懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我岩岩收到oscar (度頸皮+抽血) 的報告是低風險.
我想問下其他媽咪, 妳地覺得報告既可信程度有幾高呢?
有無曾經試過報告是低風險, 但BB最後生左出黎都會有問題呢?

因為e+政府無左高齡產婦一定要抽羊胎水啦~ 而我又是高齡產婦, 其實我都想自費去私家醫院抽羊胎水, 不過唔知值唔值得, 如果抽左我會安心d law.

別墅

原文章由 purplechung 於 08-5-22 11:45 發表
我岩岩收到oscar (度頸皮+抽血) 的報告是低風險.
我想問下其他媽咪, 妳地覺得報告既可信程度有幾高呢?
有無曾經試過報告是低風險, 但BB最後生左出黎都會有問題呢?

因為e+政府無左高齡產婦一定要抽羊胎水啦~ 而我又 ...

OSCAR準確率只有90%. 我也是低風險,不過還是會去做羊膜穿刺(準確率99.9%). 看到低風險先恭喜你, 至少可以放心一些.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

OSCAR响医學上, 係screening test
佢要做到"有殺錯, 無放過"
即係唔可以有false negative, 但就容許false positive
所以, 高危先要抽羊水confirm, 而好多時都係流嘅~

而抽羊水, 係confirm test.. 真係睇下d chromosome嘅排列, 有無多到~ 係要100%架!

侯爵府

回覆 #2 abc231 的文章

Hi abc231,

我想知道妳會係邊度抽羊胎水, 可否PM醫生既地址及電話比我~
Thanks!

複式洋房

其實我諗問題係.. 萬一Check到係的話.. 你會唔會繼續要... 我都係高齡.. Oscar照左都係低風險,但我唔會做抽羊胎水Test,因為我覺得呢個BB已經係我肚.. 就算有乜事我都唔會唔要佢,一切順期自然.. 唔好比太大壓力自己,我覺得懷孕呢段時間已經面對好多大大小小的問題.. 而唐氏係天生.. 就算Test到係.. 都唔可以改變.... 或者咁講啦.. 我會向好個方面諗.. 唔想諗太多負面野令自己唔開心..希望你都可以輕鬆面對

別墅

原文章由 purplechung 於 08-5-22 14:53 發表
Hi abc231,

我想知道妳會係邊度抽羊胎水, 可否PM醫生既地址及電話比我~
Thanks!

我剛好要回台灣一個月,所以會找台灣醫生抽羊水. 但是我香港在梁鳳霞醫生那裡看,OSCAR也在那做,醫生很專業幾乎任何手術都做,而且人也很好. 你可以試試. 希望一切順利!!

九龍彌敦道363號恒成大廈1310-1312室
2786 9888
每次普通診症 $300 - $400

首頁

尾頁

跳至