論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

究竟d工人係黎打工定係黎hea既呢..
話又唔聽, 聽完再犯錯, 乜佢地嫌唔會先生太太口臭嫌煩既咩...自問已經冇咁多口水再媽佢地...前後加埋e家呢個都冇1個係可以令人安心架囉.....

珍珠宮

你既Topic ---[係咪真係搵個好工人都咁辛苦...]

<--唔係~ 咁本冇得揾~ 純講運氣! HK冇機制, 冇人管呢班人既質數, 亂放d牛鬼蛇神黎我地屋企, 搞到我地冇好日子過~ 多謝你(福頭正苦)~~

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

伯爵府

我個件都係, 晚晚放工返去執佢手尾, 話極唔聽, 聽完又唔改, 成日唔記我呢樣個樣, 叫佢寫低俾自己睇, 寫左又唔睇.....行動照舊....如果咁都值3480, 咁我都覺得我自己係公司個份人工唔止係我而家呢個數囉.....

大宅

我工人都試過"驕"埋雙手對主我
每次教佢煮送,佢就會咁做,最後嗰次佢仲無端端走咗去厠所
我興到唔再教,唔怪得佢會學唔識
清潔真係 唔知佢地自己屋企係點

唔知你有無小朋友呢,我工人興收起d玩具,以後唔洗執

原文章由 ANDREAMLEE 於 08-5-22 13:49 發表
ME 2! 我呢隻印3月29日來到我家,清潔方面完全唔得,今朝重"驕"埋雙手對主我tim...我好"興"...我好想炒佢,佢過來香港係想握 ,正粉腸

...

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-5-22 14:02 編輯 ]

已刪除用户

伯爵府

回覆 #1 ANDREAMLEE 的文章

係呀, 如果佢肯俾番一半人工我, 我都話唔介意幫佢執手1尾囉....成日話我地僱主呢樣個樣, 又唔諗下自然既performance係點....掉轉頭我用番咁既performance對住我惠細, 我老細一早已經炒左我, 仲邊有錢請佢呀...

已刪除用户

別墅

而家好工人都唔會黎香港,人工仲低過台灣同大陸,佢地好多都申請去加拿大同澳洲等地。我係5月頭請左個大食懶菲傭,把口就天下無敵,做野就有心無力,清潔功夫差不在話下,洗完地盆水可以用黎幫我抺床頭d公仔。嘜都拖慢黎做,我間睡房得七八十尺地方,佢竟然執左超過一個鐘,d袗由朝早掛到第二朝10:30都唔同我收,我唔叫佢都唔同我洗袗,佢同我講話佢係新黎,阿mum應該樣樣都提佢,我出左街佢仲放肆,開左熱水爐沖涼唔記得關,仲留番盆水係到俾我睇,直情當我無到。叫佢準備晚飯就慢吞吞,我幫手佢切菜放入d粥到,點知俾我老公食到條橡根,我老公攞俾佢睇,佢第一時間話阿mum都有份做。俾埋dutylist佢都唔睇,完全按自己本旨辨事,鐘意做mug就做mug,我忍左佢5日,頂佢唔順,炒左佢。佢地簡直係黎搶錢。而家又要返工又做家務仲要教埋個仔,辛苦到死。最衰都係香港政府,講埋d人權,佢地d衰妹都唔使有試用期,黎1日都可以呃我地幾千蚊走。

伯爵府

回覆 #1 pmamylee 的文章

唉, 聽完你咁講, 梗加唔敢請賓, 次前請過2個印都唔得, 其實之前都諗過試下搵賓; 不過又諗d賓個個都精甩尾, 所以唯有keep住比d印姐玩下先囉....起碼佢地冇亞賓姐咁多要求先丫...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

自從用工人後, 我每年既新年願望, 都係祈求個工人聽聽話話.....

想搵個好工人, 係睇運氣架!

如果你可以做到, 唔好點理個工人, 咁你個工人咪好囉, 不過10個有9個僱主, 都無可能做到, 因為大部份都係搵佢地返黎睇細路(唉, 唔係有子女或婆婆公公要佢地湊, 我相信無人願意放個人o係屋企阻頭阻勢) 要我隻眼開隻眼閉, 無可能......所以......

伯爵府

我都覺得自己冇乜運, 工人未黎之前, 有搵過part-time, 即係未上得工個d, 有1 個真係perfect...佢至係幫我打左18日工, 佢做野可以令我好安心俾一大一bb佢湊, housework又做足, 直情係可以去10日8日旅行都唔洗擔心個隻....不過勁無奈地個個已經有人請左............

首頁

尾頁

跳至