照片,所以會load得慢少少,請耐心等待,謝謝!!

[ 本文章最後由 FA8866 於 08-5-12 00:51 編輯 ]

子爵府

醒目開學勳章

其實今日真係好高興,比我地預期叫做夠人數,因為過往經驗話俾我地聽,通常得四成會到,大家可以到天書一看,我地兩年幾搞過唔同方式訴求、記者會及遊行,人數都係四成;今次反而比報名的多,我地以報了名的家庭計算,已經係八成,加上天公做美,今日真係唔錯!

今晚講多些少不足為外人道義工辛酸史:
首先係第一步係搵官員、議員、區議員、虐兒機構、勞工處、入境處等等,呢兩年幾,真係比佢地玩死,當中只有幾位係由始至終都支持緊我地。
大家認住,到而家教統局班高官都仲未肯出來見我地班C9,可能知道我地夠哂麻煩,唔敢見我地,亦可能佢地收到風我地係勞處果邊開會情況所以唔敢應約,呢個我地諒解的,俾我夾住44億,叫我做烏龜我真係會做o架!

頭一年,第一代義工真係全程得5個,個個呀四上身乜都做,上法庭跟case就得我同呀Fa,到跑到有官員肯見我地,就轉移陣腳跟官僚打對抗...
第二代義工,加入Agent及多位BK媽咪,跟傳媒打得火熱,慢慢長路開始入佳境...
第三代義工,進入一個全民皆兵境界,有乜要幫手,來者不拒,務求短時間內解決個個C9有份工問題...

所以今次遊行,係有賴各位BK媽咪及爸爸頂力相助,係度我代表義工隊全體C9,向你地致敬!

別墅

好媽媽勳章

多謝義工隊為民請命!! 辛苦晒!!今日真係好感動

公爵府

原文章由 四月 於 08-5-12 02:15 發表
多謝義工隊為民請命!! 辛苦晒!!今日真係好感動

四月,今次真係多得您同您老公呀.
我諗您老公今日仲辛苦過返工.

別墅

好媽媽勳章

原文章由 FA8866 於 08-5-12 02:32 發表

四月,今次真係多得您同您老公呀.
我諗您老公今日仲辛苦過返工.

唔辛唔辛....我老公仲話好多謝您地出心出力...因為成功的話佢有 9600蚊請您地食魚生

公爵府

原文章由 四月 於 08-5-12 02:46 發表

唔辛唔辛....我老公仲話好多謝您地出心出力...因為成功的話佢有 9600蚊請您地食魚生

又講食,您知唔知班義工一見到個食字就..........

別墅

好媽媽勳章

呵呵~~~知~~~因為唔知點多謝您地好...所以最好就係食!!

公爵府

原文章由 四月 於 08-5-12 03:02 發表
呵呵~~~知~~~因為唔知點多謝您地好...所以最好就係食!!

唔駛多謝,如無大家團結一齊行出黎,我地做咩都無用.
況且,我地都係外傭僱主,自己的事,都應該要靠自己出黎爭取.

反而每次見到d媽咪都出現,個心真係好感動,有d之前都有出過黎既,今次無報名,但都出現左,開心呢.

別墅

好媽媽勳章

原文章由 FA8866 於 08-5-12 03:10 發表

唔駛多謝,如無大家團結一齊行出黎,我地做咩都無用.
況且,我地都係外傭僱主,自己的事,都應該要靠自己出黎爭取.

反而每次見到d媽咪都出現,個心真係好感動,有d之前都有出過黎既,今次無報名,但都出現左,開 ...

今次比上次更加感動.尤其是小朋友,全程無詐型,行晒成個過程.佢地真係好叻

子爵府

好感動呀!好exciting & touching 呀!
Thanks to
匯賢智庫葉劉淑儀女士及智庫的員工及Fa及義工及mami & daddy & kids --> we are union la

子爵府

原文章由 lily0822 於 08-5-11 23:35 發表
多謝咁多位義工媽咪, 另外我c6建議大家打鐡趁熱, send一人一信比局長, 炸爆佢地個email box, 我可以幫手整信嘅sample 比大家做參考!!(可以稍作更改 )

唔知大家贊唔贊成 ...

贊成
i can help to send the information to the letter boxes at my estate & redivert the information to all my friends too,

伯爵府

多謝各位義工努力和葉太及匯賢智庫的工作人員, 遊行好成功呢!

單是口號牌, 我都好驚訝做得好PRO. 而葉太及有份出席的人仕由頭支持到尾, 真係多謝您地.

唸起上幾次請願, 好多參加人仕都比預定時間遲到, 但今次大部份都早到兼帶埋一家人一齊出席, 真係好感動.

希望我地既爭取快見成效, 特首曾生良心發現.

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 FA8866 於 08-5-12 02:57 發表

又講食,您知唔知班義工一見到個食字就..........

咳唔.....FA, 我諗我地係時候同大家講下我地嘅真正身份啦...
除咗係義工, 我地仲係"精神病食家"
一見個食字, "輕則驚呼亂叫, 重則失控狂笑"
最常見症狀, 係一坐埋餐枱就會笑, 然後打開餐牌大叫 "我樣樣都要!!!!!!!!"

首頁

尾頁

跳至