論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我同C6返左工之後,得返工人同亞B響屋企,早2日開始我用CAM錄佢,先知原來佢唔做野,掛住講電話,訓響SOFA睇電視,食野,攞自己部手提VCD機出黎睇印尼VCD,睇到跳晒舞咁...

咁工人自己響屋企做D咩你地覺得接受唔到架?

珍珠宮

你工人咁有趣既~~ 我冇裝cam啊.....考慮下先~~

侯爵府

好媽媽勳章

If she don't take care my kids and do other things =>接受唔到
She is allowed to sit on the sofa and watch TV (for kids) with my kids (provided that she is explaining what happened inside the story to my kids).
She is allowed to sleep with my kids in the afternoon.
She is not allowed to do any housework and leave my kids alone.

原文章由 cary714 於 08-5-21 13:37 發表
我同C6返左工之後,得返工人同亞B響屋企,早2日開始我用CAM錄佢,先知原來佢唔做野,掛住講電話,訓響SOFA睇電視,食野,攞自己部手提VCD機出黎睇印尼VCD,睇到跳晒舞咁...

咁工人自己響屋企做D咩你地覺得接受唔到架? ...

男爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

原文章由 Siuchoi 於 08-5-21 13:44 發表
你工人咁有趣既~~ 我冇裝cam啊.....考慮下先~~

我都係毛啦啦想咁做架咋,有時我收工返到去見到佢好似好多野做咁,咪諗住可能係亞B聽話成日要工人抱,所以工人冇時間做野,咁咪整個CAM睇下囉.....點知原來係咁.....

珍珠宮

我D細路返全日小學, 我同老公返工, 得工人咋~ 佢又係夜晚好忙架.....

樓主, 咁你衣家點打算呀?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以佢哋咪唔鈡意做啲有STAY IN MOM o既工囉! 你睇下, 冇人喺屋企幾自由.

男爵府

我依2日開始比多D野佢做囉...叫佢"汁"好D野,如果唔係亞SIR唔LIKE,等佢唔洗咁得閒,而我地又要做到隻狗咁....

男爵府

你個工人咁搞野...
如果係我, 可能會係晚飯時若無其事咁係廳果部電視播番出黎, 同老公一齊睇 (當追劇集咁), 睇下個工人有咩反應.

原文章由 cary714 於 08-5-21 13:37 發表

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cary714,

我遲d個仔返全日都係得返個工人一個人係屋企, 但其實d野日日抹都抹唔到咁多, 我都想裝cam呀, 想問下你裝cam麻唔麻煩? 你用邊一隻呀? 其實如果佢做晒d野休息下, 睇下書都無mud所謂, 不過如果瞓晒係sofa又攪我部vcd, 我一定會'丙'佢同'督'爆佢, 等佢唔好咁過份囉.

[ 本文章最後由 LongRyan 於 08-5-21 14:27 編輯 ]

大宅

我自已就覺得,如果見有嘢唔對路先會裝CAM,因為每個人都會偷懶
傢啦,(自已打工都會),只要佢唔係懶出面,又唔係唔做好D嘢,
你裝CAM嚟一定會睇到你唔想睇到嘅嘢,到時攪到自己唔順佢眼,
關係只會越攪越差,所以我寧願唔知.

男爵府

cary714,

"掛住講電話,訓響SOFA睇電視" <-- already 接受唔到 la~

my cam installed in the living room, mainly to monitor my 17-month old... if my BB is sleeping, then my maid will hide away from the cam la (maybe in her room.. or maybe in our room )

I can accept she do some of her own stuffs in her room if she finished her work and BB is sleeping... but can't accept she use our stuffs (e.g. hi-fi, telephone, TV, DVD player, computer)..... in fact, I supposed she should either stay in the kitchen or her room except cleaning or putting back clothings into our room / the work room lor!!

男爵府

原文章由 beepaul2007 於 08-5-21 14:33 發表
我自已就覺得,如果見有嘢唔對路先會裝CAM,因為每個人都會偷懶
傢啦,(自已打工都會),只要佢唔係懶出面,又唔係唔做好D嘢,
你裝CAM嚟一定會睇到你唔想睇到嘅嘢,到時攪到自己唔順佢眼,
關係只會越攪越差,所以我寧願唔知. ...

我就係好想知佢下午果時係咪好忙OR亞B唔乖,攪到佢要夜晚先做家務,所以我先整CAM錄佢&睇下亞B,知道左佢咁懶我反而開心D,因為我平時對佢好好架,佢攞多D野都驚佢辛苦架,有時又幫佢手汁屋,依家......我唔洗理佢.....咩都唔幫....咩都留返佢做....以前唔洗佢買重野架(因為我住唐5樓,驚佢重,所以叫WELLCOME送貨),依家連米都叫佢買呀.....

男爵府

原文章由 LongRyan 於 08-5-21 14:26 發表
cary714,

我遲d個仔返全日都係得返個工人一個人係屋企, 但其實d野日日抹都抹唔到咁多, 我都想裝cam呀, 想問下你裝cam麻唔麻煩? 你用邊一隻呀? 其實如果佢做晒d野休息下, 睇下書都無mud所謂, 不過如果瞓晒係sofa又 ...

我係用房電腦既 WEB CAM錄架,約$3XX,買多條長既USB線($22)伸出廳,掛響廳既角位~平靚正~~

大宅

裝came係會見到好多唔想見既野, 令到自己好唔開心, 但亦一方面可以警剔個工人等佢唔好亂黎, 阿b都可能因為咁而安全d囉.......咁就要睇你覺得無眼屎乾淨盲定阿b既安全多d啦, 我就一定揀後者.

聽你咁形容, 你個阿b都幾慘, 日日都無人理, 分分鐘都唔知有無餐飽奶食, 好彩你都唔算太遲裝came, 咁樣真係要諗d方法去stop個工人啦, 如果唔係遲d阿b再大d識得爬黎爬去, 個工人嫌佢煩阻住晒, 一腳伸佢都唔出奇囉, 因睇唔出佢有一點點既愛心.

大宅

裝came係會見到好多唔想見既野, 令到自己好唔開心, 但亦一方面可以警剔個工人等佢唔好亂黎, 阿b都可能因為咁而安全d囉.......咁就要睇你覺得無眼屎乾淨盲定阿b既安全多d啦, 我就一定揀後者.

聽你咁形容, 你個阿b都幾慘, 日日都無人理, 分分鐘都唔知有無餐飽奶食, 好彩你都唔算太遲裝came, 咁樣真係要諗d方法去stop個工人啦, 如果唔係遲d阿b再大d識得爬黎爬去, 個工人嫌佢煩阻住晒, 一腳伸佢都唔出奇囉, 因睇唔出佢有一點點既愛心.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我屋企裝左cam, 我有時都睇吓既, 不過, 就唔會成日係咁轉個鏡頭囉, 佢知我有cam, 都唔會亂黎, 做嘢有時都要抖吓氣既 (我只係心諗, 如果我boss都裝個cam成日睇住我做嘢, 我實做得唔開心). 何況我裝cam, 只係驚佢會蝦個b, 等佢唔好亂黎.

但係, 佢地係識避鏡頭架.

男爵府

原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-21 15:02 發表

聽你咁形容, 你個阿b都 ...

我第一次睇完錄工人D野,真係好唔開心架,不過諗諗下又覺得知道左都係好事,起碼知佢有冇虾亞B,佢下午咁得閒,咪日頭夜晚比多D野佢做囉,佢好我就對佢好,總好過佢對我唔好但係我又對好好,咁我咪好傻仔~~~~~哈哈~~

大宅

我裝came既有幾個目的, 最重要目的就係睇阿b安唔安全, 阿姐有無蝦佢啦, 其次就係防止佢偷落街同偷我d野攞出街.......咁我都唔會下下昅到實既, 耐唔時睇返到, 等個心安落d姐........當阿b訓咗, 佢就自然走咗入房, 呢d時候我都唔會理佢做乜, 咪當比佢休吓息囉(但我當然唔會講明叫佢休息啦), 阿b醒咗佢就一定要同阿b係廳, 就算佢唔同阿b玩都係要廳到昅實阿b.

話時話, 佢地d安全意識查實都好低吓架, 之前我曾經見過一幕......我kitchen無門的, 咁就裝咗隻bb門啦, 大家都知唔高, 有日我見到阿b爬咗上張櫈仔度, 雙手捉住隻門, 成半個身烏咗入廚房, 如佢一鬆手, 肯定成個飛咗入廚房, 而阿姐當時係kitchen裏面, 我咪即刻打返去問佢仲乜比bb咁做.......佢既答案係, 我叫咗bb唔好架啦, 佢唔聽(我聽完企咗係度, 我個b o個時歲幾乍, 佢識就唔使你睇住佢啦).......可以避過一場意外, 呢d咪裝came既好處囉.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我屋企裝左cam, 我有時都睇吓既, 不過, 就唔會成日係咁轉個鏡頭囉, 佢知我有cam, 都唔會亂黎, 做嘢有時都要抖吓氣既 (我只係心諗, 如果我boss都裝個cam成日睇住我做嘢, 我實做得唔開心). 何況我裝cam, 只係驚佢會蝦個b, 等佢唔好亂黎.

但係, 佢地係識避鏡頭架.

大宅

我裝came既有幾個目的, 最重要目的就係睇阿b安唔安全, 阿姐有無蝦佢啦, 其次就係防止佢偷落街同偷我d野攞出街.......咁我都唔會下下昅到實既, 耐唔時睇返到, 等個心安落d姐........當阿b訓咗, 佢就自然走咗入房, 呢d時候我都唔會理佢做乜, 咪當比佢休吓息囉(但我當然唔會講明叫佢休息啦), 阿b醒咗佢就一定要同阿b係廳, 就算佢唔同阿b玩都係要廳到昅實阿b.

話時話, 佢地d安全意識查實都好低吓架, 之前我曾經見過一幕......我kitchen無門的, 咁就裝咗隻bb門啦, 大家都知唔高, 有日我見到阿b爬咗上張櫈仔度, 雙手捉住隻門, 成半個身烏咗入廚房, 如佢一鬆手, 肯定成個飛咗入廚房, 而阿姐當時係kitchen裏面, 我咪即刻打返去問佢仲乜比bb咁做.......佢既答案係, 我叫咗bb唔好架啦, 佢唔聽(我聽完企咗係度, 我個b o個時歲幾乍, 佢識就唔使你睇住佢啦).......可以避過一場意外, 呢d咪裝came既好處囉.

首頁

尾頁

跳至