懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我請問一下是否一定要剪下邊的?因為我聽有些人話可以不用剪,但有些人話一定要剪??咁剪吾剪係點介定架??

有冇媽咪可話我知??因為我第一胎....我想知多d...thanks!!

大宅

請問有冇媽咪知道呀~~~

大宅

多數都會
如果個b頭細或者係你下面彈性夠, 就有機會唔駛.... 不過都唔代表你下面唔會裂, 裂左一樣要聯針
冇剪開而自己裂開o既傷口, 第時埋口會冇咁靚

大宅

原文章由 jutaubing 於 08-5-21 10:33 發表
多數都會
如果個b頭細或者係你下面彈性夠, 就有機會唔駛.... 不過都唔代表你下面唔會裂, 裂左一樣要聯針
冇剪開而自己裂開o既傷口, 第時埋口會冇咁靚 ...

但係會吾會...變大咗架??同埋...剪嗰時知吾知已經剪咗呀...

大宅

原文章由 babykit 於 08-5-21 10:47 AM 發表

但係會吾會...變大咗架??同埋...剪嗰時知吾知已經剪咗呀...

變大左??你係唔係想問下面會唔會闊左呀??
我第一胎就無闊到,仲窄左好多,唔知點解?我老公都係咁講....
剪時知道,但唔痛,因陣痛嘅痛已經痛到極限....
話時話我果時,姑娘一話我可以生,我已經痛到唔識痛,但係姑娘話一痛就痾...但係我已經唔痛了,但都自己慢慢痾出嚟,佢剪果下,我真係連陣痛都無埋,但都一d都感覺唔到痛!!

大宅

原文章由 mamaSTONE 於 08-5-21 11:46 發表

變大左??你係唔係想問下面會唔會闊左呀??
我第一胎就無闊到,仲窄左好多,唔知點解?我老公都係咁講....
剪時知道,但唔痛,因陣痛嘅痛已經痛到極限....
話時話我果時,姑娘一話我可以生,我已經痛到唔識痛,但係姑娘話一 ...

請問你痛咗幾耐呀.... 我越諗越驚....咁好仲窄左呀!!我好驚我會變到好闊...我好擔心囉!!好似呢越近時預產期,我越緊張...

禁止訪問

大宅

多數都會剪, 當時剪果陣我係FEEL到但唔痛, 不過姑娘縫針果陣就好痛, 我要聞笑氣止痛添, 不過呢D痛都係因人而異呢mouth:

大宅

原文章由 kvstephanie 於 08-5-21 16:59 發表
第一胎多數要剪, 不過以好多有順產經驗的媽媽來說 (包括我自己), 係唔痛的!!! 因為最痛的陣痛已經捱過, 連剪果陣都冇感覺, 可想言之陣痛既威力幾大!!! 不如練習定呼吸減輕陣痛仲好過啦!!!! 因為我記得陣痛 ...

咁點呼吸呢!!因為健康院無教呀!!

大宅

原文章由 babykit 於 08-5-21 04:16 PM 發表

請問你痛咗幾耐呀.... 我越諗越驚....咁好仲窄左呀!!我好驚我會變到好闊...我好擔心囉!!好似呢越近時預產期,我越緊張...

我第一胎12pm開始有少少痛,跟住喺屋企左搞右搞睇埋套戲,搞到3點幾先叫老公同我去醫院,我當時都仲可以自己行落樓,果種痛仲可以接受到,5~10分鐘後去到醫院,我已經唔想行,有嬸嬸推我上產前房檢查,檢查完姑娘話我開到3度,要幫我穿水.開頭仲可以同姑娘講笑,但係一穿完水,就講嘢都無力,已經開始控制唔到痛楚....我入產房果時差不多4點~我仲諗住有排痛,姑娘都係咁諗,所以唔理我,掉我喺房算數,叫佢俾笑氣我又話無,止痛針又話唔會有d咁嘅嘢!!好在我大痛都係痛左1個鐘左右[穿水前嘅痛係仲可以忍受到],5點鐘我就已經生左lu~

係呀~我真係窄左,我自己都覺得好緊...同埋生完後落地行時,我覺得個傷口好扯,行都要行到好似螞蟻咁~差不多2~3星期d線溶晒先至好少少~我有諗過係唔係個姑娘幫我聯得埋左,所以變窄左??

唔駛驚啦~煮到埋嚟就食架啦~而且到你陣痛開始時,你就會handle到架啦~同埋到時你入到醫院,淨係掛住痛,你都無心情去驚...我第一胎時都係好似你而家咁嘅心情,但係到真係入院生時,真係咩都唔驚,只係想快d生完搞掂,唔駛再痛!!
加上我家姐曾經講過一句說話好啱聽,就係[女人天生係要生bb,個身體構造都係為生bb而設,唔需要太擔心!]

大宅

原文章由 markluk 於 08-5-21 05:10 PM 發表
多數都會剪, 當時剪果陣我係FEEL到但唔痛, 不過姑娘縫針果陣就好痛, 我要聞笑氣止痛添, 不過呢D痛都係因人而異呢mouth:

係呀~我最驚聯針,我生過一胎之後,我而家唔係怕陣痛,而係怕聯針,唔知點解我而家居然唔怕10級陣痛,而係怕果d聯針嘅痛~!

我上胎聯針時,都仲要俾姑娘話我,陣痛都唔怕,你怕聯針??因為佢聯一下我縮一下,跟本佢都聯唔到~所以先頂我唔順,推支笑氣我聞,我聞聞下想瞓覺tim呀~係個姑娘叫醒我咋~

禁止訪問

複式洋房

回覆 #2 mamaSTONE 的文章

聯針咁痛痛... 可唔可以麻醉架...

禁止訪問

大宅

原文章由 kvstephanie 於 08-5-21 07:44 PM 發表

已打麻醉針, 都覺得痛!!! (我覺得)

點解你地個個MAMA都有麻醉針嘅??
我當時係無打架~佢講完話幫我聯針,就即刻手起針落啦~我開頭諗住剪果下都唔痛,而家聯針都唔會好痛啫~點知...估計錯誤,痛到想死,果種痛我真係接受唔到~
我今胎死人都要姑娘俾支笑氣我,我一定攬實唔放~

大宅

原文章由 babykit 於 08-5-21 09:52 發表
我請問一下是否一定要剪下邊的?因為我聽有些人話可以不用剪,但有些人話一定要剪??咁剪吾剪係點介定架??

有冇媽咪可話我知??因為我第一胎....我想知多d...thanks!! ...

Hi, 唔驚啦, 陣痛已經蓋過晒所有所以你唔知佢幾時剪, 放心啦個個做媽媽都係咁偉大

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我聯針時都有打麻醉針~
其實大多數都會剪下面,我嗰時超級勁唔好彩,仲未陣痛個助產士已經同我一野剪左落去,痛到原本一直都冇叫過既我即時大叫!!

男爵府

無錯呀, 剪個下真係唔痛, 一D都唔痛

不過聯針就痛到係咁喊, 我生左2個, 生第2個時最大壓力就係驚聯針, 吸住笑氣, 個醫生同我打左5針麻醉, 都頂唔住, 痛到我係咁喊呀

諗起都打冷震

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

剪果下真係唔痛! 不過聯針就真係幾痛! 之前我知道聯針會好痛, 到我生完果時姑娘話要聯針喇, 我係咁同佢講一定要打麻醉針呀! 煩到佢要拎起支針俾我睇, 然後話而家打喇! 不過佢打左等於冇打, 因為我仲有feeling, 而且每針都清楚感覺到痛!! 都唔知果支係唔係麻醉針黎架! 雖然聽到我地講咁多, 話會好痛好痛! 到時候你就咩都唔怕架喇! 因為係煮到黎就食嘛!

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至