跳至

首頁

尾頁

大宅

現時係葵涌邨商場的巴士總站
89B的特別線往荃灣大會堂
總站將由葵涌邨巴士總站調往大窩口公園旁避車處
5月25日開始調動,將會方便百葵、合葵的街坊
會係百合葵樓對出巴士站會加設一個落客站,上車站除了係總站外,亦會係葵馥苑對出的lift 附近亦會有站,之後再入返葵涌邨巴士總站,其餘路線大致不變。

葵盛專線小巴有限公司
查詢電話:2414 1378

改動路線以下:(紅色係新加的站)
灣景廣場開出:海盛路,大河道,沙咀道,德士古道,大窩口道,石頭街,大窩口道,上角街,大窩口道,葵涌巴士總站,百合葵樓對出巴士站,大窩口道公園停車場

大窩口道公園開出: 葵馥苑,巴士總站, 大窩口道,上角街,大窩口道,德士古道,沙咀道,眾安街,楊屋道,大河道,沙咀道,圓墩圍及海盛路。
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

唔好意思,我係住石頭街o既,但想問o下可否於星期六及日加密o89B既班次,因本人發覺於上述日期等車,無論上午 / 下午,有時等成半個鐘都無車,就算有都滿晒坐,因我個小朋友係荃灣廣場果邊返興趣班,經常因為以上原因而要帶他搭其他車再行好耐先返到學。若不能加開班次,可否留少數坐後予分站乘客搭。

另外,大窩口道公園開出係o米唔再經石頭街,因我見你寫新路線係無石頭街。

麻煩晒你幫我跟進。Thanks

男爵府

我都係住係石頭街, 每次等89b都會等到一肚氣, 同 ElainAiolia所講既一樣, 一係等成15-20分鐘先有車, 但係經常性無位, 我發現其實有好多坐89b既人都係係寶石樓到落車, 每次去到荃灣廣場既人唔多, 但反而係石頭街有唔少人想去荃灣廣場, 但又會因為無位而無得上。所以近來我己經唔等89b, 寧願坐巴士到如心或西鉄站之后行過去, 好過係到白等......

真係麻煩ivan你諗諗辦法, 另外其實家陣重有冇向政府申請小巴由石頭街去葵芳呢?我地都等左成三年lu, 家陣去葵芳我地只可以倚賴43, 去程都還好, 可以接受, 但由葵芳回程我地就要行到去盛芳街那邊先有43巴士站, 如果坐302就係大窩口油站或悅來到落車, 要行成十鐘先上到石頭街, 真係好唔方便。

大宅

ivan,

我贊成比比所講,其實搭89B既人多數都係寶石大厦or眾安街落車,並唔係咁多人會搭去總站果邊。

另外,由石頭街去葵芳呢條線我覺得好有需要,尤其係葵芳返o黎簡直頭都大埋。

比比其實我都係住你果度o架。

大宅

醒目開學勳章

嘩 我贊成都極點啦 我個仔個契媽係葵芳返工架 我地要去搵佢落卜3有車搭 返黎就....... 重有就係上午至中午 如果想返石頭街 唔去葵興都唔知邊有小巴搭law 連旺角d紅色小巴都話唔上石頭街 淨係去到葵涌邨

男爵府

原文章由 catfishhome 於 08-5-22 07:04 發表
嘩 我贊成都極點啦 我個仔個契媽係葵芳返工架 我地要去搵佢落卜3有車搭 返黎就....... 重有就係上午至中午 如果想返石頭街 唔去葵興都唔知邊有小巴搭law 連旺角d紅色小巴都話唔上石頭街 淨係去到葵涌邨 ...

淨係去到葵涌邨 ...咁石頭街點...?反對...有無MUG MUG 議員理下D 住大窩口既居民架...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係住石頭街o個邊的,89b真係好少車,
有時等到又冇位,好苦惱!

而家改線就唔上石頭街嗎??????唔好啩!
咁我地咪唔洗去荃灣廣場!!!!!!

如果你地想o係葵芳返屋企,
可以去葵涌廣場o個邊坐930或紅色小巴返上去,
紅色小巴有時唔經石頭街,但930一定經。

大宅

SORRY, 89B 及89B 特別車都經石頭街的,我打漏左唔好意思呢!
但有關89B 的車不足的問題,我已同運輸署反映,另在區議會已設立工作小組,我地會做監察的角色,數小巴的數目及時間是否太疏等。
至於可否由石頭街往葵芳的小巴,亦會同運輸署研究是否可行呢!
多謝大家的意見!

原文章由 ChristieMing 於 08-5-22 16:02 發表
我都係住石頭街o個邊的,89b真係好少車,
有時等到又冇位,好苦惱!

而家改線就唔上石頭街嗎??????唔好啩!
咁我地咪唔洗去荃灣廣場!!!!!!

如果你地想o係葵芳返屋企,
可以去葵涌廣場o個邊坐930或紅色小巴返上去,
紅色小巴有時唔經石頭街,但9 ...
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

ivan,

你唔好怪我o地住石頭街o既居民咁多oo申,只不過我o地覺得你o地只側重o左葵涌邨班居民o既方便,無理過我o地呢邊o既苦處,我o地呢邊都有好多要出外工作o既媽媽及好細個o既小朋友,希望你唔好忽視我o地住石頭街o既居民。

最後結果係點都好la,都要同你講聲唔該晒!

[ 本文章最後由 ElainAiolia 於 08-5-23 00:42 編輯 ]

大宅

ElainAiolia,
你都唔好怪我側重葵涌邨,因為現實我係葵涌邨的區議員。
不過如果你地有咩意見,我地能夠做到的,都會儘力去做!
另外,講開之前石頭街往葵芳的小巴路,我同你地的區議員許祺祥傾過,佢係之前一直同運輸署傾緊有關的路線,不過受著葵芳新都會道路工程的影響,一直未有咩進展,我同佢都會繼續跟進有關路線的事宜。
葵涌邨和石頭街都係同坐一部車,應該團體一齊爭取的!
街工 阿達
原文章由 ElainAiolia 於 08-5-23 00:39 發表
ivan,

你唔好怪我o地住石頭街o既居民咁多o野o申,只不過我o地覺得你o地只側重o左葵涌邨班居民o既方便,無理過我o地呢邊o既苦處,我o地呢邊都有好多要出外工作o既媽媽及好細個o既小朋友,希望你唔好忽視我o地住石頭街o既居民 ...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

PANGPANGCHUNG :

我都係住石頭街, 313 司機我多數直接打去路線牌個電話投數,
記底車牌, 佢即時都有覆.

禁止訪問

大宅

上星期我與運輸署開會,已反映有關313司機態度問題,
請留意是邊個車牌和司機姓名!我估我地反映的話,運輸署及小巴承辦商會重視d 的!
原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-6-1 19:08 發表

我投訴咗N咁多次

大宅

好媽媽勳章

PANGPANGCHUNG :

咁我即時call, 有個陳生話佢跟進緊個司機,
之後巳再唔見司機.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

唔洗多謝, maybe 我都識你.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我個女讀高智, 之前未分班一定見過,
你叫佢see le 張實唔識la,
而家大左好多囉.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至