家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

假如你有100萬, 你會點計劃用呢筆錢?

我不懂投資, 又怕血本無歸. 諗嚟諗去, 我都係會放係銀行收嗰雞碎咁多利息, 最多咪做個定期, 起碼都保本.

子爵府

原文章由 RuiRui 於 08-5-20 16:00 發表
假如你有100萬, 你會點計劃用呢筆錢?

我不懂投資, 又怕血本無歸. 諗嚟諗去, 我都係會放係銀行收嗰雞碎咁多利息, 最多咪做個定期, 起碼都保本.
點解唔買5號仔匯豐, 我見我99次次收息都有萬幾蚊, 有增長又保本, 好過放銀行.

禁止訪問

大宅

原文章由 summichalle 於 08-5-21 10:35 發表
可以買#5 豐 可在$120附近買入‧
我最近以 $287.20 買入宏利金融。
以上可以長揸。

summichalle

請教宏利金融, 應在怎樣價格買入和賣出?

TKS & RGDS

禁止訪問

別墅

假如你有100萬...

多謝大家既意見. 我咁大個都未買過股票, 只係買過外幣咁大把. 我亞媽都叻過我. 其實有無咩website教股票入門, 由零開始學起, 自問自己都唔係眼光獨到嗰啲人.

我有諗過做生意, 但都無咩專長, 做生意真係唔熟唔做, 唔係一定蝕哂. 我只係想做個家庭主婦, 陪亞仔. 無大志嗰種.

子爵府

原文章由 RuiRui 於 08-5-22 16:49 發表
多謝大家既意見. 我咁大個都未買過股票, 只係買過外幣咁大把. 我亞媽都叻過我. 其實有無咩website教股票入門, 由零開始學起, 自問自己都唔係眼光獨到嗰啲人.

我有諗過做生意, 但都無咩專長, 做生意真係唔熟唔做, ...
好羨慕你有100cash, 我都唔知要等幾耐才有呢個數目, 我同老公成富新家加加埋埋得50萬, 重係分散投資個隻, 老公成日問我, 幾時可以達標, 而家好努力在股海搵多少, 希望積少成多, 到我地老左又做唔到野都唔知點算, 我自己就真係想有舊大錢買晒#5收息養老, 最少每月要有1萬全家駛費, 可以想像真係要好大舊錢先得.

男爵府

del

禁止訪問

伯爵府

My grandma also loves holding #5. She gets 20k+ interest each year to pay her doctor fees. If you are still young, I will take higher risk and buy other stock for much higher returns (but maybe losses). I used to hold some 5, but sold all because when I see other stock rises a lot, HSBC price remains very stable (stagnant). However, 5 is not risky as compared to other stock, just that not much upside in shorter run.

男爵府

個人覺得#945 呢隻嘢真係好考耐性, 佢派息又唔係多, 又要扣加拿大稅, 扣扣埋埋收得好小息, 個價又成日唔郁, 持咗年多賺咗几千蚊都放咗lu, 論收息佢唔掂, 論股價增長佢又慢甘油咁, 我寧願吼低位入#5 同 @#11.

原文章由 summichalle 於 08-5-23 11:45 發表
現時長揸組合比例約是1:1,但沒有刻意安排,覺得抵買就去買,如#945 在2005/5/9跌4%,就以$287.20買入,現計畫$120附近增持#5

禁止訪問

禁止發言

禁止發言

大宅

我等繄#5約$120先買. 2-3年前$134買左1首. 依家個價還低過我入的價.不過息都收返吾少.#5係咁多隻藍籌中最高息的一隻. 幾個月前曾趺到$104,不過無入到貨  

大宅

原文章由 kingkingng 於 08-5-23 18:10 發表
2, 5, 11, 23, 62 都係穩陣收息股

我阿哥同阿嫂啱啱退咗休,上個月將佢地筆退休金買晒#2,#5及#11,計起個個月收4萬幾息,羨慕死人

複式洋房

我會買神華, 人壽, 平保, 建行, 中交, 中鐵建, 中石油, 中移動, 中海外, 世房

大宅

每月4萬幾息?咁個本咪要成千萬.

原文章由 CBBCBB 於 08-5-24 17:43 發表
我阿哥同阿嫂啱啱退咗休,上個月將佢地筆退休金買晒#2,#5及#11,計起個個月收4萬幾息,羨慕死人

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 summichalle 於 08-5-21 10:35 發表
可以買#5 豐 可在$120附近買入‧
我最近以 $287.20 買入宏利金融。
以上可以長揸。

宏利?............加拿大收好重稅..........有5成甘多

首頁

尾頁

跳至