跳至

首頁

尾頁

男爵府

幾時先要加鹽落粥到呢?
到e+都係菜/瓜/紅蘿蔔 + 魚/豬/雞, 亞囝唔悶我都有d悶, 不過方便唔駛咁多花款 (懶), 但等佢轉完奶就會開始其他食物
婆婆上星期話要開始比少少鹽亞囝食, 因活動量大咗, 又熱咗, 出汗多咗, 補充番喎!
又好似有d道理喎, 咁落定唔落呢

大宅

我係佢十個月時已開始少少咁落
原文章由 joyce_baby 於 08-5-22 14:16 發表
幾時先要加鹽落粥到呢?
到e+都係菜/瓜/紅蘿蔔 + 魚/豬/雞, 亞囝唔悶我都有d悶, 不過方便唔駛咁多花款 (懶), 但等佢轉完奶就會開始其他食物
婆婆上星期話要開始比少少鹽亞囝食, 因活動量大咗, 又熱咗, 出汗多咗, 補充 ...

公爵府

想加, 但99味覺有問題, 平時大人食的餸菜我覺得太重味, 咁又點放心她加鹽落d粥仔

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 MAYMAYNG 於 08-5-22 14:33 發表
我係佢十個月時已開始少少咁落

Y Y一歲加少少

大宅

爸B勳章

健康院姑娘話如果bb唔加鹽都肯食,咪遲d先落!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 babytown8 於 08-5-26 17:32 發表
健康院姑娘話如果bb唔加鹽都肯食,咪遲d先落!

agree!

不過我有時會yip肉 (糖+生粉+豉油)
就唔會落salt响粥度~~
仲有, 會俾bb食d relatively high salt food, e.g. cheese, corn flakes~~
其實肉本身都有salt, 我覺得bb出咁多汗.. 可以鬆手d

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我啊媽一早落鼓油入粥仔度啦~~(九個月大時)
個工人仲串我啊媽, 話佢未聽過bb要食鼓油喎~
不過我啊媽堅持要落~~

別墅

亞囝十個月大就開始落小小鹽.
健康成長,智慧浩瀚.小小男子瀚

別墅

請問你corn flakes點比bb食,係咪好似大人咁,加鮮奶呢?邊隻
brand你食開???

原文章由 kerkermui 於 08-5-26 22:20 發表

agree!

不過我有時會yip肉 (糖+生粉+豉油)
就唔會落salt响粥度~~
仲有, 會俾bb食d relatively high salt food, e.g. cheese, corn flakes~~
其實肉本身都有salt, 我覺得bb出咁多汗.. 可以鬆手d ...

伯爵府

原文章由 silengigi 於 08-5-31 01:32 發表
請問你corn flakes點比bb食,係咪好似大人咁,加鮮奶呢?邊隻
brand你食開???

都係家樂氏咋~
我會用返佢d奶粉開, 浸淋食

子爵府

我一向都唔會特登比CY食salt.其實有d食物本身天然有少少咸味,cheese都OK呀.

盡量比少d佢地食啦,對個腎好d嘛.如果唔係好似我叔仔個女,3-4歲要食咸魚,鼓油雞要鼓油唔要雞

伯爵府

原文章由 chunyatmama 於 08-5-31 14:30 發表

盡量比少d佢地食啦,對個腎好d嘛.如果唔係好似我叔仔個女,3-4歲要食咸魚,鼓油雞要鼓油唔要雞 ...

mouth: mouth:

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 chunyatmama 於 08-5-31 14:30 發表
我一向都唔會特登比CY食salt.其實有d食物本身天然有少少咸味,cheese都OK呀.

盡量比少d佢地食啦,對個腎好d嘛.如果唔係好似我叔仔個女,3-4歲要食咸魚,油雞要油唔要雞 ...

乜鼓會出油㗎咩? 不過我亦都唔想試
我只會食豉油咋

子爵府

笑C

原文章由 小倩 於 08-5-31 16:42 發表

我只會食豉油咋

子爵府

好媽媽勳章

盡量比少d佢地食啦,對個腎好d嘛.如果唔係好似我叔仔個女,3-4歲要食咸魚,油雞要油唔要雞 ...

子爵府

諗到都食唔落呀''鼓''油鷄

原文章由 babycanny 於 08-6-1 18:15 發表

珍珠宮

老師..佢可能係抄錯咋...原諒佢啦

原文章由 小倩 於 08-5-31 16:42 發表

我只會食豉油咋

子爵府

原文章由 朗仔媽 於 08-6-1 21:57 發表
老師..佢可能係抄錯咋...原諒佢啦

都係朗仔媽有d同情心mouth:

複式洋房

我估小小都可以
反正開始食大人野囉

大宅

天使mama~

你幾時响樹出現ga???好開心响樹見到你呀!!!
原文章由 pocky 於 08-6-3 12:57 發表
我估小小都可以
反正開始食大人野囉

首頁

尾頁

跳至