夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位靚媽咪
小妹下年plan 影婚紗相, 但花多眼亂 唔知點揀
各想請教妳們的意見
香港影定台灣影好?
有無邊間公司平靚正ga?
係咪係婚紗展book會抵的?
萬分多謝!!!

大宅

我自己上兩年結婚係香港新天地影, 無諗過去台灣, 始終我覺得娘娘地, 同focus係d景度, d衫又無甘靚....

大宅

唔記得講, 我係結婚展度訂架, join package平d, 同多d野送, 好似多個造影呀!! 之後有朋友walk-in報, 同我地compare, 我地都抵d

大宅

大型婚紗相店唔係話唔好,不過又的確質素參差,就算同一間店,唔同攝影師影出來效果同質素都唔同.....同埋比較呆板,變化唔多...我有朋友喺婚紗店度做,所以都知d...有時影相的,或者執相的,想加入自己的創作原素,就算效果更好,都唔得...

所以就算去婚紗店影,我都會suggest搵freeleance攝影師影多輯靚相~~佢地通常比大型婚紗店的攝影師更細心同有耐性,同埋好多嘢都可以自己決定,又可以同攝影師一齊plan點影~特別有意思~

我以前讀書果陣都有參與私影做過吓model俾人影(唔好笑我,我唔靚,只係貪玩試吓),所以知道有唔少freeleance攝影師真係好好架~~

所以樓主可以考慮吓~

別墅

我睇過有關婚紗照既討論.

好多新娘子讚一間台中婚紗攝影, 你不妨可以睇睇

http://www.masalili.com.tw/

又或者參考
http://wedding.esdlife.com/weddingphoto/chi/photo/default.asp

祝你新婚愉快

大宅

好似好抵喎 我都打算去台灣影一輯做紀念

原文章由 bilberry 於 08-5-22 15:31 發表
我睇過有關婚紗照既討論.

好多新娘子讚一間台中婚紗攝影, 你不妨可以睇睇

http://www.masalili.com.tw/

又或者參考
http://wedding.esdlife.com/weddingphoto/chi/photo/default.asp

祝你新婚愉快 :e ...

別墅

原文章由 tsmun 於 08-5-22 15:52 發表
好似好抵喎 我都打算去台灣影一輯做紀念

我睇討論區, 話呢間台婚紗攝影價錢好實, 唔會到時又叫你買乜.
你可以去討論區睇睇其他已經影左既新娘子意見.

男爵府

原文章由 catmimi 於 22/5/2008 05:45 AM 發表
各位靚媽咪
各想請教妳們的意見
香港影定台灣影好?
萬分多謝!!! ...

我舊年喺香港 + 台灣影咗兩輯唔同既婚紗相!我 + 老公覺得兩輯都好靚~ (我地所有朋友都話兩輯都靚!) 唔同style...

香港果輯喺"法國婚紗"影,影咗8000幾HKD~ 佢地舊年多咗個新studio,所以會幫妳影哂兩個studio!

台灣果輯我喺"薇薇新娘"影既! 埋單兩萬幾HKD~ (唔計機票酒店喎!) 我book 時做緊特價...我見佢地台灣門市好多獎狀~ 依幾年婚紗攝影都係佢地攞第一! 事實上果頭婚紗攝影舖頭最多人都係薇薇新娘~~~ 幫我地影果個攝影師咁啱仲係幫譚小環影婚紗相既攝影師添!

仲有"薇薇新娘"既善後服務都好好~ 因為我返咗英國後,寄相上有些少問題,佢地打咗幾次長途電話同我傾掂佢~~~~

[ 本文章最後由 Vca 於 08-5-22 11:09 編輯 ]

伯爵府

雖然我地無出去影 (因自己可以攪掂)
不過都睇左好多 fan 既相
香港果 d, 間間都係果 d 景
人人影出黎都一鬼樣

taiwan 果 d
個人蓋過 d 景
跟本睇唔出响邊度影
同埋 d 所謂海灘相
得個人, 景就無喇

複式洋房

原文章由 catmimi 於 08-5-22 13:45 發表
各位靚媽咪
各想請教妳們的意見
香港影定台灣影好?
萬分多謝!!! ...

更係...去台灣影了...台灣影得好好呀!我好多朋友都係台灣影..我就係嫁埋台灣...所以婚紗相係台灣影la///

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

翡翠宮

我都係plan左下年農曆年後結婚,本來決定左今年年尾,但點知honey屋企個邊有事,所以要壓後~~~

我打算係新天地影婚紗相,因為貪有我最鍾意hellokitty夢幻影城,我完全無考慮過係大陸or台灣,我始終對hk出品比較有信心,但問題係你預幾多錢影婚紗相,因為好老實講大陸or台灣一定平d,香港影閒閒地都過萬,我就預大概1,5000至2,0000,應該要咁上下~~~

男爵府

我喺台灣同香港睇辨佢地都冇特別sell 我 or 企圖屈我喎...反而喺台灣薇薇睇辨時,佢地比我屈多咗幾張就真! 台灣果輯我總共買咗125張~ 原來package 包38張相、一張唔記得幾大既油畫、一張5呎真人size 海報、一張黃金証書...仲有唔記得幾多相架相簿~ (因為好多野仲喺香港娘家屋企未帶過來!)

法國婚紗係我伴娘介紹既,我伴娘影時睇辨一張都冇加到 - 但佢話法國婚紗完全冇hard sell 過佢! 我就加咗30張~ (total 48張) 不過佢地全程態度好好,完全冇比人屈既感覺,比錢比得條氣好"鋸"!

講真,依幾年咁鬼多人結婚,佢地生意都唔憂做啦! 尤其係大公司~ (細果d就唔敢講嘞...) 信譽好既公司而家唔興hard sell 屈人架嘞!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港我就冇影過,我喺台灣影既~
我影嗰間叫"法國巴黎",係朋友介紹~佢地d婚紗同晚裝好鬼靚,特別係d婚紗,件件都靚到暈~
輯婚紗相都影得好靚,佢地既服務又好!完全冇hard sell,又唔會屈我加相or買呢樣嗰樣,個package係咁多野就咁多野!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Vca 於 08-5-22 19:43 發表
我喺台灣同香港睇辨佢地都冇特別sell 我 or 企圖屈我喎...反而喺台灣薇薇睇辨時,佢地比我屈多咗幾張就真! 台灣果輯我總共買咗125張~ 原來package 包38張相、一張唔記得幾大既油畫、一張5呎真人size 海報、一 ...

我同你相反... 我都係係"法國婚紗"影,,,
個PAKAGE係5000,,但我埋單就18K,,,
佢係甘tum我地要多d,,,,但我淨係揀左41張相乍...
唔通係我太蠢?.....

公爵府

我諗住去大6影,估唔到都要萬7蚊,我本來想去九寨溝影但而家我諗要遲d先得啦

大宅

原文章由 晞玥 於 08-5-22 20:27 發表
香港我就冇影過,我喺台灣影既~
我影嗰間叫"法國巴黎",係朋友介紹~佢地d婚紗同晚裝好鬼靚,特別係d婚紗,件件都靚到暈~
輯婚紗相都影得好靚,佢地既服務又好!完全冇hard sell,又唔會屈我加相or買呢樣嗰樣,個pa ...

可唔可以pm d資料俾我?
thx~~~

大宅

原文章由 catmimi 於 08-5-22 13:45 發表
各位靚媽咪
各想請教妳們的意見
香港影定台灣影好?
萬分多謝!!! ...

如你想影又想用小d $可在hk黎一些影相的人,
影外影....因我都有攪私影的....
但只是興趣...唔要$個種.
http://hk.myblog.yahoo.com/shadowlau15/
make -up shadow photos

別墅

好多謝大家的意見

我諗住趁後生影jor相先...

我地想影的大自然的景, 香港有無ga...
TaiWan 我怕到時下雨 (尋晚我個friend 話他sister上年影時下雨, 的色唔靚

大宅

原文章由 catmimi 於 08-5-23 08:56 發表
好多謝大家的意見

我諗住趁後生影jor相先...

我地想影的大自然的景, 香港有無ga...
TaiWan 我怕到時下雨 (尋晚我個friend 話他sister上年影時下雨, 的色唔靚 ...

香港其實都有好多大自然景o架~~最多人去南生圍,但本人比較鍾意大澳,可以的話上山路再入d,可以影到瀑布效果,好靚o架~~

新娘潭都唔錯~~

近來多咗人去魔星嶺影相,但我未去過,唔知適唔適合影結婚相

你同攝影師溝通想影類似咩景,佢哋一定可以搵到地方~~

題外話,其實就算落雨,只要攝影師同執相的師傅功力夠,應該都可以做出靚的效果o架......

祝你同老公仔可以影輯靚靚婚紗相&新婚愉快~

首頁

尾頁

跳至