嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實粥仔定糊仔有營養d呢??
1) 糊仔有咩營養??
2) 咩粥仔有營養d呢??

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

糊仔: 好似白米, brown rice, 係米磨成粉
所以營養係同粥一樣
唔同嘅, 係有d糊仔有加料 (e.g. nestle嘅米糊), 另外, 就係好多時用奶開!
營養係响d奶度嚟
仲有, 就係糊有好多隻, oatmeal, mixed rice cereal etc, 唔同嘅穀物有唔同嘅營養價值
唔似大部份嘅人, 只會煲白米粥, 或者再加d菜/肉

個人prefer開奶糊, 因為bb長時間厭奶! 到e+都係食3-5oz奶一歺, 不過如果你bb食奶係ok嘅, 咁你可以煲唔同料嘅粥, 加d紅米/小米嗰d, 有時又食下麥皮, 咁就very good喇!
樣樣都食, 就可以攞哂唔同食物嘅營養啦!

大宅

環保接龍勳章

係呀, 我個差不多23個月了, 雖然每日食2餐粥或爛飯之外, 晚上我一定會比餐混入生果蓉既米糊比佢食咖, 佢好鐘意, 同埋我想佢除食粥外, 還可以吸收下米糊既營養麻.

複式洋房

原文章由 朗朗BB豬 於 08-5-21 12:21 發表
其實粥仔定糊仔有營養d呢??
1) 糊仔有咩營養??
2) 咩粥仔有營養d呢??

糊仔感覺上係機製同烘焙食物,新鮮不及自己煮粥仔,而且會比較熱氣,糊仔就比較方便,一沖即食咁囉。而粥仔就可以加入好多材料,魚、肉、蔬果咩都得,任你點配都得。

首頁

尾頁

跳至