懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地BB可以自行(不用抱著而)入睡嗎?

我個BB四個半月, 晚上時都尚可以自己在床上典典下入睡, 但中午的小睡則要人抱, 否則會大喊, 可以如何幫BB自行入睡?

Thanks!!!

禁止發言

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我bb6個幾月,由佢5個月開始,佢就習慣要自己訓,抱佢仲唔like,不過一定要訓覺兩寶(奶咀同佢張寶貝薄毯),佢咁重磅,如果成日要抱,真係手都攰死!

大宅

loloyen,
想請教你:
你BB5個月以前都要抱著入睡嗎?
如何開始慢慢教BB自己入睡?
因為我想慢慢教BB自己入睡, 但一放他在床仔, 他便喊到聲嘶力竭, 不想抱他(怕他誤會要喊咁大聲先有人抱),但見BB喊到咁好心痛!
thanks!

原文章由 loloyen 於 08-5-21 23:24 發表
我bb6個幾月,由佢5個月開始,佢就習慣要自己訓,抱佢仲唔like,不過一定要訓覺兩寶(奶咀同佢張寶貝薄毯),佢咁重磅,如果成日要抱,真係手都攰死!

男爵府

我囡囡足足抱到半歲才可以自己瞓,
後來她再重磅咗,
我再也沒有力氣抱得她舒服了,
佢就識精, 自己瞓了,
我認為BB都是很醒目的,
你們可以試吓唔好抱得佢咁舒服,
例如手勢唔駛咁好,
隻手又好似好無力,
成日要轉手位來抱等,
BB好快就識精,
寧願自己瞓了!

男爵府

好媽媽勳章

其實bb係可以自己訓, 只不過大人忍唔忍心, 我個bb4個月之前都係要抱, 但係我真係頂唔順, 太攰喇, 跟住放佢落床, 我訓佢側邊, 一路拍佢訓, 佢仲越喊越大聲, 喊左差唔多大半個鍾.......就訓左, 不過呢個過程唔係一次半次就成功, 係要時間訓練, 佢就慢慢開始習慣自己訓!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

so far 到e+ 都係"陪瞓"
無抱~ 不過就按住手/腳 or 身咁
我個仔瞓覺好煩架~~~ 每次都成20-30min先瞓着, 越攰越郁個利害, d手腳會不停郁, 不停轉身~~~ 抱住都唔得!

複式洋房

其實我覺得bb可唔可以自己瞓會唔會係習慣問題?喺醫院新生bb都唔會有人抱都可以自行入睡.初初bb哭我見他沒有特別便不會抱他,現在他只有晚上不在家時才會偶然要抱著入睡,平常都是到了8,9時,我將他放在bb床,然後關燈,關門他便自己睡了. Thouchwood!

珍珠宮

我仔仔都算係咁,係初生一兩個月時,間中會扭下抱著入睡,之後到現在六個多月大都不需要抱著睡,有時他未睡著,放佢在床仔,輕輕拍下佢膊頭,佢就會睡的

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實真係要忍心啲,開頭佢會勁喊,因冇安全感,初初你可以放係大人床同佢一起訓,一路拍下佢,或者摸下頭頭,同佢講乖乖,覺豬豬,佢會有安全感啲,日日如是,慢慢BB就習慣自己係床訓,我BB多數訓咗係下格床等佢訓著先,再放BB床,希望幫到你!

原文章由 happypiglet 於 08-5-22 08:52 發表
loloyen,
想請教你:
你BB5個月以前都要抱著入睡嗎?
如何開始慢慢教BB自己入睡?
因為我想慢慢教BB自己入睡, 但一放他在床仔, 他便喊到聲嘶力竭, 不想抱他(怕他誤會要喊咁大聲先有人抱),但見BB喊到咁好心痛!
thanks!

...

大宅

我bb而家差唔多3個月,最近試過訓練佢自己瞓...
佢自己瞓响床仔度,我比奶咀佢食,再用手捉住佢手仔或按住佢心口,比d安全感佢,另一隻手就按住佢個奶咀唔好甩出黎,(因為佢唔係咁識食奶咀,成日do左出黎)佢食食下奶咀就會瞓著啦~
有時小喊都work,但大喊就點都要抱抱啦!

大宅

多謝各位媽媽回覆!
我會努力揍好BB!

首頁

尾頁

跳至