烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿仔最近病了(快一歲), 剛好番, 但仲有d咳及少少流鼻。我於是買了一些川貝與雪梨同燉, 並加冰糖。但奶奶知道, 吵晒話唔可以俾雪梨水阿仔飲, 佢話大人都唔飲得, 何況一個尚未好番既小朋友。但我實在唔明點解唔可以, 我睇湯書話川貝燉雪梨係可以有化痰止咳之用,且我係余仁生買川貝時亦問過果道D人, 佢地都話OK。究竟川貝燉雪梨有D mud問題?

男爵府

乜原理呀
我時常這樣整比女吃啦
好好喎
對咳
我媽說 bb 1歲後
咳 川貝都吃得啦

男爵府

梗係可以啦~ 朋友教我用川貝燉薑汁雪梨, 食時加小小蜜糖!

男爵府

我就係唔明點解law, 佢好不滿我整雪梨川貝俾阿仔飲, 佢話大人無事無幹都唔飲得.

佢話如果要整, 只可以用蘋果, 或者"鍾"碎D川貝, 用米水開俾阿仔飲。

做錯野俾佢話唔係問題, 但我唔明自己錯左D mud, 所以上來問下係咪川貝燉雪梨有d mud 問題唔可以俾一歲bb飲我唔知law。

原文章由 mander888 於 08-5-22 16:24 發表
乜原理呀
我時常這樣整比女吃啦
好好喎
對咳
我媽說 bb 1歲後
咳 川貝都吃得啦

男爵府

可能佢覺得雪梨比較寒涼啩.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你唔問下佢因乜解話唔得.
我仔睇開個中醫都話乾燥呀,咳呀都可煲呀.

男爵府

Hi

我只將川貝磨粉,再加一塊細果皮燉2個鐘。連續飲5日(每日飲1次)
有時加apple

男爵府

我冇將川貝磨粉, 因我怕會苦, 阿仔唔飲。每一種食物當然有好多唔同煮法,但我其實想問點解或者係唔係川貝一定唔可以燉雪梨。

我冇問佢點解,因我同99唔係好arm, 當然有很多事情做成, 試過我只不過同佢講唔好成日俾錢及買野俾我工人, 佢就周圍同人講話我鬧佢; 試過我阿仔只係得個6個月剛開始食粥時, 佢就煮燕窩粥俾阿仔食(冇整爛, 一條條),阿仔吞唔到, 食到梗頸, 我咪俾返佢, 以為費時" side"左佢, 佢係酒樓話我冇規舉。所以我宜家係儘量少同佢講野, 佢講咩我都係"哦哦哦", 而且我知道佢每一次都會講d佢認為對既"彎"理, 我驚我忍唔住"博"返佢, 就仲大件事。

對唔住, 講左好多其他野唔關個topic事。

原文章由 Man04 於 08-5-22 19:26 發表
Hi

我只將川貝磨粉,再加一塊細果皮燉2個鐘。連續飲5日(每日飲1次)
有時加apple

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你買d靚既係唔苦ka
我仔通常原粒食ka,仲好鐘意tim

子爵府

川貝係可以燉雪梨, 不过我建議你先搞清你個仔係寒咳定熱咳先....
我通常係用川貝燉蘋果 (方法係我個中医師教我既) , 不過好大机會亞仔唔鍾意飲...
所以我會燉瘦肉, 咸味可以蓋左川貝既苦味, 你都可以試下, 我個仔食过就好work啦....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kellyly 於 08-5-22 23:51 發表
你買d靚既係唔苦ka
我仔通常原粒食ka,仲好鐘意tim

點樣原粒食呀??

我前兩日係樓上燕窩盞買左一樽仔既原色珍珠川貝(重2兩),賣$99,鬼死咁貴。

我都煩緊點樣整???

首頁

尾頁

跳至