自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

好想帶隻雪撬出街玩 , 請問有冇人知大圍邊度有狗狗公園方便比佢可以跑下呢??

thanks

子爵府

畀面勳章

見金獅一帶都有好多狗狗架,雖然唔係狗狗公園,但條路好長應該夠它跑,你去睇下啦.

[ 本文章最後由 素兒 於 08-5-23 12:35 編輯 ]

子爵府

狗狗公園?係咪即係有狗廁所果D?唔多覺有WOR!

恆豐花園對面有條路可一直行上半山水壩,上面好靚,好多外藉人士去果度帶狗行山,比狗狗出黎跑下,唔怕行,唔怕靜可以帶狗狗上去行下!再上D就係湖景花園,好多鬼佬住果度。

[ 本文章最後由 JJA 於 08-5-23 12:45 編輯 ]

禁止訪問

子爵府

Oh! 8姐你都有上過去欣賞風景丫!
鄧大哥隻dog有冇跟佢帶埋黑超呀?
我1次行山去,1次揸車上去,架車仲可以泊响水壩上面,有時见好多人在玩搖控車,小朋友就在吹泡泡,撞啱水壩放水時,d水噴到幾層樓咁高好壯觀ga!

原文章由 臭八婆 於 08-5-23 13:21 發表

湖景花園再上D就係富山火葬場 再上D就係下城門
水霸好正,有時會見到鄧光榮放狗

禁止訪問

子爵府

佢都唔係全日放水ga, 要撞啱時間!冇乜雨果排,水塘水唔夠滿就全日冇水放gala!

原文章由 臭八婆 於 08-5-23 14:05 發表

我上次去水塘做緊工程無哂水丫,唔知而家有未

洋房

原文章由 JJA 於 08-5-23 13:53 發表
Oh! 8姐你都有上過去欣賞風景丫!
鄧大哥隻dog有冇跟佢帶埋黑超呀?
我1次行山去,1次揸車上去,架車仲可以泊响水壩上面,有時见好多人在玩搖控車,小朋友就在吹泡泡,撞啱水壩放水時,d水噴到幾層樓咁高好壯觀ga!

...

thank you咁多位... 我平時只係帶佢係附近的單車徑度步.. 但假日太多人踏單車, 唔係太敢放甩佢自己行.

城門下水壩點樣去呢? 係大圍火車站行唔行到去呢?
另外傍晚時份(4:00以後), 個度靜唔靜同埋會唔會多馬騮仔出沒?? 我驚會嚇親狗狗同d小朋友.

子爵府

其實沙田仲有好多寧靜清幽嘅地方,8姐有冇行過上去道風山? 我試過由銅鑼灣山脚行到上去神學院個大十字架下,即在沙田火車站望上山上面個大十字架呢,原來有大約3層樓咁高,果度好清幽好舒服ga!

子爵府

果度好靜ga, 你早d去la, 唔好咁晏la, 傍晚至入夜仲靜ar! 上面水壩d遊人通常around 5:00pm 就散晒 gala,傍晚唔好去lu!
我通常揸車上去,剩係試過1次老公帶我由"恆豐花園"對面條小村落d山路仔上去,不過e+果度起晒公路和天橋,唔知仲通唔通倒過去,另外上次去見有1隻馬騮。

原文章由 超人BB 於 08-5-23 14:18 發表

thank you咁多位... 我平時只係帶佢係附近的單車徑度步.. 但假日太多人踏單車, 唔係太敢放甩佢自己行.

城門下水壩點樣去呢? 係大圍火車站行唔行到去呢?
另外傍晚時份(4:00以後), 個度靜唔靜同埋會唔會多馬騮仔出 ...

禁止訪問

子爵府

嘻!我都有張十架下美少女相 ,不過10年前未買 digital camera, 放唔倒上黎比你睇!

原文章由 臭八婆 於 08-5-23 14:39 發表

http://s195.photobucket.com/albums/z171/hp123456_2007/th_yyyytt.jpg我同初戀情人留倩影丫

子爵府

8姐,

道風山沿途時常見佢有d靚 house,有一間幾層高獨立 house, 面向新城市果間呢,好鬼靚,成日好想屋主請我入去參觀。

洋房

原文章由 JJA 於 08-5-23 14:22 發表
其實沙田仲有好多寧靜清幽嘅地方,8姐有冇行過上去道風山? 我試過由銅鑼灣山脚行到上去神學院個大十字架下,即在沙田火車站望上山上面個大十字架呢,原來有大約3層樓咁高,果度好清幽好舒服ga! ...

係銅鑼灣山脚行上十字架度, 大約要幾耐呢?? 如果太早行又要行得太耐, 我驚狗狗會好辛苦(怕佢中暑).

thx!

禁止訪問

子爵府

Oic, 雪撬狗狗係好怕熱ga, 真係小心佢中暑呀!
由山脚行到去神學院好似要大概35 mins, 不過樓主要留意番,我地講ge道風山遠離大圍少少ga,幾乎去度文化博物館果邊gala!

原文章由 超人BB 於 08-5-23 14:56 發表

係銅鑼灣山脚行上十字架度, 大約要幾耐呢?? 如果太早行又要行得太耐, 我驚狗狗會好辛苦(怕佢中暑).

thx!

子爵府

樓主有冇諗過去城門河畔,即文禮閣and沙官後面呢,果樹平時無乜人行,係有d人响度緩步跑下咁lor,佢一條大直路,啱狗狗去跑下,不過無乜風景,小朋友會悶,又唔多见有狗廁所 ,但就好近大圍火車站。

洋房

原文章由 JJA 於 08-5-23 15:15 發表
Oic, 雪撬狗狗係好怕熱ga, 真係小心佢中暑呀!
由山脚行到去神學院好似要大概35 mins, 不過樓主要留意番,我地講ge道風山遠離大圍少少ga,幾乎去度文化博物館果邊gala!

...

唔該晒 JJA & 8 姐, 另外想問下由銅鑼灣山腳上(道風山路)上, 有冇行人路架, 個條路除左有人帶狗狗行山之外, 沿途會唔會有其他流浪狗呢?? 我唸住呢個星期日帶埋狗狗同阿女(6YEAR)一起去.... HeHeHe...唸起都開心ar..

子爵府

咪就係路邊d pavement lor, 不過幾窄下,大概2呎左右,偶然有車行過,要小心睇住小朋友,仲有山脚開頭果段路都幾斜ga,開頭行上去都幾費力ga!
有狗吠ga, 不過唔知係門口狗定流浪狗
得你2母女and 狗狗?? 叫埋老公去好d wor!

原文章由 超人BB 於 08-5-23 15:47 發表

唔該晒 JJA & 8 姐, 另外想問下由銅鑼灣山腳上(道風山路)上, 有冇行人路架, 個條路除左有人帶狗狗行山之外, 沿途會唔會有其他流浪狗呢?? 我唸住呢個星期日帶埋狗狗同阿女(6YEAR)一起去.... HeHe ...

子爵府

前往道風山路綫:

道風山位於香港新界沙田,是以道風山基督教叢林命名之一座山。於1930年建成的建築群,現已成為香港二級歷史建築,而其東面屹立著一座高12米的十字架,成為該處的地標。

道風山基督教叢林

道風山位於九廣東鐵沙田站與大圍站之間的北面。從沙田站出發,沿道風山路直上約20分鐘便可抵逹山上的道風山基督教叢林。亦可從大圍站上銅鑼灣山,經百樂徑(私家路)穿過曉翠山莊,接入道風山路。

呢度有相睇:
http://www.pfigaron.net/place/p09.htm

首頁

尾頁

跳至