嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb而家2星期大, 喺醫院食開s26, 所以我都照比返佢食s26.....
但佢成日食完奶粉都嘔奶, 但食人奶就冇乜點嘔(我係泵出黎餵)~
聽人講話s26唔係咁好, 所以想同佢轉一轉奶粉, 睇下情況會唔會好d~
請問應該轉邊隻牌子好

複式洋房

唔好亂轉奶粉. 最好睇 DR. 我bb差不多4個月大. 都仲係有嘔奶. 我99係兩個幾月時係咁要我同bb轉咗奶粉(話佢係咁嘔奶. 話d奶粉唔啱佢). 我轉咗之後都係一樣嘔奶.(之前吃雪印 , 之後轉咗牛蘭牌(因為bb係醫院出世時吃過)) 我都有d後悔. 所以唔好亂轉. 因為有好多可能性會導致嘔奶. 未必關奶粉事. 到咗以家我都唔知點解仲會嘔奶.

複式洋房

又有可能奶咀孔太細 , 掃唔夠風. 吃完奶時不為意將bb搖來搖去. 你可以喂完奶之後掃耐d風跟住放底佢. 比佢瞓係到. 唔好抱佢. 會好d. 佢就唔會咁易嘔奶. 因為我都係咁. 我一抱起佢. 佢又會嘔.

大宅

原文章由 hamkaling 於 08-5-21 13:22 發表
又有可能奶咀孔太細 , 掃唔夠風. 吃完奶時不為意將bb搖來搖去. 你可以喂完奶之後掃耐d風跟住放底佢. 比佢瞓係到. 唔好抱佢. 會好d. 佢就唔會咁易嘔奶. 因為我都係咁. 我一抱起佢. 佢又會嘔. ...

"掃耐d風跟住放底佢. 比佢瞓係到" <===咁樣仲衰~
因為佢會訓係床嘔, 我最驚咁樣反而會"續"親.........

唉...而家餐奶餵真係好難搞, 食奶就食幾分鐘, 個掃風就掃成個鐘~

大宅

回覆 #1 stevepoon 的文章

飲奶幾分鐘??會唔會快得滯...

[ 本文章最後由 Lamui 於 08-5-21 17:10 編輯 ]

大宅

原文章由 Lamui 於 08-5-21 17:01 發表
幾奶幾分鐘??會唔會快得滯...

佢食奶真係食得好快, 好似有人同佢搶食咁,我都控制唔到佢~
唯有食左半安就即刻"蚊"返個奶樽出黎同佢掃下風~
但佢好多時都係掃到風, "嗝"完之後就即刻嘔奶....
琴晚嘔得仲勁, 幾乎成支奶嘔晒出黎(有成3-4安)
我都唔知點算好~mouth:

大宅

回覆 #1 stevepoon 的文章

我囡囡都係,所以我就當佢飲完奶時,就唔即刻掃風,費事佢連風連奶一齊噴,我會維持原狀5分鐘先,冇乜異樣先至掃,唉,真係好似要同佢鬥智鬥力咁...

大宅

原文章由 stevepoon 於 08-5-21 17:13 發表

我都 ...

試下每次開奶加2滴肚風水, 可以止嘔除胃氣, 完全無副作用。係醫生開俾我架, 藥房應該會有得賣, 我又問過屈臣氏個藥劑師都話ok, BB長期食都無問題。

複式洋房

原文章由 renielo 於 08-5-21 23:12 發表

試下每次開奶加2滴肚風水, 可以止嘔除胃氣, 完全無副作用。係醫生開俾我架, 藥房應該會有得賣, 我又問過屈臣氏個藥劑師都話ok, BB長期食都無問題。 ...

請問肚風水叫咩名?屈臣氏,萬寧有無得買?...我個B應該都有好多風,我想試下.

複式洋房

My bb had the same problem when she was small (before 4 months). The doctor suggested Enfamil AR formula. It's thicker than the normal formula and it lowers the chance of having reflux.

Enfamil AR is available in Mannings.

別墅

原文章由 stevepoon 於 08-5-21 17:13 發表

我都 ...

BB平時飲幾多安奶? 見你BB嘔成3-4安奶咁多, 佢會唔會太飽, 所以嘔返出來, 2個星期大BB, 4安奶已經好多, 你試下開2安半比佢, 掃完風唔好立刻放落床, 抱直佢抱15-30分鐘, 雖然佢有嗝, 但未必完全落曬格, 你試下咁樣有無改善

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

同意,我個bb有一排都係咁嘔奶,後來我發現俾得太多奶佢飲囉,我即刻減咗奶,佢就冇嘔喇﹗醫生仲建議我俾佢少食多餐囉﹗

大宅

原文章由 jennifer91 於 08-5-22 11:44 發表

你BB平時飲幾多安奶? 見你BB嘔成3-4安奶咁多, 佢會唔會太飽, 所以嘔返出來, 因2個星期大BB, 飲4安奶已經好多, 你試下開2安半比佢, 掃完風唔好立刻放落床, 抱直佢抱15-30分鐘, 雖然佢有嗝, 但未必完全落曬格, 你試 ...

佢平時都食開4安奶, 我已經嘗試少食多餐, 而家只係比3安佢食...
但都係照嘔...
我都有試過食下抖下,掃耐d風~
但個衰妹一嗝到之後就要即刻再食, 如果唔係就喊到拆天咁~
但佢咁喊法, 我驚怇分分鐘喊埋d風入肚, 反而仲衰~
仲有如果佢食唔飽,就成日唔肯訓覺, 就算抱佢好耐"暗"佢訓,佢都唔訓~

大宅

少食多餐, 你bb出生幾磅? 通常滿月bb食3-4安奶,而食奶時間應10-15分鐘, 每3小時一次.

大宅

原文章由 vanlam8 於 08-5-22 15:04 發表
少食多餐, 你bb出生幾磅? 通常滿月bb食3-4安奶,而食奶時間應10-15分鐘, 每3小時一次.

bb出世時3.36kg

首頁

尾頁

跳至