婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

bb響婆婆度住, 逢星期五先返我屋企
從三個月好玩開始, 62 99 (尤其99) 就成日去婆婆屋企探孫
開頭係日日去, 表面話幫婆婆手, 其實係打攪. 之後叫左c6同99講唔使日日去幫, 佢攪得掂, 所以借口無左, 就隔日去.
近排好d, 一個星期兩次, 每次2hr , 次次佢地去到, BB唔係嘔奶(玩到嘔奶) , 就係無得訓.

點知今日99臨走個陣話"我聽日落黎呀, 方唔方便呀"
婆婆未黎得切反應. 好彩62 醒, 話"聽日唔黎呀"
如果唔係, 一個wk 3 days 要對住佢地, 唔單只bb嘔, 婆都嘔呀..
你估好friend 阿.
無啦啦有人來, 唔駛招呼都要換件衫, 無得休息啦

究竟其他family係唔係都有呢個case ? BB響婆婆樹湊, 爺爺麻麻 成日去襯家樹探孫?
究竟點拒絕先夠得體?

[ 本文章最後由 lowb88 於 08-5-22 17:25 編輯 ]

珍珠宮

我D女以前都係呀媽揍, 6299冇咁架喎....不過就要我地帶bb星期日返99度食飯...

好Q辛苦!! 返工星期1至5, 晚晚OT, 星期5晚帶呀女返自己屋企, 嗰時冇工人架, 我地仲要住新界, 又一定要返99度(Kowloon)食飯! 好蚊好蚊!!!

子爵府

好媽媽勳章

其實佢地都係想見bb...或者你多d帶bb比佢地見...佢地就唔會成日去你阿媽到...

[url=http://lilypie.com][img]

禁止訪問

民房

原文章由 onon1022 於 08-5-22 17:42 發表
其實佢地都係想見bb...或者你多d帶bb比佢地見...佢地就唔會成日去你阿媽到...

其實無得帶多D架喎. 最多星期日同佢地飲茶. 我地兩個仲少見個仔過佢地. 點會可以再帶多D? 佢地係見極都唔夠, 尤其係99

男爵府

完全認同, 我個女都係婆婆湊, 我6299成日都話見得個孫少, 我又係成日要ot既, 返黎都係見得個女幾個鐘, 我都嫌見得個女少, 點帶多d落去俾佢地見。個個星期都會帶佢見一次仲唔知足。

男爵府

點解佢地d男人唔覺得自己父母搞住人地既, 我唔覺得我地叫自閉, 比你丫, 日日有人上黎煩你, 你都唔鐘意啦, 男人都唔識將心比己。我老公曾經都炸過我型, 不過我唔啋佢咋麻。

大宅

你哋有冇覺得日夜都湊bb 會好辛苦 点解你哋咁唔孝順 父母辛苦湊大你 到你哋大個 生咗bb 都仲要佢哋咁辛苦同你湊bb

伯爵府

可唔可以同62講下,佢似乎(好似系)比較明白事理D!

複式洋房

點解而家d香港新抱咁難頂架...
做o左人阿媽,仲要全世界都就哂你...
關心bb探bb又唔得,唔關心唔理又係錯...
你地都做o左人阿媽啦...想唔想第二時d仔女咁對你呀?
其實係唔係要做下心理輔導呢?

伯爵府

畀面勳章

咪同佢講婆婆唔得閒,如果99問咩事唔得閒,你咪話唔知,唔好答佢,如果你99直接問婆婆,你要同你呀媽夾好答佢係呀唔得閒呀,如果問點解,咪答佢唔得咪唔得閒囉,如果再問,咪答佢唔得閒我洗唔洗同你解釋呀,咁答係會好寸,但只有比佢惡先可以收復佢.你重可以問翻佢點解你咁得閒,佢日日問你點解唔得閒,你咪日日問翻佢點解你咁得閒呀.

伯爵府

畀面勳章

咪同佢講婆婆唔得閒,如果99問咩事唔得閒,你咪話唔知,唔好答佢,如果你99直接問婆婆,你要同你呀媽夾好答佢係呀唔得閒呀,如果問點解,咪答佢唔得咪唔得閒囉,如果再問,咪答佢唔得閒我洗唔洗同你解釋呀,咁答係會好寸,但只有比佢惡先可以收復佢.你重可以問翻佢點解你咁得閒,佢日日問你點解唔得閒,你咪日日問翻佢點解你咁得閒呀.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

原文章由 老婦人 於 08-5-22 19:28 發表
你哋有冇覺得日夜都湊bb 會好辛苦 点解你哋咁唔孝順 父母辛苦湊大你 到你哋大個 生咗bb 都仲要佢哋咁辛苦同你湊bb

老婦人 ,首先, 辛唔辛苦唔係你同我講既, 係湊個個人講既. 如果父母係好恨湊個孫既, 比佢湊就唔叫 唔孝順
可能你係一個好唔like 湊B既人, 就會覺得d 人比屋企人湊B呢個行為好唔孝順. 但係唔係個個做公公婆婆爺爺麻麻 既人都好似你咁諗.

點解咁多人會因為 公公婆婆 爺爺麻麻 爭湊孫攪到咁煩惱. 我相信你係唔會理解.

批評人地唔孝順之前, 請諗下唔孝順既defination

民房

原文章由 EliseMic 於 08-5-23 10:03 發表
點解而家d香港新抱咁難頂架...
做o左人阿媽,仲要全世界都就哂你...
關心bb探bb又唔得,唔關心唔理又係錯...
你地都做o左人阿媽啦...想唔想第二時d仔女咁對你呀?
其實係唔係要做下心理輔導呢? ...

唔知你係唔係屬於"香港新抱". 如果唔係, 我諗大家文化上既差異, 令到閣下感受唔到我地既問題.
"全世界都就哂你" -- 我唔覺得我個post 入面有呢個信息表達出來, 亦無呢個諗法

"關心bb探bb又唔得,唔關心唔理又係錯" -- 唔係唔得, 凡事取中庸之道. 一個星期五日, 探兩日 其實已經好夠. 再去婆婆屋企個d叫打攪. 但係講緊係點用婉轉既借口/理由令唔覺得係打攪人既99明白. 再者, 如果6299去到係客氣, 唔會令屋主唔自再, 我諗屋主到無咁抗拒. 就係99成日對呀B 講 "婆婆乜 , 婆婆物" , 攪到屋主阿婆婆好唔like, 所以先唔想佢地再上得去襯家屋企咁密.

"想唔想第二時d仔女咁對你" -- 如果自己自重, 識做, 就唔駛d 仔女咁難做. 我絕對都引以為鑒

"心理輔導" -- 對. 係要做"心理輔導" , 要"心理輔導" 99 , 要 "心理輔導" 我地點先可以無咁辛苦, 成日要婉轉咁令 c6 , 62 , 99 配合一下, 唔好成日唔比個B 訓, 令個B 嘔奶.

民房

原文章由 zone 於 08-5-23 10:18 發表
咪同佢講婆婆唔得閒,如果99問咩事唔得閒,你咪話唔知,唔好答佢,如果你99直接問婆婆,你要同你呀媽夾好答佢係呀唔得閒呀,如果問點解,咪答佢唔得咪唔得閒囉,如果再問,咪答佢唔得閒我洗唔洗同你解釋呀,咁答係會好寸,但只 ...

唯有用呢個approach 啦. 如果覺得太密, 就話要出街或者有朋友來. 問點解咁多街去咁多朋友來探, 就話人緣好, 問佢係唔係有意見. 點解唔見你地有朋友聚會.. 哈哈

民房

原文章由 彤b^^ 於 08-5-22 17:54 發表
咪係囉,都唔知佢地諗乜,
個陣又係話想去我阿媽度睇仔,話幫 手,
(我唔洗番工都響度,而且事實係唔會幫倒,只會搞住晒)
我阿媽唔想換衫,響屋企通常都著得薄d嘛,叫我老公同佢地講,我老公鬧我,話我成家都係怪人,鍾意自閉,
...

咪係囉. 我都一樣. 我咪問佢囉 " 咁你又娶個自閉既? "
唔係唔比佢地去探, 但真係要適可已止嘛. 唔識做盞另大家難做, 令人反感

大宅

呀b係99湊,我又係逢星期五湊番屋企,反而係我呀爸個個星期六或日都要同呀囡玩,我呀爸都係超鐘意同佢玩,亦話過湊佢,但住得唔近,所以冇!學其他媽咪講,自已返工都攰到c,放假仲要周圍走,真係好忟,所以有時都會同呀爸講,今個星期好攰,唔出黎喇,又或者我地自己一家人去行街呀,下星期先出咁囉!

但係6299就真係難推d,放假都可以話想同bb去行下街,一家人行下做借口,但一至五就唔得,可唔可以話其實婆婆有其他野做,好難日日定時定候等你地黎探bb,一星期一至二次已經好夠喇!始終有人黎就着得好少少,好難可以自己一個係屋企咁着!

男爵府

我地呢d要返工既媽咪, 老婦人你又了解幾多, 晚晚咁夜收工, 返黎仲要湊女, 你估好過癮, 唔係搵食難, 我都想自己一手一腳湊返個女, 唔駛媽咪咁辛苦....

仲有呀, 大把老人家爭住湊孫, 你有明幾多呀??好似我個女未出世個時, 我同老公因為個女俾婆婆定女麻女麻湊,都搞到差點反木台呀!

男爵府

要見個孫唔係唔得,但唔好打搞人地羅,你個做招待你個果,好得閒,又有壓力喎,驚你話佢湊得佢個孫唔好,俾著你丫,幫個女湊bb,仲要驚湊得唔好俾人話,分分鐘話埋自己個女,做湊個果幾慘!

對,如果自己識做,識自重,唔好俾仔女咁多麻煩,才是一個好媽媽!

珍珠宮

原文章由 老婦人 於 08-5-22 19:28 發表

TO: 老婦人

某程度上, 有D人[逼]老人家幫D後生揍仔, 又唔比錢, 又唔理細路, 嗰D真係[不孝]!! 我估你係講呢D人~

有D情況, 係老人家本身想要多D錢, D後生本身有請開工人揍B, 就叫後生比B佢地揍, 收返幾千蚊咁~ D後生可以令父母多D錢, 又唔洗益外人, 自己又放心~ 何樂而不為~

睇事要多面睇, 呢個世界唔係下下1+1=2咁簡單架~~

[ 本文章最後由 Siuchoi 於 08-5-23 13:38 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至