懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

各位媽媽.我是新手呀. 我想問問大家,有無人試過係八珍買現成的姜醋呀?我問了價錢, 430蚊12人分量, 這個貴些呀還是自己煲貴d呀?邊樣好d呢???還有是幾時開始要煲架?我現在27w..如果要自己煲.要開始煲未呀?

我的問題好多呀.希望各位姊妹可以幫幫我....
thk

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 crickey 於 08-5-21 20:01 發表
各位媽媽.我是新手呀. 我想問問大家,有無人試過係八珍買現成的姜醋呀?我問了價錢, 430蚊12人分量, 這個貴些呀還是自己煲貴d呀?邊樣好d呢???還有是幾時開始要煲架?我現在27w..如果要自己煲.要開始煲未呀?

我的問題好 ...

你要唔要派俾人呀?
我之前都有諗過買現成果d...但聽過有媽媽話d 現成薑醋d料好"un" 架...派俾人好唔得體呢
其實自己煲真係唔係好難架咋...我都係自己一手一腳攪掂...
分3晚刨左15斤薑...我就6月中預產, 5月頭開始煲囉~但有d人鍾意再入味d, 就預產期前2-3個月就已經開始煲喇
執仔之手 與仔偕老

大宅

要呀.,我奶奶個邊都要派呀..
咁我要買什麼姜呀?你15斤姜,要買幾多醋呀同豬腳呀?

大宅

梗係自己煲好d啦,我兩個b都係自己煲,其實唔係好難,始終都係自己親自煲,然後派比親朋戚友好啦!

別墅

Can u send me the receipt? Thx
我係一個六隻貓貓既貓媽...而且今年九月都會做小寶寶o既媽媽!

http://fionalan2612.spaces.live.com

禁止發言

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我有個難題:
我奶奶就已經煲好兩大煲姜啦,啲姜係我亞媽買嘅,因為我奶奶話佢要派俾好多親戚、朋友。
而我亞媽呢。。。佢冇煲哦,我都唔知到時佢俾乜啲親戚食。

我想問:
1。姜醋係咪男、女家各自煲?
2。男家煲埋比女家?

大宅

薑醋係阿爺阿麻派同送比親戚既,所以雖然我無奶奶,我阿媽都唔會幫我煲,驚比男家個邊話佢爭住做,佢話男家咁多女長輩,都人肯幫手煲,就買現成,好唔好食都係男家面子問題,外婆唔方便插手。

不過,我阿媽講明要陪月煮雞酒,再叫老公12朝送去阿媽處,當係做阿爺的送比外婆,外家親戚來阿媽屋企可以食雞酒

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 crickey 於 08-5-21 21:34 發表
要呀.,我奶奶個邊都要派呀..
咁我要買什麼姜呀?你15斤姜,要買幾多醋呀同豬腳呀?

我15斤薑+25斤醋, 因為醋要不斷加呀, 所以準備多少少
豬腳未咁快買呀...到生完先買
所以未預呀
薑你去街市買普通薑都得...不過記得唔好揀D浸過水, 發哂芽果D喎...買返黎之後刨完要風乾同落鑊加少少油炒下
執仔之手 與仔偕老

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我mami話會自己煲..佢話出面果d唔好食
如果要派比人預多d好d
我舅母7月生..我mami都幫佢買左30斤薑..其實刨左薑皮又會無咁d...預鬆少少穩陣d
我99果邊煲唔煲我都費事理咁多...mami會幫我煲

大宅

謝謝你們的意見呀..我媽媽之前都會煲架,不過近兩年佢同爸爸身體都唔好, 所以佢唔會煲..但我99,我就唔知啦.佢乜都話唔識..如果我煲,.我會煲埋比佢...
我想問問.姜要風乾幾耐呀?幾多日呢?係唔係就咁放係窗口吹就可以架?
謝謝你的幫忙呀..咁我可以唔洗媽媽分心幫我啦...

王國長老

原文章由 crickey 於 08-5-22 20:10 發表
謝謝你們的意見呀..我媽媽之前都會煲架,不過近兩年佢同爸爸身體都唔好, 所以佢唔會煲..但我99,我就唔知啦.佢乜都話唔識..如果我煲,.我會煲埋比佢...
我想問問.姜要風乾幾耐呀?幾多日呢?係唔係就咁放係窗口吹就可以架 ...

薑因為買返黎要洗下先刨...所以刨完我放0係窗邊, 吹2-3日, 等佢乾返先落鑊...記得D薑皮要留返坐月沖涼用呢~
執仔之手 與仔偕老

大宅

薑皮可以留咁耐架?如果刨唔到完整都可以架??薑皮要唔要吹乾架?還是刨完後,可以立即用保鮮袋裝起呀?

王國長老

原文章由 crickey 於 08-5-22 22:52 發表
薑皮可以留咁耐架?如果刨唔到完整都可以架??薑皮要唔要吹乾架?還是刨完後,可以立即用保鮮袋裝起呀?

薑皮要風乾先可以用保鮮袋裝起~ 唔係會生蟲仔架~ 我之前都曬左成一個星期先可以完成乾透...不過我係刨完先洗架~ 後來問其他媽媽話刨之前洗會好d, 所以你唔好學我呀~
丫...我有份薑醋既整法資料....係之前bk d媽媽send出黎架...你有興趣的話可以pm個依貓俾我...我send俾你丫?
執仔之手 與仔偕老

大宅

thank
pls send to me
[email protected]

王國長老

原文章由 crickey 於 08-5-23 16:51 發表
thank
pls send to me

已經send左喇
你睇下收唔收到
收唔到就話我知啦~~
執仔之手 與仔偕老

大宅

收到了, 十分感謝呀..我還以為好難, 原來都不是太覆習...你的食譜好易明..謝謝

大宅

可否SEND埋比我呀, 麻煩哂!

大宅

買薑貼士: 記住最好唔好係菜檔買濕左水既薑~~唔識分的話~~最好去街市賣乾/雜貨的檔度買~~我上個月係街市見約 $7/斤

溫馨提示:
1. 如許可的話,最好煲 2煲薑醋~1煲係孕婦自己食既~1煲係派俾親朋戚友食既~~點解?? 因為自己食既~不用落豬腳一起煲~~只需要薑 + 醋 就ok ~咁d醋飲起來就無咁肥囉~~同埋自己食個煲醋亦可以唔駛 +黑酸醋 ~~黑酸醋只需要加係俾人食個煲就 ok ~~ 真係好味d既~~

2. 有時間準備的話~~薑醋最好係產前 3個月左右煲~~d 薑係會好食d架~~~

首頁
12345...6

尾頁

跳至