跳至

首頁

尾頁

大宅

會唔會咁樣肚脹脹 ...有冇問題?

謝~

洋房

BB喊都會吸到風架,幫佢掃清啲風囉,不過你過肚脹,脹成點呀?佢肚脹到唔舒服??

大宅

禽日bb喊得好犀利, 好耐, 睇佢個肚仔, 脹脹地 .. 不過摸落去又冇涼浸浸 ...

都唔知佢咩唔舒服, 佢唔肯 sleep .. only cry!

有冇咩計仔... thanks a lot!

Try 過換片, 喂奶, 掃風 ..

原文章由 janet61 於 08-5-20 15:42 發表
BB喊都會吸到風架,幫佢掃清啲風囉,不過你過肚脹,脹成點呀?佢肚脹到唔舒服??

禁止訪問

大宅

原文章由 bibichu 於 08-5-20 19:49 發表
係呀,次次bb唔知仲乜喊,我都會諗佢係咪有風响肚/肚痛..... 因為成日都掃唔到風,又係咁打egg..... 疴臭臭時又好似放好多屁咁...

我醫生教如果多風,可以搓暖對手,搽少少按摩油幫佢按下,但要好細力囉!我試過下,都好似好少少,掃風係易d,但唔會少咗風!

不過妳都要睇下佢係幾時喊。因為黃昏時,bb係會無厘頭係咁喊!

複式洋房

會唔會係著得太少啊..
我bb之前個幾日都成日喊..
瞓又瞓得唔冧..
又成日要食奶,肚餓,但每次可能都係食5分鐘又瞓著咗..
我同我媽咪講..佢話bb唔夠暖..我昨晚攞多張被比佢..又好以好d哦.. 所以你可以試下摸bb頸..睇下係唔係唔暖..若果係..就可以解決啦..

洋房

如果BB肚痛,你等佢唔喊既時候細細力按下佢個肚(因為BB喊緊用力個肚都係硬),如果硬就係肚痛,同埋額頭涼都係,我會喺自己掌心度滴兩滴生油,然後兩隻手掌搓興佢,快啲按落BB個肚臍位,用掌心按,等5~10秒放手,再重複做三四次,記住未按BB肚臍位時,要幫佢用衫蓋住,唔好冷親,呢個係我老爺教我,萬試萬靈(如果BB真係肚痛啲話)

別墅

我個女近排每逢夜晚便不停地喊, 整到塊臉紅晒, 掃下風, 換片, 開奶, 抱下佢, 都攪不到, 無晒辦法, 唔知佢那裡不舒服! 搞到整晚都無瞓覺!

掃風真的很困難, 很靠運氣, 有時又掃不清, 有時掃到都嘔奶, 有時掃不到風, 抱住個女1-2個鐘都會嘔奶, 真的很煩!

smileynemo,
用按摩油幫佢按那裡? 怎樣按摩? 食奶前按摩或食完按?

原文章由 smileynemo 於 08-5-21 10:40 發表

我醫生教如果多風,可以搓暖對手,搽少少按摩油幫佢按下,但要好細力囉!我試過下,都好似好少少,掃風係易d,但唔會少咗風!

不過妳都要睇下佢係幾時喊。因為黃昏時,bb係會無厘頭係咁喊! ...

大宅

原文章由 Yvonnejks 於 08-5-21 19:22 發表
我個女近排每逢夜晚便不停地喊, 整到塊臉紅晒, 掃下風, 換片, 開奶, 抱下佢, 都攪不到, 無晒辦法, 唔知佢那裡不舒服! 搞到整晚都無瞓覺!

掃風真的很困難, 很靠運氣, 有時又掃不清, 有時掃到都嘔奶, 有時掃不到風, ...

我個女早2日又係甘喊之前食飽奶會訓2個鐘左右但早2日就只係訓一個鐘之後就醒係甘喊係甘喊, 之後我發覺可能係唔夠飽我加左奶之後就好左好多。

大宅

原文章由 Yvonnejks 於 08-5-21 19:22 發表

掃風真的很困難, 很靠運氣, 有時又掃不清, 有時掃到都嘔奶, 有時掃不到風, ...

輕輕咁按肚臍附近。我個陪月話多風個肚係會脹同埋對眼會藍架!妳摸下佢有無硬或者脹肚仔!

別墅

重有個可能性--扭眼訓+需要奶嘴。可能BB需要奶嘴先有安全感訓。我個BB頭兩個星期都好好,但今個星期開始我就發現他食完明明好眼訓都無訓,所有野都做曬,最後我發現我每次以爲亞仔吾飽,又被他食人奶,但有時他食食下,唔夠15分鐘就訓得好lum. 個陪月提我,如果係禁,就可能係BB需要奶嘴入睡,先有安全感。

複式洋房

我亞B尋日都係咁呀~
仲係咁放屁, 肯定係肚仔痛~~
不停咁喊, 唔肯訓~~
平時既佢只會肚餓先喊嫁, 尋日勁驚~~

之後比左醫生開定既平安藥佢食, 即刻無事!
今日仲無再好似尋日咁放屁TIM呀!~~

大宅

我亞b中午時就會用比佢啜下人奶的方法, 跟住佢都好快瞓著~~夜晚反然唔駛: 我唔想比佢習慣食奶咀@@不過遲d比人湊都好擔心人地驚佢喊而比奶咀佢用@@

原文章由 Ann0805 於 08-5-22 17:48 發表
重有個可能性--扭眼訓+需要奶嘴。可能BB需要奶嘴先有安全感訓。我個BB頭兩個星期都好好,但今個星期開始我就發現他食完明明好眼訓都無訓,所有野都做曬,最後我發現我每次以爲亞仔吾飽,又被他食人奶,但有時他食食下,唔夠15分 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至