懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我由發現有o左bb 到依家, 平均每個月照成兩次超聲波!!

想請問, 照得算唔算密呢?

超得太多對小b 又有冇害呢?

以下係我照o既日期....

13/3

28/3

19/4

29/4

17/5

30/5

5/6
My Love, My Soul mate~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

暫時無醫學報告話超聲波對bb有影響
但係以前無得照(即係我地阿媽果時)咪成日話我照得多唔知有無事囉

伯爵府

照我朋友 (係一個醫生) 講
無問題既
但唔好成日要求聽心跳囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

原文章由 準媽咪 於 08-5-22 19:13 發表
照我朋友 (係一個醫生) 講
無問題既
但唔好成日要求聽心跳囉

聽心跳有咩唔好架
我去私家覆診都無要求聽心跳
因為都見到個心仔閃下閃下咁
但因為政府產檢佢地唔會照
只係聽下心跳
每次都會聽
但我唔知有乜唔好...可以講下嗎

大宅

我睇淘寶網睇到..話其實照OS..對BB黎講..有成100分貝架..即係相等於火車到站咁喎..唔知BB會唔會覺嘈呢??
所以中國D人好似淨係會照3次重要既OS..
不過既然都照咗..都唔駛太WORRY既..

原文章由 mythseason 於 08-5-22 18:22 發表

13/3

28/3

19/4

29/4

17/5

30/5

5/6 ...
耶和華是我們的牧者, 我們必不至缺乏.

大宅

[quote]原文章由 mythseason 於 08-5-22 18:22 發表

13/3

28/3

19/4

29/4

17/5

我想問下點解你要照咁密嘅???我c+醫生都係一個月照一次ja wor, 佢話30weeks後先一個月照2次....

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

係囉,點解呢?
我住喺USA,呢度唔興照咁多超聲波,不過每次都要用聽筒聽心跳同數心跳喎,唔係我要求㗎,係例行檢查嚟。咁d媽咪買胎心機一日聽幾次咪唔好?
原文章由 Mimmy 於 08-5-22 19:16 發表

聽心跳有咩唔好架
我去私家覆診都無要求聽心跳
因為都見到個心仔閃下閃下咁
但因為政府產檢佢地唔會照
只係聽下心跳
每次都會聽
但我唔知有乜唔好...可以講下嗎 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

係啦,你唔會睇2個醫生掛??我開頭都係1個月或個半月先睇1次,到最後8wk先2wk睇1次。既然醫生俾你照,無理由害你既。

大宅

我問過幾個醫生, 他們都表示超聲波對bb是無害的, 在媽媽肚子裡都好嘈吵, 所以不用擔心. 威院俾左個期我5月26日照超聲波, 5月28日做oscar. 如果三日內照兩次, 又會唔會太多呢?

別墅

因為我係第一胎, 所以成日都擔心bb,
又轉過醫生, 睇c+ & 政府, 再加埋check oscar 同抽羊水, 咪咁多囉.

13/3 - 第一個c+醫生

28/3 - 第二個c+醫生

19/4 - 第二個c+醫生

29/4 - oscar

17/5 - 第二個c+醫生

30/5 - 抽羊水

5/6 - 政府第一次產檢

我都好怕會影響bb, 所以之後都打算唔去c+ 了
只去政府算數....
My Love, My Soul mate~~

大宅

原文章由 mythseason 於 08-5-23 12:13 發表
因為我係第一胎, 所以成日都擔心bb,
又轉過醫生, 睇c+ & 政府, 再加埋check oscar 同抽羊水, 咪咁多囉.

13/3 - 第一個c+醫生

28/3 - 第二個c+醫生

19/4 - 第二個c+醫生

29/4 - oscar

17/5 - 第二個c+醫生

30/ ...

我都係第一胎, relax d, 唔洗咁擔心嘅! 我媽咪果一代無得照都係咁la, 而家我咪牛高馬大, 放心la!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

原文章由 紅紅 於 08-5-23 06:02 發表
係囉,點解呢?
我住喺USA,呢度唔興照咁多超聲波,不過每次都要用聽筒聽心跳同數心跳喎,唔係我要求㗎,係例行檢查嚟。咁d媽咪買胎心機一日聽幾次咪唔好? ...

我同你一樣呀, 我由有左到宜家仲有幾日就生得, 夾埋都只係照過 4 次超聲波, 唔駛照嗰次就只係聽心跳同數心跳係咁多, 我諗聽心跳點都比照超聲波風險低 D.

大宅

照得算唔算密?
在私家檢查ge,應該都唔算密掛....
因為我有左到bb出世,差不多每個月照2-4次,
總之我見一次醫生,就照一次,
加上自己太過緊張,差不多個個星期都返醫生度,
bb"郁"少d,又返去,"郁"得太密,.....又返去,
個肚有d "陰陰痛"有返去.....去到d姑娘聽到我把聲,
已經知係我打電話book時間.
bb而家1歲半有多,好好玩呀!

所以唔使擔心喎!

原文章由 mythseason 於 08-5-22 18:22 發表

13/3

28/3

19/4

29/4

17/5

30/5

5/6 ...

首頁

尾頁