自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好朋友親人剛剛去世,佢好難過好難過,響電話中只聽到佢不斷喊,我都唔知講咩安慰說話好....我覺得自己好無用...唔識講安慰人既說話,我只係SEND MSN叫佢堅強D....

男爵府

原文章由 ivy_lau 於 08-5-22 17:37 發表
好朋友親人剛剛去世,佢好難過好難過,響電話中只聽到佢不斷喊,我都唔知講咩安慰說話好....我覺得自己好無用...唔識講安慰人既說話,我只係SEND MSN叫佢堅強D.... ...

誰死了?
有捨必有得 有得必有失

禁止訪問

男爵府

原文章由 沙沙 於 08-5-22 17:44 發表
Send 短訊已好好..妳都唔好唔開心....身邊人或親人去世..作為親人或好友都會傷心的..尤得佢好好痛哭一場..比佢靜下..回憶D野都好架...
妳清唔清楚佢會唔會因死去的人做傻事..咁就另計... ...

我朋友係一個樂觀既人,傻事佢唔會做,佢身邊都有好多人陪住佢,不過響佢軟弱既時間,我身為朋友連安慰佢都唔識,真係有D覺得自責~

侯爵府

sms 都 okay la....

珍珠宮

畀面勳章

其實有你聽佢講野,陪佢喊已經好足夠,呢個時候身邊人跟本唔可以做到d咩..一定係自己療傷..你間唔中send下sms,叫佢唔開心想搵人傾,記得搵你..等佢知你係背後關心佢,支持佢就ok架啦!
至於節衰順便..唔好傷心咁果d說話就唔好講啦..當時人越聽只會更唔開心..

珍珠宮

畀面勳章

SMS已經係好ok既,如果妳朋友想同妳傾訴,佢收到sms後一定會搵妳,我都有如此既經驗,失去親人既痛係唔想同人講太多野,時間係最好既藥去治療

禁止訪問

珊瑚宮

好媽媽勳章

你咁有佢心你朋友一定好安慰架喇 , sms 已經 ok , 太多電話比佢反而會有 d 煩 , 比佢靜吓仲好 d

大宅

I agree, keeping daily SMS is very ok, your friend will decide whether she wants to talk with you or not, just show her you are supportive and ready for her.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

你咁有佢心你朋友一定好安慰架喇 , sms 已經 ok

男爵府

原文章由 ivy_lau 於 08-5-22 17:59 發表

我朋友係一個樂觀既人,傻事佢唔會做,佢身邊都有好多人陪住佢,不過響佢軟弱既時間,我身為朋友連安慰佢都唔識,真係有D覺得自責~

你已做得很好
有時無聲勝有聲
你比佢發洩出來已經很好
我唔識安慰人都係唔出聲比人哭或者說話的
唔好咁自責

男爵府

多謝各位既回應,我會KEEP住SEND SMS俾佢架喇,希望佢會盡快離開傷心既谷底....我自己唔識講野,真係怕講錯一句佢仲唔開心~

首頁

尾頁

跳至