自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

謹記「伙計,走蔥」!
A型肝炎---禍首竟然是...............
從來沒想過,但看起來,的確是有可能的...
最近數起A型肝炎的食品中毒事件,禍首竟然是青蔥。
青蔥最好別生吃,在顯微鏡下有好多噁心的虫虫。
沒錯,以前修microbiology 時,在顯微鏡下,
看過蔥管內有好多噁心的虫虫...蛋蛋...。還有:香菜也是(常見大量 fungus)
而且與香菜同保存的食物也會遭到染污
,而且更噁''''。所以奉勸愛生吃香菜、青蔥的姊妹們,先把牠燙死再吃!飲食衛生青蔥最好別生吃。
中國人愛吃脆皮烤鴨,往往將脆皮烤鴨肉包著生的青蔥段裹著甜麵醬吃;吃炒米粉、貢丸湯、肉羹湯、麵湯、餛飩湯、火鍋料理、
燒烤料理及魚肉料理時,也免不了要來點兒青蔥花提味。

中國人生吃青蔥的機會實在太多了,麵攤、火鍋店,各個餐廳? VIP房裡索性就擺一大碗青蔥花,讓消費者自行取用,
但是,愛吃青蔥花的人在下箸前可得三思了,
因為美國食品藥物管理局日前呼籲消費者注意,
最近數起 A型肝炎的食品中毒事件,禍首竟然是青蔥。A型肝炎病毒是一種肝臟疾病,
通常在感染A型肝炎病毒六週後會有症狀,
輕微者是發燒、腹瀉、噁心、嘔吐、無食慾、腹痛、
疲倦、皮膚變黃。嚴重者則引發為肝臟疾病。美國食品藥物管理局建議消費者應將青蔥放入鍋中加蓋完全煮熟,或在烹煮魚、肉類或其他料理放入青蔥時,也應將青蔥完全煮熟後再吃,
以降低罹患 A型肝炎的風險。

再提醒一次 ( A型肝炎---禍首竟然是 : 青蔥及香菜)
美國食物管理局(FDA - U.S. Food and Drug Administration) 網站上所公佈的警告。
關於青蔥,最好不要生吃。
這是FDA的網站,可供參考。

http://www.cfsan.fda.gov/~dms/hep-aqa.html
FDA Questions and Answers on Hepatitis A Outbreaks Associated with Eating Raw or Undercooked Green Onions

別墅

穩陣啲, 咁我以為都要 "走蔥".

大宅

畀面勳章

原本會咁架....真係唔講唔知.....等我都話比亞爸知先得.....佢最鍾意煮野加生蔥......為左健康.....無咁好味都無所謂啦.....

多謝分享.....

大宅

我蒸魚D葱會同油一齊落爆熟.可以香D.

禁止訪問

大宅

畀面勳章

原文章由 rainstarwater 於 08-5-20 20:26 發表
死啦,我都好鍾意架!!
尤其係食片皮鴨時呀!!

係囉.....無蔥又唔得架......唔知可唔可以即場用熱滾水淥一淥d蔥......咁樣可唔可以殺左d細菌呢??定係一定要煮一煮先得呢??

侯爵府

BK Milk勳章

伯爵府

大件事, 我重無蔥不歡 TIM

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

係呀!之前有單新聞好似係講美國某墨西哥餐廳,好多人食完後都有甲型肝炎,原來就係食左d生蔥(好似個廚師本身都有甲型肝炎)。

我自己好少食生蔥,京蔥都用滾水淥過先敢食。
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

we eat raw spring onions for many years la...'big germs eat small germs' dont worry too much la....

子爵府

大宅

原文章由 karena28 於 08-5-20 20:22 發表
我蒸魚D葱會同油一齊落爆熟.可以香D.

咁即係淋熟油嗰陣要全部葱都淋晒至得?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 rainstarwater 於 08-5-20 20:26 發表
死啦,我都好鍾意架!!
尤其係食片皮鴨時呀!!

yeah ! yeah ! yeah !
so what can we do ?? if eat the duck??

男爵府

醒目開學勳章

我最唔鍾意就係蔥

男爵府

畀面勳章

我都好鍾意食蔥,咁而家咪..........................mouth: mouth:

伯爵府

原文章由 88328mama 於 08-5-20 22:14 發表
大件事, 我重無蔥不歡 TIM

me 2~~~

男爵府

原文章由 RITTY 於 08-5-21 01:05 發表
我都好鍾意食蔥,咁而家咪..........................mouth: mouth:
咁點算

子爵府

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

以後出街食飯記住要走蔥.

首頁

尾頁

跳至