跳至

首頁

尾頁

男爵府

可否分享下你地煲粥仔的步驟, 方法, 選料心得 ?
我成日煲來煲去都係得果幾款, 又唔知方法是否正確, 會唔會流失哂d營養, 我係用明火煲的, 請指教.

別墅

我試過...

肉類: 雞胸, 豬展
蔬菜: 波菜, 紅蘿白, 蘋果, 西蘭花
魚: 鯇魚, 大眼雞 (蒸完起肉)
其他: 蛋黃
mix & match咁啦..

我會煲好白粥底, 再加料滾一滾, 我都係用明火, 不鏽鋼煲

唔知幫唔幫倒你~

子爵府

好媽媽勳章

我先洗好米, 將米同熱水加入真空水壺, 焗到d米開哂花... 一湯匙米大約一餐, 焗個零鐘...

然後用明火滾一滾d 焗好o既粥, 之後再加chop碎o既菜同肉... 大約兩湯匙菜, 一湯匙肉... 好方便, 唔駛點睇火...

我呀b已經試o左...
菜: 菜芯, 白菜, 菠菜, 西蘭花, 紅蘿蔔, 鮮百合, 蕃薯, 節瓜, 冬瓜
肉: 豬肉, 蛋黃, 紅衫魚(先蒸拆肉)
其實基本上我o地大人o個晚食咩, 呀b煲粥材料就係咩, 唔駛特別諗...

原文章由 chichi_c9 於 08-5-21 13:32 發表
我試過...

肉類: 雞胸, 豬展
蔬菜: 波菜, 紅蘿白, 蘋果, 西蘭花
魚: 鯇魚, 大眼雞 (蒸完起肉)
其他: 蛋黃
mix & match咁啦..

我會煲好白粥底, 再加料滾一滾, 我都係用明火, 不鏽鋼煲

唔知幫唔幫倒你~ ...
我想要9999呀...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我就用半乜米於前晚用熱水加入真空水壺, 焗到d米開哂花, 第二朝早就將d粥分開2餐, 放入bb煲, 先放肉類(豬或雞)或魚(不過魚碎會最後先加)同粥一齊煲, 煲好先加入以下配料:
1) 紅蘿蔔, 蕃茄, 粟米, 芝士, 木耳, 雞蛋黃 , 百合, 新鮮淮山等等
2) 再加菜或瓜

男爵府

唔該咁多位媽咪, 再想問下, 雞肉.你地是選新鮮的或是急凍的雞胸肉呀 ? 鯇魚...是否選魚腩 ? 淡水, 咸水魚都可以嗎 ? 請指教!

原文章由 ma828327 於 08-5-21 17:24 發表
我就用半乜米於前晚用熱水加入真空水壺, 焗到d米開哂花, 第二朝早就將d粥分開2餐, 放入bb煲, 先放肉類(豬或雞)或魚(不過魚碎會最後先加)同粥一齊煲, 煲好先加入以下配料:
1) 紅蘿蔔, 蕃茄, 粟米, 芝士, 木耳, 雞蛋黃 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

雞肉我選新鮮的無激素雞, 剩下o個d自己食, 唔貴都係約$60隻(歡迎你都要$30半隻啦, 又細又無雞味), 而鯇魚是選魚腩, 因為無咁多骨, 另外我都會選桂花魚, 紅衫魚滾湯+魚肉碎加落d粥, 三文魚都會....

複式洋房

我用電飯煲,水滾後將菜同肉碎一齊放落去煲個幾鐘,唔洗睇火.

但d菜同肉碎煲咁耐會唔會冇營養呢?

首頁

尾頁

跳至