婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

請評理:奶奶得50幾歲,從來冇出來社會做過嘢,娶晒新抱,想 Un Un 腳由新抱服侍,係咪言之過早?
我哋做人仔女嘅, 唔係狠心到唔理佢兩個(6299),個個仔每個月畀足家用,仔同新抱晚晚返去同佢哋食飯,我哋啲新抱飯前幫手飯後洗碗,佢哋仲想點?仲成日喺啲仔面前數呢樣數嗰樣!
我知佢想點,想我哋乜都做晒吖嘛,洗衫 "浪"衫,買餸煮飯,掃地拖地,佢就坐喺度乜都唔駛做!!!!
如果奶奶佢70歲80歲,我哋服侍佢都唔會有怨言,問題係佢得嗰50幾歲(行得走得,食得瞓得),有冇必要擺款呀?!

[ 本文章最後由 katekck 於 08-5-22 11:52 編輯 ]

男爵府

我唔會做low~最多食完同佢洗碗...要服侍佢...我不如服侍自己阿媽~咁叻咪叫佢個仔服侍佢low~女人都係人...做咩一定要我地做阿4啊....我成日都同老公講...仲要係埋99+62面前講~我唔係你阿4啊...咁叻自己請個工人LOW~小小野都要同你做曬...

大宅

哩樣嘢睇人而定啦!!
我就覺得基本上50幾歲又唔係話唔老,係仲未係好老啫,
我後生過佢咁多,幫佢做吓又有乜所謂?
但如果99係老馮心態,
覺得新抱係應份做阿四又對我唔好嘅,
我就睬佢都有味!!:;pppp:
而就算佢係好人好者,正正常常,但真正respect我,
同認同我嘅付出嘅,即是唔係做就讚你好,一唔做就話你唔啱,
從來都冇真心+真正體諒過我,一開口就係我唔啱先嗰d99,
咁佢都幾廿歲人,我又唔會同佢斤斤計較嘅,
我都覺得冇乜所謂,最怕我做開就變老馮啫!!

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-5-21 19:37 編輯 ]

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我睬佢都有味!如果係老奉幫佢做就更加唔駛旨意!!
我嫁入黎唔係做佢地呀四個囉!我自己阿媽都未服侍啦!要我服侍佢?食蕉啦!!:;pppp:

洋房

佢哋咪係老馮嗰類囉,乜都做晒就覺得你好,做漏少少就喺仔面前數呢樣數嗰樣,又鍾意話事,又鍾意喺仔同新抱面前講有骨說話,嚟到呢個年代都仲係以前啲思想,好難頂!!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我太99就90歲,老實講,佢係超煩+小家+dirty!!
但佢無要求過,佢新抱(我99)+我做野....
佢自己洗衫+涼衫,仲幫我地涼埋(不過99叫我唔好將d衫夜晚洗,費事太99涼得唔好),
佢食完飯會爭住洗碗,但佢洗得唔乾淨,我地唔會比佢洗!
不過我見到佢難做到既野,我會幫佢囉!!eg,會幫佢換床單,被袋..

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

又唔係舊年代!!邊度仲有呢支歌仔唱呀~~我6299都係5x,四肢健全,食得瞓得仲精神過我!!!

我都會做家務,但係唔會攬哂上身囉,因為我覺得呢個唔係我屋企!!!到我同c6真真正正搬咗出去,得我哋一家三口我就會好樂意打理成頭家!依家日日睇佢哋兩老面色仲要我做埋妹仔?No Way~~~

男爵府

好媽媽勳章

我99幾年前...4x歲時已講明以後所有野都係個仔既女友做啦,
未結婚時已講明要服待佢全家,好彩我老公唔係佢地咁既思想,
唔係我地分左手lu

大宅

我嫁我c6個陣佢先係40幾歲, 嘩....恰我恰到死, 我大住肚仲叫我去洗佢隻十斤重既鑊. 乜都要我做, 我c6又叫我忍因為個女係佢手, 3年之後, 我睬佢都傻呀, 而家佢有時想黎我屋企痴餐如果姐姐放假, 佢要煮埋俾我食添呀, 我而家真係唔會俾佢恰到下. 想我服待佢得等下一世啦

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我呀婆就係d咁既人
我同我媽講唔怪得呀舅母咁唔鐘意呀婆婆bo
我婆佢當自己係一個太后,要舅母咩都要服侍咩都要聽佢講你唔聽就係你錯.

大宅

自問真係做唔到好似樓主你咁啦,我一個月番去食一次都唔想,要日日番,你不如殺左我巴啦…仲要同老公打小報告,好如果你個仔肯做咪OK LOR,我自己屋企有時懶懶地C6都話唔好洗3!拎去磅洗啦…仲話要買送煮飯…除非我唔番工架姐…

大宅

想人點對自己,首先要睇吓自己點對人,好多嘢唔係奉旨架!

呢個年代好多新抱都要返工,無理由要新抱放工都無得休息做晒全部嘢~就算唔駛返工都唔代表要serveC6所有人囉~個仔娶老婆係基於愛同責任,並唔係要買個妹仔返嚟!!

我未來99又唔會要求我幫佢做d咩喎,只係有時會同我講佢個仔(即我男友),間房好亂,d衫未收好,我咪同番佢個仔講叫佢自己做,偶然都會幫吓手~

[ 本文章最後由 小可愛bb 於 08-5-22 11:26 編輯 ]

洋房

咪係囉,阿四咩?妹仔咩?
6299夠膽死喺仔同新抱面前乜都講得出,佢哋話喎"新抱唔煮飯,娶番嚟做乜喎?!"

大宅

比著係我,我唔會彩佢lor,間中上去食飯洗下碗都冇問題,要服侍周到就免問,佢地自己都有兒女,養到咁大個,有乜理由將服侍佢地ga責任交係新抱到,新抱都有父母仔女,要服侍都服侍佢地先la,6299 d仔女係有本事ga,咪請工人lor,嫁比佢地個仔,係做老婆,唔係做工人,間中幫下手就無妨,長期掉個責任比晒d新抱就唔得,彩佢都傻

大宅

原文章由 katekck 於 08-5-22 11:33 發表
咪係囉,阿四咩?妹仔咩?
6299夠膽死喺仔同新抱面前乜都講得出,佢哋話喎"新抱唔煮飯,娶番嚟做乜喎?!"

你唔問返6299:咁叫你個仔娶個賓賓lor?老婆係要黎錫,唔係做工人架,年代唔同la "6299"

別墅

問返62 & 99, 你的女第時嫁人時, 做人佢新抱加要做人地亞四, 你問佢心唔心痛:;pppp: :;pppp:

大宅

我老爺發開口夢時講過, 仲要係d3姑6婆面前, 我采佢啦, 老公未返就"蝦"我, 其他新抱就 un un 脚, 我扮行埋去, 佢一擰轉背, 我即刻走入房啦!! 如果全部新抱做, 我都扮下野, 淨係我一個就no way!! :;pppp:

子爵府

好媽媽勳章

好彩我奶奶唔係咁...

[url=http://lilypie.com][img]

民房

服侍 ? 叫佢請個工人囉. 你估仲係古代咩

王國長老

王國長老

叫老公做啦, 奶奶對佢地先有養育之恩, 佢地自己回饋自己阿媽啦.

首頁

尾頁

跳至