跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-5-22 16:41 發表
我自從由生完o個刻係醫院勁流汗之後一直到依家都係咁,個個都話呢幾日幾涼連我老公(平時識發熱)都話涼但係我就勁流汗,有時訓訓下都會變成成身汗,我自己摸下個身又唔覺興喎,d熱係由裡面熱出黎,你地有無咁嘅問題?
我懷疑係太 ...

我初初都係咁, 後來陪月煲左 d 北奇南棗水飲左兩日 , 而家已經好好多 佢話因為生完 d 毛孔會大左 wor

禁止訪問

大宅

我初頭都好大汗, 依家好好多啦~~但抱亞b及同佢沖涼時一定勁出汗@@

http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

禁止訪問

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-5-22 18:18 發表
係呀!同佢冲涼時真係好似同佢搏鬥咁呀!成身濕晒

係會出汗架!陪月話係虛汗!一來毛孔大,二來要排走體內積左九個月嘅水份!但唔好以為大汗就涼風扇呀,會攝親!
我陪月整左d桂皮俾我沖涼,咁就好好多!

禁止訪問

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-5-23 12:20 發表
係呀我都覺得係虛汗所以吹風扇都唔敢直接吹。用桂皮冲涼?點整?我依家用花灑最後用薑水埋尾囉,咁你無用薑水啦?

有呀!不過用埋前日就無喇,因為我坐完月喇!
個次係我同個陪月講話唔知點解好多汗出,但對腳又好腫咁!佢第二日就用茶拿加桂枝(sorry,唔係桂皮!)煲水俾我沖涼,真係幾work架,對腳消哂,d汗止左!妳叫屋企人去藥材舖買嚟試下喇!(唯一唔好就係煲果陣有陣中藥味)。

大宅

原文章由 smileynemo 於 08-5-23 13:16 發表

有呀!不過用埋前日就無喇,因為我坐完月喇!
個次係我同個陪月講話唔知點解好多汗出,但對腳又好腫咁!佢第二日就用茶拿加桂枝(sorry,唔係桂皮!)煲水俾我沖涼,真係幾work架,對腳消哂,d汗止左!妳叫屋企人去藥材舖買嚟試下喇!(唯一唔好就 ...

我早排唔係甘熱就無甘多但呢2日就出多左, 如果係甘我都叫我媽咪買d茶拿同桂皮煲水沖涼先, 我媽咪要我滿左月都要用彊水沖涼沖多10日喎佢話我開刀咩都唔可以食所以要用彊水沖耐d喎。

大宅

if you sweat a lot, that means you are very weak. you lost too much "blood" and "gas" during delivery. if possible, go to see a chinese doctor asap.

this time i didn't sweat even right after delivery. may be because the process was too fast!

禁止訪問

大宅

中醫話產後多汗係因為氣虛,要好好條理。要食多d飯,最好早午晚都食飯(我就做唔到喇,哈哈),同埋飲多d雞酒。keep住用薑水沖涼。

禁止訪問

複式洋房

原文章由 mukyin 於 08-5-24 13:50 發表
中醫話產後多汗係因為氣虛,要好好條理。要食多d飯,最好早午晚都食飯(我就做唔到喇,哈哈),同埋飲多d雞酒。keep住用薑水沖涼。

我都好多汗呀, 有時好似好熱, 但有時又覺得凍。
食多d飯可以減輕呢個問題, 唔知飲多d炒米茶有冇幫助呢?

子爵府

原文章由 m-yee 於 08-5-24 21:06 發表

我出院頭幾日都好大汗嫁~
我諗炒米茶都有一定ga是作用ga~
因為我飲左個幾禮拜已經好好多喇~

大宅

炒米茶都係一個好方法,仲有,如果煮菜,不論係炒定boil,都要加薑。

原文章由 m-yee 於 08-5-24 21:06 發表

大宅

我都係, 好似倒水, 一定開冷氣, 但都係出多汗, 我覺得入了風, 腰有時會痛一痛, 會周身走, 都吾知點算

禁止訪問

複式洋房

回覆 #1 mrs.hamster 的文章

我都係生完變得好大汗, 沖完涼仲勁, 一"林"完彊水, 仲流得多, 攪到成身汗臭味, 好鬼煩!條腰又係好似想斷咁, 我都有飲炒米茶, 但係一飲完又係流汗, 咁我身體係咪真係好差呀???我仲偷走出街添, 但係我就一d凍野都無偷食!! 坐月真係煩!!!

[ 本文章最後由 hellomagibaby 於 08-5-30 18:14 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至