母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱睇到無線..一個女警災區幾日內喂人奶俾4 個bb..好偉大呀..
有一個畫面係佢同一時間喂兩個bb..一左一右...
佢自己既6 個月大b就要食奶粉..
耶和華是我們的牧者, 我們必不至缺乏.

別墅

我覺得位武警勁偉大, 見到真係汗顏!!

自問餵一個B已經想死, 佢仲要4個; 而且個個都餓到抽根, 一定死啜爛啜, 唔痛就假啦!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係, 我都嚇一跳.........

男爵府

原文章由 brbaby2007 於 08-5-21 00:41 發表
係, 我都嚇一跳.........

我覺得個女警好勁丫..

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

前天看到報紙說災區欠缺奶粉,有些BB飲左2日礦泉水頂肚...有BK媽媽已經去信救援組織,希望佢地關注這情況,同埋睇下大家有冇野幫到手...

請大家都睇下有冇途徑可以做返d野.... 要BB捱餓真係好令人心痛...

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1412381&extra=page%3D1

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

點解佢自己bb要食奶粉, 唔將 d 奶粉分比其他bb既? 冇奶樽?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我相信衛生問題吧....水都要分配, 搵熱水開奶好可能係一件好奢侈的事, 而且奶樽有何來消毒呢???? 或許就因為咁所以母乳係最方便快捷給予災區BB所需, 而且母乳係 SUPPLY ON DEMAND, 所以相對奶粉應該可以供應多D BB 吧?!?!?!

原文章由 moonychan 於 08-5-21 10:36 發表
點解佢自己bb要食奶粉, 唔將 d 奶粉分比其他bb既? 冇奶樽?

[ 本文章最後由 臻媽 於 08-5-21 10:45 編輯 ]

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

報導說佢自己個BB在地震後已送返鄉下,佢自己都好多日未見過自己個B,所以食奶粉...另外,災區是連奶粉都冇,BB只有水和稀飯...!!!

http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/113/1/1/741289/1.html

原文章由 臻媽 於 08-5-21 10:43 發表
我相信衛生問題吧....水都要分配, 搵熱水開奶好可能係一件好奢侈的事, 而且奶樽有何來消毒呢???? 或許就因為咁所以母乳係最方便快捷給予災區BB所需, 而且母乳係 SUPPLY ON DEMAND, 所以相對奶粉應該可以供應多D BB ...

大宅

我睇到都覺得好感動!!
但係佢一個人可以餵幾多個BB?
如果可以的話, 我絕對願意將屋企我冰奶捐上去俾有需要我BB...
講真, 就算捐奶粉都未必好, 好似上面媽咪講, 冇消毒奶樽點攪? 如果用奶袋, 都仲可以剌穿幾個小孔俾佢直接啜, 又唔使消毒... 如果有母親冇奶/肚餓, 佢地都可以飲, 然後睇吓可唔可以自己造到奶俾返自己個BB(不過唔知得唔得呢?!)...

男爵府

敬佩女武警~~
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

洋房

感動, appreciate !

大宅

睇到呢段新聞真係好感動,一路睇一路喊 佢既行為真係好無私 好值得人敬佩

別墅

真係好佩服個女警,可以放下私心去餵其他的bb,比我一定唔可以放低自己bb去救他人呀!

我都好想捐冰奶上去,但一樣要奶樽、熱水坐暧,如果可行的話我都願意捐冰奶!

大宅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊