烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問邊隻好用,7-11有隻$99換購, 唔知有冇媽咪用過好唔好用呢, 比起煤氣爐係咪要蒸耐d架, 謝謝!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Kwan 於 08-5-21 16:50 發表
請問邊隻好用,7-11有隻$99換購, 唔知有冇媽咪用過好唔好用呢, 比起煤氣爐係咪要蒸耐d架, 謝謝!

我用"特福", 我覺得好好用, 快過煤氣爐, 我開掣計, 30秒咁上下, d 水就開始滾, 分幾2分鐘就有蒸氣出, 又唔熱, 唯一係個size 細, 想蒸大碟既餸就唔得囉, 蒸點心一流!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

原文章由 mclam 於 08-5-21 17:18 發表

我用"特福", 我覺得好好用, 快過煤氣爐, 我開掣計, 30秒咁上下, d 水就開始滾, 分幾2分鐘就有蒸氣出, 又唔熱, 唯一係個size 細, 想蒸大碟既餸就唔得囉, 蒸點心一流!! ...

我都係用 tefal
用左3年幾

十分好用 ! 蒸魚蒸肉餅, 時間應該差不多. 而且唔使等水滾, 唔使睇火

樓主, 你講換購果部係咩牌子 ??

[ 本文章最後由 sasa@uk 於 08-5-21 17:33 編輯 ]

伯爵府

我無為意佢咩牌子, 咁平都係冇牌子呀, 見佢咁平, 想早餐用來蒸下燒賣都幾好嘛, 我怕要好時間先熱等好耐嘛, tefal幾錢部呢?

原文章由 sasa@uk 於 08-5-21 17:32 發表

我都係用 tefal
用左3年幾

十分好用 ! 蒸魚蒸肉餅, 時間應該差不多. 而且唔使等水滾, 唔使睇火

樓主, 你講換購果部係咩牌子 ??

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 Kwan 於 08-5-22 12:17 發表
我無為意佢咩牌子, 咁平都係冇牌子呀, 見佢咁平, 想早餐用來蒸下燒賣都幾好嘛, 我怕要好時間先熱等好耐嘛, tefal幾錢部呢?

我都買了部tefal的電蒸籠, 平少少的那款, 好似約$250. 我放在公司蒸飯 (因我好抗拒用微波爐). 不過我落水係落到"min"水位, 好似都要4-5分鐘才水滾. 不過我覺得好好用, 好滿意!

7-11換購那部我都有留意, 不過我帶好大盒飯, 7-11那部唔夠放我的飯盒.

如果budget容許, 我會揀tefal這些有牌子的電器, 始終有信心一點. 同埋個蒸籠大dd, 平時煮飯都可以用來蒸餸, 多d機會用.

伯爵府

唔該呀, 等我去睇睇先!

原文章由 amypekkle 於 08-5-22 13:23 發表

我都買了部tefal的電蒸籠, 平少少的那款, 好似約$250. 我放在公司蒸飯 (因我好抗拒用微波爐). 不過我落水係落到"min"水位, 好似都要4-5分鐘才水滾. 不過我覺得好好用, 好滿意!

7-11換購那部我都有留意, 不過我 ...

大宅

咁7-11煮麵嗰部機有人用過呀,我想買返公司煮麵食.

大宅

咁7-11煮麵嗰部機有人用過呀,我想買返公司煮麵食.

珍珠宮

原文章由 amypekkle 於 08-5-22 13:23 發表

7-11換購那部我都有留意, 不過我 ...

我果部都係30秒出蒸氣 ,,,,,,,

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 貓姐 於 08-5-22 22:55 發表
想問下係邊度有得買呀, 吉之島會唔會有呀

你問tefal那個電蒸籠? 吉之島唔知有冇, 我估有掛. ?-(
我係在豐澤買的.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至