夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我一直都覺得應該屬於自己.....但係我阿媽話女家嘅金器, 最好"俾返"佢, 因為以前佢買過俾女家親戚嫁女, 之後可能都要俾....好似循環再用咁.... 最近我老公又話不如賣咗D金, 佢想將D飾金變金粒, 比較保值...... 究竟D金係屬於邊個架?

珍珠宮

緊係屬於自己架啦

大宅

梗係屬於自己啦,啲親友係送給自己。

等待驗證會員

梗係自己架啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

下??乜d金唔係自己架咩?d親戚送比你架嘛

大宅

當然係屬於自己喇~或者係屬於兩夫妻

複式洋房

原文章由 joeydesu 於 08-5-21 16:08 發表
我一直都覺得應該屬於自己.....但係我阿媽話女家嘅金器, 最好"俾返"佢, 因為以前佢買過俾女家親戚嫁女, 之後可能都要俾....好似循環再用咁.... 最近我老公又話不如賣咗D金, 佢想將D飾金變金粒, 比較保值...... 究竟D ...

Belongs yourself

大宅

幾帶都話要自己立晒la.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

緊係屬於自己架啦
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

複式洋房

當然係自己啦, 我聽過朋友比奶奶問攞返佢的親友所送的金, 但自己的媽 就......

大宅

原文章由 gragra2008 於 08-5-21 17:08 發表
當然係自己啦, 我聽過朋友比奶奶問攞返佢的親友所送的金, 但自己的媽 就......

正一PK 99.:;pppp: :;pppp:

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

自己架bor..................

大宅

原文章由 joeydesu 於 08-5-21 16:08 發表
我一直都覺得應該屬於自己.....但係我阿媽話女家嘅金器, 最好"俾返"佢, 因為以前佢買過俾女家親戚嫁女, 之後可能都要俾....好似循環再用咁.... 最近我老公又話不如賣咗D金, 佢想將D飾金變金粒, 比較保值...... 究竟D ...

梗系對新人啦 ~ 唔系 cousins 送比你地做物 ? This is 人情啦. 甘你問你阿媽第日要還人情比 cousins 時系咪佢代你地還 ?

別墅

其實好睇你屋企人係點,雖然個個都知送得比你結婚,當然係新人,但有啲父母會唸人地係因為你係我個仔女而送比你,而到時到人地父母亦要送番,的確有啲屋企係有咁既情況!

大宅

下....d金器係自己嫁喎.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

帶係新娘身上嘅就属於新娘嘅,帶在新郞哥身上嘅就属於新郞哥嘅。。。禮物都有環再用咩?

咁你叫你亞媽將的禮金、大禮攞番出嚟。。。環再用呀!

自己亞媽咁講就真係其怪啲哦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

這個問題就要追溯番當初酒席時雙方是怎麼定啦,如果女方要左酒席,咁人情就是自己的,如果女家比擺酒錢,咁個幾圍親友封的禮金就是女家父母了。

子爵府

好媽媽勳章

其實應該係屬於自己...

[url=http://lilypie.com][img]

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 emt1314 於 08-5-21 18:20 發表
帶係新娘身上嘅就属於新娘嘅,帶在新郞哥身上嘅就属於新郞哥嘅。。。禮物都有環再用咩?

咁你叫你亞媽將的禮金、大禮攞番出嚟。。。環再用呀!

自己亞媽咁講就真係其怪啲哦! ...

same.

另外又問下樓主, 會唔會你老公無俾禮金酒席$過外家, 結婚時要外家倒貼, 所以你媽才問你拎返d金器呢?

複式洋房

結婚用嘅錢大部份係我老公俾, 小部份係我俾, 雙方家長都只係出席同招呼佢地嘅親戚朋友, 唔駛出一毫子... 禮金酒席錢袋好, 所以阿媽問我拎返, 我都覺得怪怪地... 由於老公出咗大部份嘅錢, 本來我諗住同老公share D 金器都OK嘅, 不過佢成日提起, 我又覺得怪怪地.... "錢" 真係容易傷感情....

原文章由 晴B媽 於 08-5-21 18:48 發表

same.

另外又問下樓主, 會唔會你老公無俾禮金酒席$過外家, 結婚時要外家倒貼, 所以你媽才問你拎返d金器呢?

首頁

尾頁

跳至