樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我要賣了現居單位才夠錢周轉買新單位,請問買樓賣樓那段空擋期大家會怎辦?

大宅

其實也不一定要搵定搬或短租
1. IF 您E + 層樓無二按 問定銀行可否買新樓時借到博橋費, 比息遮, O廿您咪先買新我成交左先呢邊成交

2. 您賣樓時, 要求對方租番1-2 個月, 您要求地產同您攪埋D租約
O廿就當然要您有把握短期搵到樓先啦.

我之前就傻左交吉左先入伙相隔成1.5月, 咪要搵倉同搬返娘家

原文章由 waiwai-lamlam 於 08-5-22 21:04 發表
我要賣了現居單位才夠錢周轉買新單位,請問買樓賣樓那段空擋期大家會怎辦?
鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

別墅

GUM如果遲遲賣唔出宜家個單位就大wok...

原文章由 叉雞飯 於 08-5-22 21:50 發表
其實也不一定要搵定搬或短租
1. IF 您E + 層樓無二按 問定銀行可否買新樓時借到博橋費, 比息遮, O廿您咪先買新我成交左先呢邊成交

2. 您賣樓時, 要求對方租番1-2 個月, 您要求地產同您攪埋D租約
O廿就當然要您有把 ...

複式洋房

無錯...賣唔出就大大鑊...
你賣o左間屋先啦...
我都係咁先賣屋,再慢慢選買或租屋...
因你搵到買家可同佢傾交吉期,如有心水屋可30日交吉,如無就長至45-60日都得...
而家個樓市其實唔係報紙講得咁好架咋...
我賣了屋想搵租盤,個個經紀都話而家賣盤多買家少,因個個業主都認為而家好價,想放o左先...
所以唔使心急買屋,賣o左而家呢間先啦...

大宅

認同!

原文章由 EliseMic 於 08-5-22 23:50 發表
你賣o左間屋先啦...
因你搵到買家可同佢傾交吉期,如有心水屋可30日交吉,如無就長至45-60日都得...
我賣了屋想 ...

大宅

認同!

原文章由 EliseMic 於 08-5-22 23:50 發表
你賣o左間屋先啦...
我賣了屋想 ...

侯爵府

我都覺得賣左住緊間屋先買新屋, 萬一買左新屋舊果間又賣唔去, 棧煩...你賣屋時可以要求長成交期, 我曾經要求4個月添呀, 咁比多d時間搵樓, 加上d經紀知道你換樓重可以賺2份佣, 都會落力幫手...

男爵府

我都有類似的問題出現,但點都係賣出先,然後先買新架好0的。
不過,我成日都諗唔到賣0左同買0左的期間,我可以住邊呢?唔係個個都可以長交吉的,又唔知有冇短期租約,又驚會貴0的租,真煩啦!

大宅

可以月租服務式酒店住宅

首頁

尾頁

跳至