論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位 :
有冇知道如果入境處已經批佐個工人既VISA, 但現在已經唔需要了. 事原因為當時怨申請工人來照顧BB, 但等唔到工人黎已經同公司辭佐職....現在入境處先批出VISA, 可唔可以唔要個工人呢??又需唔需要補錢架??如果請佐, 我驚第日負擔唔到, 唔需要又累到人地要還LOAN就唔好啦!

禁止訪問

別墅

原文章由 貓姐 於 08-5-21 12:08 發表
出左visa, 如果你唔要, 我諗你算break contract, 問一問agent喇

唔係呱~mouth:聽講係之前比既AGENT FEE 唔會退返之喎!!唔駛比番一個月人工佢地呀

禁止訪問

別墅

Thank you ar~!Labour Dept 話佢一日未黎我屋企做, 一日都未算contract 正式生效架...不過一切都要睇contract點寫!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 JOESPHINE 於 08-5-21 12:50 發表
Thank you ar~!Labour Dept 話佢一日未黎我屋企做, 一日都未算contract 正式生效架...不過一切都要睇contract點寫!

勞工署都多餘ga, 份contract咪又係緑色嗰份, 政府印出嚟, 有得改o既咩? 會有唔同o既咩? 政府部門答問題精到死, 永遠留返後着俾自己.

大宅

有一次我都試過不要工人來港,因自己十五十六要印或要菲;主要是照顧上學兒童,本身用開印又怕好幾次不好經驗些印印壞到死(大話/借$/心理不平均(你有她冇就成日弄壞些東西):有時哭(借了$冇$還未哭)/很高興(有得wet),所以不敢要印.
已經批佐個工人既VISA,agent提了我,但說不要叫她來,後來我要求下改了菲,好像加了少少介紹費,不用付罸款;不過有些agent明文寫明:如工人未到港最少要付$1000文件費
........
未來港應是不用付one month notice,airticket, holiday.....etc.

原文章由 JOESPHINE 於 08-5-21 12:02 發表
各位 :
有冇知道如果入境處已經批佐個工人既VISA, 但現在已經唔需要了. 事原因為當時怨申請工人來照顧BB, 但等唔到工人黎已經同公司辭佐職....現在入境處先批出VISA, 可唔可以唔要個工人呢??又需唔需要補錢架??如果 ...
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

珍珠宮

好媽媽勳章

visa最緊要係你度,唔好係佢度,好多問題都已經解決左架啦

別墅

原文章由 Sindy 於 08-5-21 14:55 發表
visa最緊要係你度,唔好係佢度,好多問題都已經解決左架啦

mouth:人都未黎~~VISA 唔係AGENT 代顧主去攞既咩??

別墅

原文章由 KaKaYa 於 08-5-21 13:17 發表
有一次我都試過不要工人來港,因自己十五十六要印或要菲;主要是照顧上學兒童,本身用開印又怕好幾次不好經驗些印印壞到死(大話/借$/心理不平均(你有她冇就成日弄壞些東西):有時哭(借了$冇$還未哭)/很高興(有得wet),所以不敢要印.
已經批佐個 ...

咁咪即係通知AGENT唔要就得啦!!唔需要比額外費用!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 JOESPHINE 於 08-5-21 14:59 發表

mouth:人都未黎~~VISA 唔係AGENT 代顧主去攞既咩??

可以唔係架,入境處會打電話通知你visa拎得的(唔知係咪入左加快信果d會收到電話),咁我同agent講自己去拎架可以

別墅

原文章由 Sindy 於 08-5-21 15:05 發表

可以唔係架,入境處會打電話通知你visa拎得的(唔知係咪入左加快信果d會收到電話),咁我同agent講自己去拎架可以

我都入佐加快信..而且之前因為急需, 仲抱埋個B去入境處追~~但可能我AGENT負責任得滯..日日會打去問...AGENT話昨天先剛剛批VISA.....

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 JOESPHINE 於 08-5-21 15:15 發表

我都入佐加快信..而且之前因為急需, 仲抱埋個B去入境處追~~但可能我AGENT負責任得滯..日日會打去問...AGENT話昨天先剛剛批VISA.....

佢係負責任就好啦,叫佢唔好比工人,佢無呢張working visa,即係唔合資格係香港打工啦<<<<我咁諗

首頁

尾頁

跳至