懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我想問.....o係政府醫院順產, 生之前係唔係會幫d孕婦放尿o架?痛唔痛o架?
咁便便呢? 會唔會都放埋o架?
順產緊, 會唔會太用力連便便都走埋出黎o架 ?

大宅

我第一胎喺政府生順產,入院後,姑娘會叫你喺佢嘅檢查房入面個廁所去小便同換衫,但係佢話明想痾大便嘅話,就一定唔好痾!!

至於生緊時會唔會痾埋大大,就.....真係睇人啦~
我記得我生大仔時,生生下姑娘問我想唔想痾大便,我話唔想,但係佢話如果想痾就痾埋.....

我有個朋友生時,佢就唔知係用錯力定真係急...佢生生下,真係痾埋出嚟,所以佢都笑個b係臭b....

男爵府

回覆 #2 mamaSTONE 的文章

咁有冇放尿呀? 我個妹6年前o係威爾斯生, 有同佢放尿o架!

大宅

為什麼不是自己去小便, 而需要放既??

原文章由 sorsor1129 於 08-5-20 22:18 發表
咁有冇放尿呀? 我個妹6年前o係威爾斯生, 有同佢放尿o架!

大宅

原文章由 sorsor1129 於 08-5-20 10:18 PM 發表

唔駛放尿~自己去廁所架!!
我生完都係嬸嬸攞個盤俾我喺床到痾,一樣唔駛放尿~

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

就算陣痛時想小便, 都可以同姑娘講, 佢會俾個盤你小便, 唔駛放尿架喎!

大宅

好媽媽勳章

我係落左產房等生果陣同埋生緊果陣佢都有幫我放尿~但生完之後就冇~聽人講生完之後8,9個鍾後要有小便痾~如果好耐都冇尿痾~會幫你放尿~我係威爾斯到生

大宅

放尿即係點呀?
自己疴唔出o架?

大宅

好媽媽勳章

我都唔知呀~我都唔覺自己急尿~我一路吸緊笑氣,佢就叫我放鬆d,話要幫我放尿~就感覺到好似插左條喉落去~但唔痛~好快就放完@@

複式洋房

原文章由 shishicat 於 08-5-20 22:54 發表
就算陣痛時想小便, 都可以同姑娘講, 佢會俾個盤你小便, 唔駛放尿架喎!

我兩年前在威爾斯生BB時,陣痛時好想vv.我同護士講.諗往佢會俾個尿盤我痾.點知佢幫我放尿.
可能睇好唔好彩.我就唔好彩

大宅

我去廣華聽產前講座,姑娘話到時會叫個孕婦自己試去,去唔到先會放尿,因為唔放尿會頂住bb出唔到喎!

男爵府

回覆 #11 deen 的文章

咁便便呢? 可唔可以要求放埋o架!
我好驚生緊o個陣要痾或者痾埋出黎......好樣衰.............

別墅

我係聯合聽佢都係咁講, 不過我諗便便放唔到掛...
如果可以就盡量去埋先入院...
不過我諗我都未必做到
原文章由 deen 於 08-5-20 23:17 發表
我去廣華聽產前講座,姑娘話到時會叫個孕婦自己試去,去唔到先會放尿,因為唔放尿會頂住bb出唔到喎!

大宅

原文章由 sorsor1129 於 08-5-20 23:20 發表
咁便便呢? 可唔可以要求放埋o架!
我好驚生緊o個陣要痾或者痾埋出黎......好樣衰.............

呢樣姑娘又無講喎!

大宅

係唔係間間醫院做法都唔同呀~?
我個間都係話要自己痾,痾唔到/痾唔清就要放尿....其實產後痾唔到,係因為自己驚整到個傷口啫,我生完都唔覺急架,但聽完嬸嬸講話放尿,我死人都痾,一痾就痾左好多,姑娘"禁"我個肚仲話我已經痾清晒d尿tim~其實產後痾尿係唔痛架....所以咁多位mama唔駛咁擔心呀!快快痾左,咁就減少一樣痛苦[插尿喉]<~~我最驚同埋覺得好核突....

大宅

插尿喉係未好痛o架??

大宅

原文章由 E@V 於 08-5-21 02:03 AM 發表
插尿喉係未好痛o架??

我家姐開刀生,佢話插時唔知,因為已經打左麻醉藥~
麻醉藥過後,佢又唔覺痛, 只係知道大脾痴住左條尿喉~拔走時又係唔痛~只係覺得好似換棉條時,拔出嚟嘅感覺~佢話條喉好幼好幼~

但係我自己接受唔到...覺得好核突~唔好搞我!怕怕...

大宅

我個 case 就係大痛緊又未開哂時想小便但痾唔出 (bb 落緊產道迫住膀胱所以去唔倒), 之後入左產房生, 助產士話要放尿, 唔係既話會阻住 bb 出黎架, 咁佢就插左喉同我放, 果時雖然係陣痛之間未開始再痛, 但當你經歷過乜野係大痛時, 其他所有痛都係微不足道, 只係 feel 倒佢放左條喉入去~~ 我咁講可能會令未生既 mami 好似好驚, 不過放心啦, 果一刻好快會過, 當你見倒 bb 出黎之後所有野根本唔係咩一件事~
生完之後要盡快痾第一督尿, 等姑娘知道入面 d 野已經 "歸位", 如果太耐痾唔倒又係要放, 其實痾唔倒真係只係因為驚整倒傷口痛, 唔痛架, 放心痾啦~ 只要每次小便/大便完都沖乾淨個傷口就 ok 架啦, 加油呀準 mami!

珍珠宮

我有放尿,其實我唔覺得急尿,但助產士話我好多尿,妨礙bb出世,所以幫我插喉放尿,我打了止痛針的,所以不覺痛,我老公話我放了兩盆尿,放尿後,我可以生了

首頁

尾頁

跳至