潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

想問下大家有無因為四川地震減少shopping,例如買少件衫或者考慮請楚先買

別墅

有呀. 如非必耍都唔買. 食lunch 都盡量食哂唔好浪費.

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係減少買貴價野, 大減價先買

侯爵府

I'd love to but my favourite shop got VIP sale last week and then more shops will start to have sale soon.........

Feel so guilty. Asked C6 to donate more la.

原文章由 kitbebe 於 08-5-22 11:58 發表
我係減少買貴價野, 大減價先買

大宅

有呀,將原本諗住換季買衫錢捐左去四川

民房

我提議大家不妨將退回的差餉及電費捐出呀!

最近市道差了很多,可能就是這原故,我不是做舖,見前啲商戶及食店叫苦連天,最慘是時裝店,嗰嗰都話要買少件衫,他們又要捱貴租,啲成本又加,他們都要生活,大家出心出力,捐錢賑災喺啱,但要過回正常生活,及正常消費,保持香港的狀態。

大宅

有呀, 我完全無意欲買野, 我仲喺度諗, 以前好浪費金錢, 成日買名牌, 買件衫最平都幾佰, 買對鞋又係幾佰, 手袋唔係LV, 就係GUCCI, 就算係D, 唔出名的牌子最平都要過仟, 買條牛仔褲都過仟, 見倒四川災民咁慘, 我好後悔, 我而家諗住唔買野, 情願將D錢捐出去

子爵府

畀面勳章

多謝大家答我,生意太差都諗緊係咪因為發生天災,自己見到電視播嘅片段都好難過,將D錢捐俾災民的確好過攞嚟買衫

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都會無咁想買野 / 行街.
返工都係搵d深色的衫褲來著,
連化妝都少d, 因為咁多人救唔到,
心情都低落d.

男爵府

畀面勳章

原文章由 關林太 於 08-5-22 18:57 發表
最近市道差了很多,可能就是這原故,我不是做舖,見前啲商戶及食店叫苦連天,最慘是時裝店,嗰嗰都話要買少件衫,他們又要捱貴租,啲成本又加,他們都要生活,大家出心出力,捐錢賑災喺啱,但要過回正常生活,及正常消費,保持香港的狀態。 ...

都講得岩既!如果可以既話,都會正常消費!最多盡量唔好浪費!
事關都有朋友開鋪同做髮型屋及美容,佢地都異口同聲話市道好差好難捱!就黎唔住,經濟許可既話,我地都要維持正常支出,刺激香港經濟,可以鼓勵呀仔捐出零用錢,或且用加左人工既錢去捐,或且回收廢紙鋁罐既錢又去捐,睇自己情況喇!又唔洗勒緊晒褲頭既!
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

大宅

我今個月都買少左野, 但日用品同換季既衫同skincare都有買...

之前我貪方便, 好多時都係去樓下商場買野, 依家會去士多藥房買, deduct左慳到既錢月尾再入紅十字會..希望幫到幾多就幾多...

首頁

尾頁

跳至