母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我今日第一次試用人奶開米糊, 但係和光堂嗰隻米糊指示要用熱水開, 咁如果我將d人奶坐到好熱, 又驚破壞人奶內的抗體, 但只係和暖嘅奶又唔足以溶晒d米糊, 咁我應該點做? 係咪要用少少熱水溶咗d米糊先, 再加適量暖嘅人奶?

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原文章由 2eggs 於 08-5-22 13:54 發表
我今日第一次試用人奶開米糊, 但係和光堂嗰隻米糊指示要用熱水開, 咁如果我將d人奶坐到好熱, 又驚破壞人奶內的抗體, 但只係和暖嘅奶又唔足以溶晒d米糊, 咁我應該點做? 係咪要用少少熱水溶咗d米糊先, 再加適量暖嘅人 ...

不如你試下開少少米糊,, 用人奶直接開, 看看情況如何啦。
我之前都試過OK, 如果唔得可以試下用少少熱水開然後再後加人奶, 唔好將人奶坐到好熱呀!

別墅

我之前依盒上嘅指示, 一湯匙米糊粉+四湯匙偏熱嘅人奶, 都唔可以開得勻d米糊粉, 攪極都仲有d一粒粒, 其實係咪已經算溶晒嘅呢? 我細女第一次食糊仔食得好"論盡", 一路食一路漏, 只係食咗幾匙, 佢已經唔肯再食, 同我大女嗰時唔同, 佢第一次食就好識吞, 食得好順利。 我聽日會再比細女試食糊仔, 到時試下用熱水開溶咗再加人奶, 睇下開出嚟嘅糊仔會唔會唔同先, 唔該晒!

原文章由 sasakaka 於 08-5-22 14:47 發表

不如你試下開少少米糊,, 用人奶直接開, 看看情況如何啦。
我之前都試過OK, 如果唔得可以試下用少少熱水開然後再後加人奶, 唔好將人奶坐到好熱呀! ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊