母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

乳頭保護套用左冇咁痛,但成日走位,我覺得餐餐用係唔方便的~~同埋阿B嘴型唔岩,用左個套佢都一樣可以啜痛你架~~教佢正確嘴型係治標治本的方法~~ 要佢張到個口好大先放nipple入去,一痛就要用手指尾幫佢"退"返nipple出來再試過!

我都有對乳頭保護套,但只在緊急時用一餐半餐(初初俾佢啜到損左勁痛但又唔想停餵)....

原文章由 mrs.hamster 於 08-5-22 07:36 發表
阿B唔係啜得好正確,成日都攪到我好痛,請問有乜辦法糾正?如果糾正唔到用乳頭保護套有用嗎?會唔會好難先食到?

禁止訪問

洋房

我隻B啱啱10個月, 重係全人奶.........
記得BB好細個時又係食到我好痛, 重食到我損晒添, 當時我都有問健康院姑娘nipple protector有冇用, 會唔會冇咁痛, 咁可以繼續餵........姑娘話"唔好"喎, 我當時梗係唔明點解唔得啦, 為咗可以成功餵倒人奶, 只好聽晒姑娘話啦........依家諗番, 姑娘都不無道理嘅.......由於BB係食埋身, 一來BB食慣咗媽媽奶未必肯用protector, 二來假如BB肯用, 佢用慣咗攪到以後唔肯再食埋身咁點呀!!結果我都冇用到, 照姑娘嘅意思學多幾個post, 當時我好大壓力, 差D想放棄, 到最critical果剎那, 得先生同我講叫我泵住先, 等對nipple妹番先啦, 起BB重有人奶飲丫.......結果我買咗set Avent手泵, 泵咗個零禮拜之後, nipple 好番, 我又心旭旭想再埋身, 起初都好驚會再損架, 好大壓力, 點知BB又肯再埋身, 重從此未損過添.......我算好幸運喇!

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

係咪因為已經損左,所以就算口仔夠大,一掂就痛??....不如損果邊(希望只係一邊)休息1-2日只泵,用另一邊埋身餵住先?...除左用自己的奶奶搽nipple,搽d羊脂膏都會快d好返架~~我用medela那隻,不錯~~

原文章由 mrs.hamster 於 08-5-22 10:30 發表
佢個咀已經張到好大下,不過d牙肉都係咁咬到我個nipple勁痛。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊