興趣嗜好

跳至
[攝影] 40D配搭

首頁

尾頁

複式洋房

各位攝影愛好者,本人是一個爸爸,原本使用普通咭片機,由於抗拒攜帶大型裝備及銀包大量出血,所以已經對在惡劣環境中攝影死心,並且以攝錄機代替。

數週前,我太太建議再買一部性能較好的咭片機,結果我們買了G9,發覺性能良好,相片質素大大提高,十分滿意。

之後不斷參考此網頁,並且觀看各位的作品及留言,漸漸發現原來錢可以買到好多野!並且醒覺小孩子成長過程的珍貴,如果用錢可以留下美好回憶,即使荷包出血,出街麻煩,亦都十分值得,所以現在已經積極考慮購買單鏡反光機。

我們的預算頗有彈性,但不計劃不斷換機和買鏡,希望可以一步到位,相機已經大致上鎖定為Canon40D,不打算上ff。至於鏡頭則有多個選擇,希望各位給予意見。以下列出各項心水裝備:

(一) 相機:

1. 40d $8,280

(二) 標準變焦鏡頭:

1. a16/2.8 $3,500

2. efs 17-55/2.8 is usm $7,760

(三) 遠攝變焦鏡頭:

1. efs 55-250/4-5.6 is $1,780

2. ef 70-300/4-5.6 is usm $4,820

3. ef 70-200/4 usm $6,120

(四) 閃光燈:

1. 430ex $2,xxx

(五) 電子防潮箱:

1. 瑩記 $6,00?

多謝各位有耐性睇到li度,煩請解答下列問題:

1. 上列各物品的價格均為官方定價,究竟現時行貨市價是幾多?

2. efs17-55貴a16一倍有多,我們不介意多付出換取質素,但是否值得?usm是否對焦快很多?is在此焦段是否需要?副廠是否可靠?己有光圈2.8,是否不需再買定焦50/1.8(雖然很便宜)?

3. ef70-300或ef70-200接17-55焦段,缺少了55-70一段,是否很大的缺憾?此外,ef鏡用於非ff(40d)相機是否浪費(尤其是小小白)?

4. 沒有is的小小白在使用上會否大受限制?

5. 上述各項各位會如何選擇?

先多謝各位的幫助,如有其他意見,亦請多多指教。謝謝!

複式洋房

efs17-55 color tone and corner area resolution is better a lot,except this,IS is also a important feature except you always carry a tripod with you.

for tele lens,you must get a IS lens if you shoot at tele ends.somtimes you just need to keep shutter at 1/125s-1/160s with IS on at tele end can get ok sharp photo with your kids slow moving at outdoor.you can consider 70-200f4is or 70-300is or 55-250is~~~

flash is very important if your kids over 1 years old,don' use flash if your kids just 0-1 years old

lens street price could refer to dchome.net canon forum

usm是否對焦快很多?for ring usm,yes

is在此焦段是否需要?more important at tele end

副廠是否可靠?it depends,some of them are good like sigma 150mm macro.but i would not prefer a16.....you never get sharp at corner area......

己有光圈2.8,是否不需再買定焦50/1.8(雖然很便宜)?it depends and i prefer to buy ef35f2 for indoor use.can close focus at 0.25m

hope that can help you
原文章由 flamenco 於 08-5-21 23:57 發表
各位攝影愛好者,本人是一個爸爸,原本使用普通咭片機,由於抗拒攜帶大型裝備及銀包大量出血,所以已經對在惡劣環境中攝影死心,並且以攝錄機代替。

數週前,我太太建議再買一部性能較好的咭片機,結果我們買了G9,發覺性能良好,相片 ...

[ 本文章最後由 kenneth.ho18 於 08-5-22 02:10 編輯 ]

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1. 上列各物品的價格均為官方定價,究竟現時行貨市價是幾多?
原廠Canon 貨街價正常應該係 SRP 85折左右, Tamron 唔太清楚.

Canon 市價可参考慮 http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=312113&page=1#pid3538328

要留意日期, 有部份可能好耐冇人UPDATE.

2. efs17-55貴a16一倍有多,我們不介意多付出換取質素,但是否值得?usm是否對焦快很多?is在此焦段是否需要?副廠是否可靠?己有光圈2.8,是否不需再買定焦50/1.8(雖然很便宜)?

如果多數影小朋友, 17-24一段會比較少用, 其他冇乜意見.

3. ef70-300或ef70-200接17-55焦段,缺少了55-70一段,是否很大的缺憾?此外,ef鏡用於非ff(40d)相機是否浪費(尤其是小小白)?
55-70 果段,影人來講, 我覺得比17-24 重要. 所以我自己17-24 果段, 我只keep 番支KIT LENS, 加 24-105 f4 ISU (最常用) , IS 對影走來走去既小朋友作用有限, 多成3K 不如買小白算.

4. 沒有is的小小白在使用上會否大受限制?
其實都冇乜嘢, 怕手震可以用單腳, 冇就可以搵燈柱,欄杆借力, 或者推高ISO lor.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

40D 淨機, 去永成買就要 $8,080
去星際買就 $7,100
同樣係行貨

Tamron 支 A16, 只要 $2,780 (最好去永成買, 有5年保; 其他地方買只保一年)

EF17-55 f2.8 IS 係一支好鏡, 值五六千
不過, 如果唔係成日影 function, 唔怕換鏡,
我會揀 40D + 24-105 f4.0IS + 10-22 (影景用) OR 70-200mm f4.0 (戶外影小朋友用)

70-200 mm f4.0, 因為支鏡唔及 f2.8 果支重, 唔用IS 都可以 (有IS 當然更好, 只是多個 IS, 貴多二三千就唔太抵)
(係要買, 我揀無 IS 果支)

閃光燈, 430EX 要 $2,050

(我雖然用 NIKON, 不過前晚都同個 friend 去左買 40D ($7,100) + 24-105 ($7,500) + 430EX ($2,000))

電子防潮柜, "惠通" 數控個款, 塋記賣 $700
"Wonderful" 非數控果款, 深水埗 "富x" (唔記得左個全名) 賣 $638

瑪瑙宮

好媽媽勳章

chloepapa,

同樣係行貨

甘如果我想買 35 / 2.0 ... 星際平定永成平 ?? 可唔可以
指點下 ?? 唔該哂 !!

原文章由 chloepapa 於 08-5-22 11:39 發表
同樣係行貨

Tamron 支 A16, 只要 $2,780 (最好去永成買, 有5年保; 其他地方買只保一年)

EF17-55 f2.8 IS 係一支好鏡, 值五六千
不過, 如果唔係成日影 function, ...

複式洋房

Kenneth.ho18, clpapa, chloepapa,

十分多謝你們的意見,真的很有幫助。現時我們的心水裝備如下:

(
) 相機:40d

(
) 標準變焦鏡頭:efs 17-55/2.8 is usm

(
) 遠攝變焦鏡頭:ef 70-200/4 usm

(
) 閃光燈:430ex

(
) 電子防潮箱:瑩記
由於我太太瘋狂迷戀淺景深,所以標準變焦鏡頭選擇了f2.8,而且

亦打算平平地買50/1.8。如果小白不是價位太高,遠攝變焦鏡

頭亦希望有大光圈,tamron a001,但沒有信心……

雖然大局初定,但仍希望各位繼續賜教,

如有需要臨涯勒馬,更請各位多多提醒

現時仍有下列問題,煩請解答:

1.
上述鏡頭仍欠55-70一段,其實可否人肉變焦搭夠? 即系用

標準變焦鏡頭時行近主體少少,用遠攝變焦鏡頭時行遠主體少少。

請問這樣是否可行?

2. 延伸管的作用是什麼? 可否在需要時加在小小白上以縮短焦距

填補55-70? 在相片質素、光圈級數或其他方面有否影響?

是否實際?

3.
除了保護鏡頭,遮光罩有什麼作用? 是否需要?

4. 還有什麼裝備需要購置? 例如濾光鏡?

5. 如果一次過在同一店舖購買會否有更好的價位?

多謝各位!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 flamenco 於 08-5-23 01:53 PM 發表
Kenneth.ho18, clpapa, chloepapa,

小小白唔好買至, 得既直接買小白. 遮光罩2枝鏡都有跟埋, 唔使費心. tarmon 對焦較慢, 遠攝鏡唔好揀. 50/1.8 一定要買. 55-70一段唔大緊要, 我自己少用, 同埋都係你行近行遠2步之間就得.

大宅

1. 上述鏡頭仍欠55-70一段,其實可否 “人肉變焦” 搭夠? [quote]
買左先至再決定需唔需要填補這個吧.

[quote](二) 標準變焦鏡頭:efs 17-55/2.8 is usm

Good choice for not going to FF at this moment.

(四) 閃光燈:430ex

我未買既原因係因為想用 580EX2,買 580EX2既原因係佢有 High Speed Sync.

(五) 電子防潮箱:瑩記

惠通電子防潮箱,好好用.
http://www.gd-huitong.com/product_view.asp?id=203

亦打算平平地買埋50/1.8

唔介意價錢同冇 usm 的話,EF 35mm f/2.0可能更合心意.50/1.8 帶俾我既,的確唔錯,不過俾多 1.xk 可以更好.[我用 50/1.4,室內人肉,用係 1.6x 既機,對焦唔容易]

[ 本文章最後由 rossikwan 於 08-5-23 14:16 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 rossikwan 於 08-5-23 02:13 PM 發表

Good choice for not going to FF at this moment.

我未買既原因係因為想用 580EX2,買 580EX2既原因係佢有 High Speed Sync.

430 ex 都provided High Speed Sync.

版主

flamenco,

小小白同小白, 以淺景深計, 真係小白好d, 不過亦貴左唔少
加上另一問題係支鏡的重量, 小小白 7xx g, 小白 13xx g

拎出街係一個要考慮之因素

如果唔多影group photo, 買 24-105 f4.0IS L 好 D

至於 Tamron 支 A001 (70-200 f2.8) 網上comment 真係幾好, 以 $5,800 的價, 比 Canon 原廠支小白平四千, 抵
只是對焦速度一定唔夠小白快
(不過同樣la, tamron 支 A001 都唔輕, 要考慮埋呢點)

50mm f1.8, 平平地玩淺景深, 抵買
35mm f2.0 室內影亦好好用

瑪瑙宮

好媽媽勳章

唔該想問下 ....什麼叫 usm ???

唔該哂 !! :lol :lol :lol

原文章由 rossikwan 於 08-5-23 14:13 發表

惠通電子防潮箱,好好用.
http://www.gd-huitong.com/product_view.asp?id=203

唔介 ...

版主

原文章由 chickenwing2006 於 08-5-23 15:12 發表
唔該想問下 ....什麼叫 usm ???

唔該哂 !! :lol :lol :lol

usm = ultrasonic motor 超聲波馬達
即係鏡頭內置左motor, 對焦快d 同靜d
(不過 usm 都有分幾種, 有d 係唔太快)

瑪瑙宮

好媽媽勳章

chloepapa,

甘 50/1.8 同 24-105 叫有無 ? 我用緊都唔覺佢地
快既 ??

原文章由 chloepapa 於 08-5-23 15:15 發表

usm = ultrasonic motor 超聲波馬達
即係鏡頭內置左motor, 對焦快d 同靜d
(不過 usm 都有分幾種, 有d 係唔太快)

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

50 1.8 係用比較平既DC馬達 , 24-105 係用環形超聲波馬達

原文章由 chickenwing2006 於 08-5-23 15:36 發表
chloepapa,

甘 50/1.8 同 24-105 叫有無 ? 我用緊都唔覺佢地
快既 ??

[ 本文章最後由 clpapa 於 08-5-23 15:53 編輯 ]

複式洋房

KnN, rossikwan,

多謝你們的意見,我們會三思的了。

Chloepapa,

多謝你的意見和詳細的解釋,我亦慎重考慮過24-105,L鏡加有55-105一段,又可上ff機(不過我們不會上ff ,雖然以前亦講過不會上dslr!),但致命的地方是光圈只有4,你是否認為這方面可以妥協呢? 抑或是efs17-55太不值? 可否詳細說明? 閣下的回應一向均十分中肯,我們是你的fans,非常重視你的意見,請不要介意我的囉唆。謝謝!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 flamenco 於 23/5/2008 16:17 發表
KnN, rossikwan,

多謝你們的意見,我們會三思的了。

Chloepapa,

多謝你的意見和詳細的解釋,我亦慎重考慮過24-105,L鏡加有55-105一段,又可上ff機(不過我們不會上ff ,雖然以前亦講過不會上dslr!),但致命的地方是光圈只有4 ...

我都係怕 24-105/4 光圈唔夠大, 又唔夠 wide, 用係 1.6x 機好似好尷尬.
我而家戶外多數用 70-200/4, 影景就用 10-22, 返而支 50/1.4 就好少用, 因為都幾難用下. 所以我都諗住入支 17-55/2.8, 室內用會幾方便.

大宅

430 ex 都provided High Speed Sync.

KnN,
曾經睇過話 430EX,高過1/250 會 sync 唔切,睇返manual (下面條link),入面講用 Av,Tv, M 個類 setting,個 speed 係可以跟body (1/x sec) ,唔知係唔係真呢?
http://home.comcast.net/~cahla/430EX.pdf

所以我都諗住入支 17-55/2.8, 室內用會幾方便.

黎支一定唔會買錯.

抑或是efs17-55太不值?

不如帶張 CF 上 showroom 玩下丫,可能又會轉玩 5D 都唔定

[ 本文章最後由 rossikwan 於 08-5-23 19:16 編輯 ]

版主

原文章由 flamenco 於 08-5-23 16:17 發表
多謝你的意見和詳細的解釋,我亦慎重考慮過24-105,L鏡加有55-105一段,又可上ff機(不過我們不會上ff ,雖然以前亦講過不會上dslr!),但致命的地方是光圈只有4 ...

用 24-105 / 17-55 呢d range, 用 f2.8 同 f4.0 的景深都係唔差得遠, 如果係諗住用佢地來影淺景深, 唔夠一支 50mm f1.8 好

所以, 我會揀一支range 好用, 又有 IS 防震, 又有 L 鏡, 第時上 FF 唔駛煩的 24-105 f4.0L 來用 (不過個個人的要求都唔同)

好似呢張, 都唔係用大光圈鏡頭來影 : (1/60秒, f5.0)

複式洋房

原文章由 chloepapa 於 08-5-23 19:19 發表

用 24-105 / 17-55 呢d range, 用 f2.8 同 f4.0 的景深都係唔差得遠, 如果係諗住用佢地來影淺景深, 唔夠一支 50mm f1.8 好

所以, 我會揀一支range 好用, 又有 IS 防震, 又有 L 鏡, 第時上 FF 唔駛煩的 24-105 f4.0 ...

唔該哂。

複式洋房

1. 上述鏡頭仍欠55-70一段,其實可否人肉變焦搭夠? 即系用標準變焦鏡頭時行近主體少少,用遠攝變焦鏡頭時行遠主體少少。
normally people use 35-135mm range for portriat shoot~~~i would highly recommend 24-105is use on 40d for general family photo as the relative focal length become 3x-16xmm range which is the most useful focal length to suite your need.But if you have other usage rather than just take photo with your kids,17-55is would be much better

Big aperture can give you nice DOF background and 85mm/135mm focal length lens can give you much more beautiful DOF at big aperture compare to all 50mm lens

2. 延伸管的作用是什麼? 可否在需要時加在小小白上以縮短焦距
填補55-70? 在相片質素、光圈級數或其他方面有否影響?
是否實際?
for 1.4x/2x tele converter,the design purpose is for take photo with very far object which you cannot shoot would a super tele lens like 300mm/400mm/600mm lens.PQ would be decrease and AF speed would be slow.So,normally would not use it for portrait shoot~~~

3.
除了保護鏡頭,遮光罩有什麼作用? 是否需要?
you must get a hood for your lens,mostly the hood would help you to avoid un-wanted light source get in the lens.e.g.you may find it helpful when you take photo at night with a lot of street light which may affect your photo quality

4. 還有什麼裝備需要購置? 例如濾光鏡?
i don't use UV filter except go to the beach....

5. 如果一次過在同一店舖購買會否有更好的價位?
sometimes may be......

原文章由 flamenco 於 08-5-23 13:53 發表

(一) 相機:40d

(二) 標準變焦鏡頭:efs 17-55/2.8 is usm

(三) 遠攝變焦鏡頭:ef 70-200/4 usm

(四) 閃光燈:430ex ...

首頁

尾頁

跳至