論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

八月, 我和老公會帶埋bb去旅行一星期. 留工人一個人在家一星期, 我唔多放心。咁可以點 ? 可唔可以叫佢去我99屋企暫住。

珍珠宮

法例上唔可以喎~

珍珠宮

未講完~ 我就唔理既~ 我都係叫工人暫住呀媽度~ 當然工作地點也在呀媽度~ key呀媽keep, 到我返黎那天, 呀媽比返條key佢, 執好屋, 煮定飯等我返黎~

水晶宮

其实要工人去任何地方过夜都唔得...如果个工人乖,留家一星期也没问题...如果有心玩你,你叫巨去第二度过夜是一个好机会...
呢D也我地真系担心都冇用...我家人旅行时...我就会同工人讲...哪...先生太太好信任你...将屋企完全交比你...你也正好可以休息几日...但走之前我地有D规则要讲清楚...譬如咩咩咩...
讲真,就算巨日日出街玩,只要唔带人返屋企,唔乱搞我D也...我地返黎之前执好间屋...我味眼不见为净罗...

大宅

帶埋佢去
順便睇住阿b

侯爵府

好媽媽勳章

me too!
and my yan yan like to travel around !
If I tell her we will travel with her, she will excited for more than 1 month.....and tell all her firends she will go somewhere.

原文章由 tingting媽媽 於 08-5-21 13:28 發表
帶埋佢去
順便睇住阿b

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

I won't let the maid staying at home, don't know she will call her friends to my home for party / sleep. I will ask her go back to agent's boarding house and also leave down the home key to me.

[ 本文章最後由 LongRyan 於 08-5-21 13:52 編輯 ]

伯爵府

you just need to trust her. If not, bring her with you, then she can look after bb if you two want to to go somewhere or late for food.

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都剛剛全家離開香港四日﹐這期間我安排了中間兩天係佢day-off﹐第一天我們中午就出門﹐第四天晚上十時後才回到家裏﹐當然我無話比佢知幾點返。我亦用CCTV由早上七時錄影至晚上十時﹐之後睇番都無野令我唔高興﹐佢都有晚上回家﹑日間清潔。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我以前個舊工人就會由得佢喺屋企, 但話俾佢聽6299會上嚟, 但冇定幾時ga, 等佢唔好立亂嚟囉! 但試過一次我6299一次都冇上過嚟, 我返嚟嗰陣舊工人仲問我點解tim!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

自願做及僱主不在港証明

siuchow,
我都很同意妳的方法;我朋友家又是這樣;工人告僱主;但僱主冇事,因他們沒有叫工人做嘢,只是她自願做及僱主不在港証明(不過給她假期,回來她只是幫手洗吓碗),全日留留長,除非她要假期,否則照常工作...冇問題
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一定去99 or 媽咪 or 返agent 宿舍, 唔會比佢一個人留o係屋企, 費事煩.....

大宅

睛靈勳章

We may face this problem soon since we plan for a trip in Oct. Can I ask my maid to go back to Phillipines for holidays? But who should pay for the air ticket nei?

洋房

I will talk with her this time you need live
in agent there wait for me

禁止訪問

大宅

我見過我隔離屋成家去左旅行
得返個賓賓係屋企一個星期
佢一係日日鬼死咁夜返
我又見過佢帶晒D FRIENDS上黎開PARTY
好嘈
不過我同果家人又唔熟 冇理由去報吋
不過我見到咁 覺得如果我自己工人係咁
激死我都有份

大宅

不懂愛惜

應該是大家協議,我要她自已付airticket:
我同工人講想日日在99/婆婆到??放假還是回菲律賓???她多是回philphine;但她們會上財務借款,回國就開心些(晒有$),有些不回來,有些會回來,但日後習慣了上財務公司了.
給果因她日後太多而沒法付$而影響工作;另想你炒她....她們真是令我們太 不懂愛惜自己

原文章由 TigerB 於 08-5-21 19:35 發表
You should pay her.
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

可否報警 如果我工人是這樣,可否幫手報警;善入民居!
原文章由 hkrosetw 於 08-5-22 01:41 發表
我見過我隔離屋成家去左旅行
得返個賓賓係屋企一個星期
佢一係日日鬼死咁夜返
我又見過佢帶晒D FRIENDS上黎開PARTY
好嘈
不過我同果家人又唔熟 冇理由去報吋
不過我見到咁 覺得如果我自己工人係咁
激死我都有份 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都將會全家離港旅行,都係好似以前咁,佢照開工.
之前我去旅行前會交帶佢大清潔,最感動一次係佢趁我地唔係HK,將全屋打晒地板"立"(個時舊屋1,600呎,真係好誇張,我地返到黎,間屋好似新既一樣,我仲多謝佢添. )
今次我都會叫佢趁我地唔係度大清潔,but我會熄晒電腦所有電制,等佢可清乾淨晒d野囉.

不過我次次都唔會同佢講實幾時會返,通常都話maybe...so far咁多次都未有怪事.

首頁

尾頁

跳至