跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb一向在網床上架玩同睡覺,諗住bb未識坐穩同企應該無問題(已識轉身同好叻爬),點知她今日趴在網床上(作爬行樣),先左手捉網床邊,再右手,之後用叻就企了起身~嚇死人之外又很興趣~不過聽日起,bb只可以睡網床下層了~大家小心看實啦~

洋房

我bb都成日扶住床邊自己企起身呀

複式洋房

嘩!好叻呀!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

厲害~ 咁快識企

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我bb鍾意企,但唔識自己企..

大宅

千其唔好諗住咁快就識企,就係好呀,小心O型腳 (hehe, 唔係O型咀), 依家bb至得o個六個月, 佢既腳力根本唔能夠承受整個人既重量, 雙腳會好易彎架.  

Instead, 應該鼓勵or比多d機會bb爬,爬對每一個bb都好重要架,唔爬既bb,第日大d(到k2 or above)d學習障礙就會顯現出來. 爬得多既bb會聰明d&靈活d, 因為bb d手仔腳仔好多神經系統主宰大腦, 爬可以刺激大腦神經, 資深幼兒社工同我講過話若果bb肯爬, 最好爬到1歲半, even though bb可能已經識行.

大宅

不是說bb自己識做就得啦咩~我控制不到她企不企woo~不過健康院檢查時,姑娘話bb企得幾好~無事o瓜~今日她在網床下架同sofa都自己扶起身~
另外,我bb都爬的,仲好快,尤其見到食物~本來差未坐穩,但今日都坐埋了~
其實我都是有資歷社工呀,以前在楊震教bb班,大了的bb不喜歡爬的話,可以同他碌..左右碌,用條大毛巾就得,練前庭平衡~

原文章由 薳然媽媽 於 08-5-21 23:21 發表
千其唔好諗住咁快就識企,就係好呀,小心O型腳 (hehe, 唔係O型咀), 依家bb至得o個六個月, 佢既腳力根本唔能夠承受整個人既重量, 雙腳會好易彎架.  

Instead, 應該鼓勵or比多d機會bb爬,爬對每一個bb都好重要架,唔爬既bb,第日大d(到k2 o ...

[ 本文章最後由 adfayfay 於 08-5-22 01:05 編輯 ]

大宅

我個囡都係咁, 周圍搵野扶住想企....
真係驚佢跌親..

大宅

回覆 #8 adfayfay 的文章

叻叻喔!!!!!咁快識企

別墅

bb想爬還是想企都不係我地可以控制
好似我個女0甘
佢扶住張床的圍欄想起身要我地抱
我走過去將佢放返好
一陣間佢又再扶住d欄再起身
搞到我周身不得閒
之前我都擔心個女成日想企起身不係0甘好
後來看電視...
d專家話只要bb跟返次序先爬後企都沒問題
跟住再問健康院d姑娘會不會有o型腿
佢地都話不會0甘早有的
叫我不用擔心

大宅

咁又好了~唔駛擔 心~
原文章由 tszchingmak 於 08-5-22 18:03 發表
bb想爬還是想企都不係我地可以控制
好似我個女0甘
佢扶住張床的圍欄想起身要我地抱
我走過去將佢放返好
一陣間佢又再扶住d欄再起身
搞到我周身不得閒
之前我都擔心個女成日想企起身不係0甘好
後來看電視...
d專家話只要bb跟返次 ...

首頁

尾頁

跳至