論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因我又急要請工人,再唔請就趕唔切時間請,因我9 生,
又見到僱傭公司有個幾合眼緣,又係香港做過,又識講中文,
又識煮中國菜,佢樣樣經驗都幾好評分,但唯獨是沒有照顧初生BB經驗,我初時諗唔識可以慢慢教佢,我又見好多都係由第一次開始者,最緊要佢唔介意肯照顧初生BB,因好多就算有經驗都其實唔願意照顧,但有時諗返,如果佢無經驗,個BB會唔會好危險傢,
又有無人試過請D無經驗都可以跟得到,做得好呢?

大宅

我個工人來之前無照僱初生bb的經驗
係放產假時,慢慢教佢,都叫學到

如果係第一胎,就要諗諗啦
記得自己第一胎時,咩都唔識。

大宅

最緊要睇下你返咗工後有無屋企人/老人家上黎跟返2,3個月囉, 如果有都可以一試.......但就算無湊nb經驗都最好有bb經驗(即半歲度), 因湊d識行同bb係兩回事架.

同埋唔好請d太後生, 因未定性, 無心機學的.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 beepaul2007 於 08-5-21 14:22 發表
又識煮中國菜,佢樣樣經驗都幾好評分,但唯獨是沒有照顧初生BB經驗,我初時諗唔識可以慢慢教佢,我又見好多都係 ...

如果係自己個b,就算無經驗,都可以好有心咁學,但佢地有無呢個心當係自己咁小心照顧呢,就真係講運,如果大頭蝦d,就有排煩啦,你知啦,奶既份量好重要,餵奶/沖涼時好多細節要照顧到,時時刻刻都要留意住個b,包括訓教,如果得佢一個人,你真係要諗下,你自己一個人,老細唔係度時,你都會蛇下皇啦,何況佢,佢一蛇皇,可能要touch wood 架喎,但佢自己有湊自己new born既話,就知有乜情況會大鑊野....習慣左小心,咁會好好多

大宅

點解你唔揀overseas有nb經驗既, 應該都仲請得切架喎.....

想問下個agent介紹比你香港呢幾個係完約定斷約架呢......我自己就覺得如果請香港完約既就真係要揾個有nb經驗, 因你試諗下, o個幾個未湊過nb, 咁佢地平時都有得出下街, 到你要佢湊nb o個時應該唔會點出街架喎, 佢地肯唔肯呀, 又或者偷偷帶你個b落街咪又係煩.

仲有, agent講既野唔好盡信, 為咗幫佢地揾工, 分數比幾多分都得啦.

別墅

好老實, 比我會請D本地剛or就完約而有湊NB 經驗。1 來-可以面對面interview, 鍾意問咩都得, 2來- 佢地簽過新visa都係2個月左右 (除非你係第一次請人, 可能要3 個月)。 請海外有經驗都得, 但你要睇佢份資料, 是否已做了多年經驗, 如果你淨係見到得2 年經驗, 你就會小心啦 (我依家個姐姐同我講, 佢地海外的工人話有經驗, 但好多都無架)。
家姐 2005年12月19日出世﹗                                      細佬 2010年11月1 日出世!

大宅

至幣依家好多完約都揀工呢, 連湊2,3歲既小朋友都唔願, 何況nb.......

好似我阿姐就係一個例子, 我女半歲開始湊, 就黎完約, 係佢主動唔續的, 我兩公婆返工, 阿女8月返學佢都覺得辛苦.......後來知道佢原來有朋友介紹份工比佢仲筍過我呢份, 家庭差不多, 但個小朋友返全日, 唔使點做, 簡直係dream work啦.

大宅

有nb經驗就係有, 無就係無.......就算佢係海外湊nb, 起碼知d手勢點樣, 你train佢一排都好易上手, 最緊要肯學同人品問題.......都係o個句, 睇彩數.

男爵府

我而家果個開頭都係唔識湊B,成日攬到阿B嘔奶,佢唔知什麼叫掃風,抱B唔會"藍"住條腰,真係要有心機教同埋最緊要佢肯學,(佢係海外的,話自己在台灣湊過B),不過唔知係咪吹水,我而家都念住抄佢,但手頭上冇一D識湊BB經驗,真煩!

大宅

原文章由 beepaul2007 於 08-5-21 14:22 發表
又識煮中國菜,佢樣樣經驗都幾好評分,但唯獨是沒有照顧初生BB經驗,我初時諗唔識可以慢慢教佢,我又見好多都係 ...

I also have a new born... though now 5 months old...
I chose maids with babies in their homeland... and those "babies" MUST be teenagers now...

Reasons:
(1) those kids are old enough, that maid won't miss them too much...
(2) with such experience, that maid surely knows how to be careful with bb's head... u know sometimes maids without children may simply carry the baby without paying attnetion to head bumping into door...

I think you should hire someone with children instead... new born is just so fragile... 唔好後悔一生架...

大宅

我個印印話自己有new born經驗, 但返工後阿媽話佢好唔點兼唔肯學嘢, 教極都係咁, 俾佢揍阿B會有危險, 結果阿媽要我學自己揍, 印印只會做d粗重嘢/ assist我。攪到我宜家唔敢自己落街留低阿B俾佢。

其實揍BB一定要攞個心出嚟先會揍得好, 個仔唔係佢既, 點會樣樣嘢都咁小心。

別墅

totally agree. overseas有nb經驗既, 應該都仲請得切架喎!

完約嗰D好少好少會肯凑new born, 分分中搞一輪都係得個吉,請倒亦未必肯同你列尾...

不如快去agent 睇file...要快, 而家new born exp.工人極難求。我問左幾間agent, 比足時間(我九月尾要人,四月頭已放聲氣)叫佢地留new born exp. file, 佢地都有覆我,但兩個月先共得2,3個file合我要求...仲要手慢冇...係真係冇左...

我都係呢幾日先叫confirm到一個合要求的oversea 印印。
祝好運

原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-21 15:17 發表
點解你唔揀overseas有nb經驗既, 應該都仲請得切架喎.....

想問下個agent介紹比你香港呢幾個係完約定斷約架呢......我自己就覺得如果請香港完約既就真係要揾個有nb經驗, 因你試諗下, o個幾個未湊過nb, 咁佢地平時都 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 我的小豬 於 08-5-21 23:53 發表
totally agree. overseas有nb經驗既, 應該都仲請得切架喎!

完約嗰D好少好少會肯凑new born, 分分中搞一輪都係得個吉,請倒亦未必肯同你列尾...

不如快去agent 睇file...要快, 而家new born exp.工人極難求。我問左幾 ...

唔理佢有無經驗, 只要有愛心同肯學野已足夠

大宅

一定要請有NB 經驗的,雖然都係死...但起碼都有一兩成工夫,穩陣啲!!
:-D

大宅

原文章由 mimikitty28 於 08-5-22 11:54 發表

唔理佢有無經驗, 只要有愛心同肯學野已足夠

agree.

我現時個姐姐,我請佢時佢冇經驗.
連工作經驗都冇, 只係培訓緊.
但agent比好高評價.
咁我話ok. 係佢到之前(要2個月) 個agent話盡量教佢點照顧nb.
佢到步時細b未出世, 所以我未放假. 就只係教佢d屋企常規.
到bb出世, 我自己吾識. 就叫我mami教佢.
(我大女時都係我mami教個姐姐, 但都要滿月後先交比佢沖涼)
但bb出院我mami教左Anik姐姐2日, 我mami就吾舒服同吾到bb沖涼, 我又吾識, 好warry. 但Anik話得啦, 我識啦咁. 我mami就睇住佢同bb沖涼. 最後我mami話佢真係得, 一d都冇錯做得重細心過佢咁話. Anik好細得18歲.

我個Agent教我點選擇工人.
年紀細容易教 比 年紀大有自己個套吾聽講
要全新吾好係hk做過 ; 冇比較 (吾使成日話以前點點點..)
就算急請都要找d在同一顧主做左4年; 如果好顧主點會吾績多2年. (過左4年就話要比長期服務金;所以吾續. 如果吾係一定有問題)
可能Anik細好有童心, 一有時間就同2個小朋友玩, 唱歌, 睇圖書.

大宅

原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-21 16:46 發表
至幣依家好多完約都揀工呢, 連湊2,3歲既小朋友都唔願, 何況nb.......

好似我阿姐就係一個例子, 我女半歲開始湊, 就黎完約, 係佢主動唔續的, 我兩公婆返工, 阿女8月返學佢都覺得辛苦.......後來知道佢原來有朋友介紹 ...

靚媽唔易做:
你個姐姐同我果個好似,
佢黎左2年,有一年半都係我同佢一齊湊2個小朋友,今年9月我個女讀k1,我講到明我自己帶佢返學放學,佢都唔同我續約!
點知帶佢返agent到,有walk in客揀佢,點知又係要湊2個!

大宅

原文章由 WindyTan 於 08-5-22 16:02 發表

agree.

我現時個姐姐,我請佢時佢冇經驗.
連工作經驗都冇, 只係培訓緊.
但agent比好高評價.
咁我話ok. 係佢到之前(要2個月) 個agent話盡量教佢點照顧nb.
佢到步時細b未出世, 所以我未放假. 就只係教佢d屋企常規.
...

windy Tan:
咁你都算好彩!搵到個有愛心姐姐!

大宅

我個姐姐都係未做過野,無照顧初生bb經驗!
so far 呢2年都有愛心對我2個小朋友!

大宅

可惜份dream work無請佢呢, 人地嫌佢手腳太慢.......佢依家都好頭痕, 因揾親d都係湊nb, 咁相對我份工好打好多囉......

你係咪全職媽咪呀, 佢地唔鐘意mom stay in架同埋2個小朋友都唔鐘意.......我屋企得一個, 我係working mum, 放工返到去我自己湊女, 佢負責煮飯, 仲要一個wk煮4日度架乍, 夜晚我同阿女訓, 佢自己訓........咁都嫌辛苦, 真係唔知佢想做咩.......好啦, 依家咪自己攞黎囉.

原文章由 NaNami 於 08-5-22 19:36 發表

靚媽唔易做:
你個姐姐同我果個好似,
佢黎左2年,有一年半都係我同佢一齊湊2個小朋友,今年9月我個女讀k1,我講到明我自己帶佢返學放學,佢都唔同我續約!
點知帶佢返agent到,有walk in客揀佢,點知又係要湊2個! ...

首頁

尾頁

跳至