自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今早聽到同事既對話:

A (大陸人): 你地都好鍾意買衫, 我見你地天天新款
B: 係呀, 我成日去買衫架. 不過最近買少左啦.
A: 點解
B: 四川地震唔開心, 冇心情買野. 同埋D人話, 買幾多錢衫, 就用番一樣既錢捐俾災區......

我覺得好感動, d大有錢佬一次過捐幾多, 大大聲, 全世界都知. 呢d小人物心繫災民, 連買件衫都諗到佢地, 仲可愛同更令人尊敬.

我都想呼籲下大家, 係呢個月, 預定每次消費(非必需品)一個比例既捐款, 咁你去買野時, 就reserve一筆錢, 到月尾就攞出黎捐左去.

我自己打算1:1消費額既捐款.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我買左野就無錢捐了,所以我會除必需品外唔買野住,留返d錢捐!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

你真係好人.
原文章由 mcdullyiu 於 08-5-21 12:21 發表
我買左野就無錢捐了,所以我會除必需品外唔買野住,留返d錢捐!

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

男爵府

大宅

珍珠宮

今個月唔出街食飯咯... 捐出來先得... 叫亞佬唔好賭馬.. 將d賭本..捐出來.. 叫亞女唔好食零食, 零用錢捐出來...

大宅

我叫阿女捐d儲起既利是錢.

原文章由 tkkmama 於 08-5-21 13:07 發表
今個月唔出街食飯咯... 捐出來先得... 叫亞佬唔好賭馬.. 將d賭本..捐出來.. 叫亞女唔好食零食, 零用錢捐出來...

別墅

別墅

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我呢個月都要忍手唔買野

男爵府

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 8C9 於 08-5-21 12:25 發表
你真係好人.

renren先可用好人來形容,
我只係普通人,一個有正常感受的普通人!
一個有血有肉的普通人!

[ 本文章最後由 mcdullyiu 於 08-5-21 14:57 編輯 ]
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

我加入你行列 . . .忍手吾買野
原文章由 appleyuen 於 08-5-21 14:37 發表
我呢個月都要忍手唔買野

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Supported !!!

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

回覆 #18 20070101 的文章

心靈嘅富足比慾望嘅富足來得實在

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

除之前捐之外, 而家每日去完百x就將d零錢入晒去個箱度lor, 錢唔係多, 希望盡一分心意.

首頁

尾頁

跳至