跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

瑤瑤1歲後突然嚴重便秘,,成日都3-4日先1次,,
但每次都痾得好辛苦,,扭好耐出盡力先痾得到,,d便好硬!

到3月尾因佢4日無便便,帶佢睇兒科趙長城,,食左藥好左,
但停藥之後又回復現狀!..之後5日無便便,
夜晚帶佢去醫院睇急症,留左1晚院,,
姑娘幫佢塞甘油條放大便,照左兩次x-ray,,
話佢d腸好帳,,塞住好多便便!第2日抽左血驗之後出院,,
1路食住通便藥&乳果糖,,都係痾得好辛苦,
每日都有便意,,但d便好硬痾極都痾唔出,,
佢1痾唔到就炆憎係度扭,,1扭就扭成粒半鐘都有!好慘><"

到琴日返醫院覆診,醫生話驗血報告1切正常,,
睇過佢d評估,暫時都唔會係嚴重到真係腸有事之類,
可能真係好普通既飲食問題,但都照多1次x-ray,
照左肚同腰骨,醫生話如果腰骨有事都可能會影響,
不過呢個可能性唔大,因為如果真係有事就唔會淨係影響便秘,
但都要照左先,,叫我繼續俾乳果糖佢食,
盡量食多d生果,,飲多d水,,食多d菜各樣,,3星期後再覆診!

但真係好煩!!瑤瑤而家唔肯食粥,,食幾啖就話飽,
我都唔知可以點俾到佢食多d菜!生果果d我已經俾好多佢,
但佢唔肯食粥真係好難幫佢改善><
雖然我知可能佢d便便谷住食唔落野,,
迫又迫唔到,,我都唔知仲可以點做,,好辛苦呀><
我就黎控制唔到我d情緒喇!!!!/___\"

仲有,而家瑤瑤已經無飲奶粉,,直頭轉左飲鮮奶,,
粥佢就唔多肯食,,但奶就反而俾之前飲多左少少,,
早晚1餐奶,,每次飲5安奶,,唉,,,,

呻完,,,,thx各位睇過我個post"
我有兩隻大小魔怪""

大宅

我好明白你感受架, 小朋友有咩病痛, 最辛苦既就係媽媽....

而家, 反而搵到個解決方法先係緊要...

想問下, 而家瑤瑤既飲食習慣係點.....?
吃d咩, 幾點, 吃咩種類?

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 Angel小茵 於 08-5-21 21:19 發表
我好明白你感受架, 小朋友有咩病痛, 最辛苦既就係媽媽....

而家, 反而搵到個解決方法先係緊要...

想問下, 而家瑤瑤既飲食習慣係點.....?
吃d咩, 幾點, 吃咩種類? ...

之前佢係咁:
11:30am 5安奶
期間時間飲下水,果汁,河粉,餅
3:30pm 半碗粥/baby food
飲水,果汁,食橙,餅,,蕉
7:30pm 幾啖粥(大多唔肯食,要食我地d送,點哄都唔自己果d)
11:30 5安奶+訓覺

所以其實佢1日,兩餐固體都未必食得到,,
次次夜晚佢都唔肯食!
晏就果餐食1半度又唔肯食"
我有兩隻大小魔怪""

伯爵府

原文章由 小露比* 於 08-5-21 20:37 發表
瑤瑤1歲後突然嚴重便秘,,成日都3-4日先1次,,
但每次都痾得好辛苦,,扭好耐出盡力先痾得到,,d便好硬!

到3月尾因佢4日無便便,帶佢睇兒科趙長城,,食左藥好左,
但停藥之後又回復現狀!..之後5日無便便,
夜晚帶佢去醫院睇 ...

晴晴有時都有咁既情況出現, 我就會用開奶茶顆粒黎開奶 (起身果餐), 之後就好快有得大大~

又可清熱又可清腸胃~

PS* 我見晴晴幾日冇得去我先會用依個方法~

[ 本文章最後由 YML 於 08-5-21 21:51 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 YML 於 08-5-21 21:46 發表

晴晴有時都有咁既情況出現, 我就會用開奶茶顆粒黎開奶 (起身果餐), 之後就好快有得大大~

又可清熱又可清腸胃~

PS* 我見晴晴幾日冇得去我先會用依個方法~ ...

你呢個方法我用過喇,,無效!
朝朝麥皮+奶都試過,,無用!
我煲湯都特登煲d防便秘可通便果d湯,,
但都好似無乜效咁,,,真係唔知仲可以做d乜野
我有兩隻大小魔怪""

大宅

我提議帶佢去睇下中醫...
因為始終中醫開個d藥方會自然d...

伯爵府

原文章由 小露比* 於 08-5-21 21:55 發表

你呢個方法我用過喇,,無效!
朝朝麥皮+奶都試過,,無用!
我煲湯都特登煲d防便秘可通便果d湯,,
但都好似無乜效咁,,,真係唔知仲可以做d乜野

咁呀~~~
你試過比西梅汁瑤瑤飲未呀??
西梅汁應該都 OK bor ~~

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 YML 於 08-5-21 22:11 發表

咁呀~~~
你試過比西梅汁瑤瑤飲未呀??
西梅汁應該都 OK bor ~~

佢日日都飲嘉寶果隻apple西梅汁嫁
我有兩隻大小魔怪""

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 Angel小茵 於 08-5-21 22:00 發表
我提議帶佢去睇下中醫...
因為始終中醫開個d藥方會自然d...

我都有諗過,,但我又唔敢帶佢睇,,
因為我自己不嬲睇開西醫,,
信唔過中醫,,

你地去開邊度睇中醫嫁,,
係街外果d定係屋企樓下果d,,!?
我有兩隻大小魔怪""

伯爵府

原文章由 小露比* 於 08-5-21 22:18 發表

佢日日都飲嘉寶果隻apple西梅汁嫁

吓~~~
咁瑤瑤便秘真係幾嚴重bor~
如果你唔信中醫, 不如試下同佢睇西醫喇~

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 YML 於 08-5-21 22:31 發表

吓~~~
咁瑤瑤便秘真係幾嚴重bor~
如果你唔信中醫, 不如試下同佢睇西醫喇~

睇過1次喇之前就係,
睇兒科趙長城,,之後咪睇急症囉*
都唔知做乜無啦啦咁樣,,
我有兩隻大小魔怪""

伯爵府

便秘~~~ 最緊要, 水份夠!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
最好係普通水, 佢自己飲得唔夠, 就用羹來餵!
呢個年紀, 每日的水份要起碼有32安(計埋奶)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 你試下狂隊佢水, ㄧ兩日之內, 必有55!

我女女雖唔飲奶, 但每日的水份都keep住32安+!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 jjtseung 於 08-5-21 22:51 發表
便秘~~~ 最緊要, 水份夠!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
最好係普通水, 佢自己飲得唔夠, 就用羹來餵!
呢個年紀, 每日的水份要起碼有32安(計埋奶)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 你試下狂隊佢水, ㄧ兩日之內, 必有55!

我女女雖唔 ...

但佢唔肯飲,,點樣狂隊呀
我有兩隻大小魔怪""

大宅

My baby girl also, 仲每次痾親都流血, 痾到肛門口有粒息肉唧左出黎, 而家無野啦.
1. 換奶粉
2. Sunsweet 西梅精華(expensive!!!), gerber heinz 等西梅汁零 纖維, useless.
3. 粟米, 蕃茄, 火龍果, 奇異果 最快通便!!
So far 佢冇食過藥, 冇塞過藥, 好番!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Kelvin每日都有1次便便, 如果果日無,隔日先去,d便便就會好硬,所以,見佢今日無,我就會聽日俾佢食多d生果,食橙會有效,最緊要有纖維,菜都可以.
bb Kelvin 係12月12日出世!!!

Kelvin Lai's Blog!!! Welcome!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

比比

係呀,,唔好比禁多餅佢食
試下..我亞仔之前都係食得多
所有成日都呵唔到,,

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 mimibooo 於 08-5-22 00:58 發表
比比

係呀,,唔好比禁多餅佢食
試下..我亞仔之前都係食得多
所有成日都呵唔到,,

其實我都唔係成日俾餅佢食,,
係久唔久見到先買,,
我有兩隻大小魔怪""

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 lcip 於 08-5-21 23:30 發表
My baby girl also, 仲每次痾親都流血, 痾到肛門口有粒息肉唧左出黎, 而家無野啦.
1. 換奶粉
2. Sunsweet 西梅精華(expensive!!!), gerber heinz 等西梅汁零 纖維, useless.
3. 粟米, 蕃茄, 火龍果, 奇異果 最快通便 ...

息肉我個女都有呀,,
之前我日日餵佢食火龍果,
佢可以1日食哂1個添,但都係痾唔到,
隔左成個星期,,放大便,,痾出黎既都仲係成個星期前既火龍果!
所以我都唔敢俾火龍果佢食,,
而家都係俾橙,皇帝蕉,奇異果,,
我有兩隻大小魔怪""

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 crystal121 於 08-5-21 23:53 發表
Kelvin每日都有1次便便, 如果果日無,隔日先去,d便便就會好硬,所以,見佢今日無,我就會聽日俾佢食多d生果,食橙會有效,最緊要有纖維,菜都可以.

佢d便便真係硬過石頭,,
唉,,,,
我有兩隻大小魔怪""

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

比比

明白..你亞女好似飲咩食咩都唔得wo
醫生既建議係咩呀 ?

首頁
12345...6

尾頁

跳至